Vakava haittaohjelma leviää Suomessa

Haittaohjelma leviää Suomessa: Kymmeniätuhansia tapauksia vuorokauden sisään, ja vauhdin uskotaan kasvavan

Haittaohjelma leviää tekstiviestien välityksellä.

Menetelmä. Huijausviesti liikkuu varsin klassisella tavalla. (Kuvituskuva.) TOMMI HEINO
Menetelmä. Huijausviesti liikkuu varsin klassisella tavalla. (Kuvituskuva.) TOMMI HEINO

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa nopeasti leviävästä haittaohjelmasta.

Viimeisen vuorokauden aikana suomalaisille on lähetetty kymmeniätuhansia tekstiviestejä, jotka sisältävät haittaohjelman. Kyberturvallisuuskeskus ennustaa, että viestimäärät lisääntyvät lähipäivien aikana.

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi tänään keltaisen varoituksen haittaohjelmasta, joka on kohdistettu kaikille, joilla on käytössään Android-laite ja matkapuhelinliittymä.

Tekstiviestin teemana voi olla, että henkilö on saanut esimerkiksi ääniviestin tai ilmoituksen matkapuhelinoperaattorilta. Yhteistä viesteille on se, että käyttäjää pyydetään avaamaan viestissä oleva linkki.

Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen. Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä.

“FluBot-nimistä Android-haittaohjelmaa levitetään tekstiviestien avulla. Tämän hetken arviomme mukaan yhden vuorokauden aikana viestejä on lähetetty kymmenille tuhansille suomalaisille. Arviomme mukaan määrä tulee kasvamaan lähipäivien ja viikkojen aikana”, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Aino-Maria Väyrynen tiedotteessa.

Aikaisemmin FluBot on ollut aktiivisena Suomessa kesällä. Nyt kyseessä on uusi kampanja.

FluBot-kampanjassa tekstiviesteissä on useita erilaisia viestimuotoja, linkkejä ja kirjoitusasuja. Viestit on kirjoitettu suomeksi.

Verkkorikolliset ovat muuttaneet toimintatapaansa operaattorien tekemien suodatustoimenpiteiden vaikeuttamiseksi esimerkiksi siten, että lähetetyissä viesteissä ei ole ääkkösiä ja viestin ulkoasussa saattaa olla esimerkiksi +, /, &, % ja @ -merkkejä epäloogisissa kohdissa.

Tässä tapauksessa käyttäjiltä vaaditaan erityistä varovaisuutta, eikä linkin kautta jaettavaa tiedostoa tule ladata puhelimeen. Myös organisaatioiden tulee kiinnittää huomiota älylaitteiden turvallisuuteen, sillä FluBot varastaa tietoja mobiililaitteesta.

Jos olet asentanut FluBot-haittaohjelman laitteellesi, toimi näin:

  • Palauta laite tehdasasetuksille.
  • Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.
  • Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähetettävillä tekstiviesteillä.

Haittaohjelmien tavoitteena on esimerkiksi varastaa saastuneelta laitteelta tietoja ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Ohjelma voi varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja, minkä vuoksi omien käyttäjätilien suojaaminen monivaiheisella tunnistautumisella on tärkeää.

Jos ohjelma on ehtinyt saastuttaa laitteen, on tärkeää vaihtaa palveluiden (mm. sähköposti ja sosiaalinen media) salasanat, jotta haittaohjelman varastamat tiedot eivät päädy huijareiden käyttöön. Käyttäjän on vaikea havaita haittaohjelmatartuntaa.

Ota myös varmuuskopiointi käyttöön. Se auttaa tarvittaessa palauttamaan tärkeät henkilökohtaiset tiedostot, esimerkiksi valokuvat.

Kyberturvallisuuskeskuksen varoitus>>>

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Mikko Pulliainen 25.11.2021