Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Vakavat stafylokokki-infektiot lisääntyneet

Lääkäri teki mystisen havainnon Suomen tartuntatautirekisteristä: Vakavat stafylokokki-infektiot lisääntyneet hurjasti

Lääkeresistenssi. Euroopassa yleistyneet suolistobakteerit uhkaavat Suomeakin. ”Malttia mikrobilääkkeiden käyttöön, lääkärit”, kehottaa THL:n asiantuntijalääkäri, myös lasten infektiotautien erikoislääkäriksi erikoistuva Emmi Sarvikivi.Kuva: Armi Utti

THL:n tartuntatautien asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi varoittaa Suomeakin bakteerien antibioottiresistenssistä. Hän teki mielenkiintoisen havainnon tartuntatautirekisteristä, Mediuutiset kertoo.

Sarvikivi tutkii THL:ssä infektiosairauksia eli tartuntatauteja ja niiden vaikutuksia väestötasolla. Tartuntatautirekisteristä hän teki äskettäin kiinnostavan, tavallisiin infektioiden aiheuttajiin liittyvän havainnon.

”Jännä asia on esimerkiksi se, että vakavat stafylokokki-infektiot ovat viime vuosina lisääntyneet hurjasti, mutta kukaan ei tiedä tarkalleen miksi. Se on tutkimuksellisesti kiinnostavaa”, Sarvikivi kertoo Mediuutisille.

LUE SARVIKIVEN LAAJA HAASTATTELU MEDIUUTISISTA (linkki).

Sarvikivi kertoo Mediuutisten haastattelussa työstään mikrobilääkeresistenssin parissa. Antibiooteille resistentit bakteerit yleistyvät maailmalla, mutta Suomessa tilanne on toistaiseksi hyvä: resistenttien bakteerien määrä on pysynyt maltillisena. Yksi uusi, lisääntyvä uhka näkyy Suomessakin: suolistobakteerit, jotka ovat resistenttejä kaikkein laajakirjoisimmillekin antibiooteille.

LÄHDE: Uusi Suomi/Emmi Tuomisto 14.11.2019