Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Valitse maski oikein

Miten valitsen maskin oikein? – Näin Tukes neuvoo hankinnassa

Kansanmaskia ei saa markkinoida väittämällä, että se suojaisi käyttäjäänsä.

Suojaus. Maskien käyttö saattaa hillitä koronaviruksen leviämistä.
Suojaus. Maskien käyttö saattaa hillitä koronaviruksen leviämistä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ohjeistaa ihmisiä siinä, miten valita oikea kansanmaski.

Tukes tiedotti jo kesäkuussa saaneensa kuluttajilta paljon yhteydenottoja kansanmaskeista, joita markkinoidaan virheellisesti hengityksensuojaimina. Kansanmaskeissa ei saa olla väitteitä, että kansanmaskit suojaisivat käyttäjäänsä virustartunnoilta.

Kansanmaskin tarkoituksena on suojata muita ihmisiä. Jos käyttäjällä on virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta. Kansanmaski ei kuitenkaan suojaa itse käyttäjää virustartunnalta.

Hengityksensuojaimet puolestaan suojaavat myös käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille. Kansanmaskeja koskevat yleisten kulutustavaroiden vaatimukset.

Osaa maskeista markkinoidaan antimikrobisina. Antimikrobisten maskien väitetään tappavan virukset tai suojaavan koronavirukselta paremmin.

”Ei ole olemassa luotettavia testausmenetelmiä, joilla voitaisiin todistaa antimikrobisten maskien suojaavan normaalia maskia paremmin. Antimikrobiset aineet ovat kemikaaleja, jotka ovat tehty tappamaan haitallisia eliöitä. Osa aineista saattaa aiheuttaa iho-oireita kasvoilla. Antimikrobiset aineet voivat myös huuhtoutua maskeista pesussa pois. Viranomaiset eivät ole testanneet näitä tuotteita”, ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Tukesista sanoo.

OHJEITA:

Varmista, että kansanmaskin mukana tulee käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta kansanmaskin käytöstä ylipäätään on hyötyä.

Esimerkkejä käyttöohjeissa olevista tiedoista: kenelle maski sopii tai ei sovi, miten maski puetaan turvallisesti päälle ja vaihdetaan, pesuohjeet, uudelleenkäytettävä maski on voitava pestä 90 C.

Kiinnitä huomiota, että tuotteen käyttötarkoitus on selkeästi esitetty, esimerkiksi vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Katso, ettei tuotteeseen ole kiinnitetty CE-merkintää.

Muista, että kansanmaski ei ole tarkoitettu suojaamaan käyttäjäänsä. Minkäänlaisia väittämiä tai kuvia käyttäjän suojaamisesta ei saa markkinoinnissa käyttää. Markkinoinnissa ei saa esimerkiksi käyttää viittauksia hengityksensuojainten standardiin EN 149 tai suojaavuusluokkaan FFP2 tai FFP3.

Jos ostat kansanmaskia lapselle, varmista kaksi asiaa: lapsi pystyy hengittämään maskin läpi ja tuotteessa ei ole pitkiä, kuristumisvaaraa aiheuttavia naruja.

Lisäohjeet:

Varmista, että hengityksensuojain on käyttötarkoitukseen sopiva ja tiivistyy kasvoillesi.

Varmista, että hengityksensuojaimen mukana tulee käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Käyttöohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta hengityksensuojaimen käytöstä on hyötyä.

Katso, että tuotteesta löytyy CE-merkintä.

Katso, että CE-merkinnän perässä on suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnus.

Katso, että tuotteen mukana on EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus. Asiakirja voi olla joko kokonaisuudessaan käyttöohjeiden mukana tai käyttöohjeissa voi olla linkki verkkosivuille, josta asiakirja löytyy.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Emmi Tuomisto 11.08.2020