Vakavin influenssa-aalto iskee

”Hyvin vakavaa” – vuosikymmenen kovin influenssa-aalto iskee

Amerikkalaisprofessori kuvaa maan tilannetta pelottavaksi.

Yhdysvalloissa pelätään poikkeuksellisen rajua influenssaepidemiaa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ
Yhdysvalloissa pelätään poikkeuksellisen rajua influenssaepidemiaa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Epätavallisen aikainen ja raju influenssaepidemia on iskenyt Yhdysvaltoihin. Washington Postin mukaan influenssa ei ole yli kymmeneen vuoteen aiheuttanut näin aikaisessa vaiheessa yhtä paljon sairaalatapauksia.

Yleensä influenssaepidemia sijoittuu lokakuun ja toukokuun väliin siten, että tautimäärien huippu on joulu-tammikuussa. Tänä vuonna epidemia noin kuusi viikkoa aikataulua edellä.

Tauti on aiheuttanut Yhdysvalloissa tähän mennessä 880 000 tapausta, 6 900 sairaalatapausta ja 360 siihen liittyvää kuolemaa. Viimeksi vastaavia lukemia on nähty vuoden 2009 sikainfluenssapandemian aikaan.

– Se on epätavallista, mutta olemme toipumassa epätavallisesta koronaviruspandemiasta, joka on vaikuttanut influenssaan ja muihin kiertäviin hengitystieviruksiin, Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC:n influenssaseurantaryhmän johtaja Lynnette Brammer kertoo.

Samaa sanoo myös voittoa tavoittelemattoman National Foundation for Infectious Diseases -säätiön lääketieteellinen johtaja ja tartuntatautien professori William Schaffner.

– Tilastot ovat pahaenteisiä. Flunssa ei ole vain ajoissa, se näyttää myös hyvin vakavalta. Tämä ei ole vain esikatselu tulevasta näytöksestä. Olemme jo alkaneet katsoa tätä elokuvaa. Sanoisin sitä todella pelottavaksi elokuvaksi, hän kommentoi.

Huolta lisää se, että influenssarokotuksia on jaettu paljon vähemmän kuin aiempina vuosina.

– Se saa minut kaksinkertaisesti huolestuneeksi. Näyttää hyvinkin siltä, että tämä voisi olla alku pahimmalle influenssakaudelle 13 vuoteen.

LÄHDE: Verkkouutiset/Juuso Laitinen 29.10.2022