Valvontakamerat seuraavat sinua

Tuntuuko joskus siltä että joku tuijottaa? Todennäköisesti et ole lainkaan väärässä

Yhä useammat valvovat silmät seuraavat meitä kaiken aikaa: valvontakameroita on käytössä enemmän kuin moni uskoisi.

Artikkeliin liittyvä kuva

The Verge kirjoittaa IHS Markitin keräämistä tiedoista maailmalla käytössä olevista valvontakameroista, joiden määrä kasvaa alati. Kun isoveli oikein ryhtyy valvomaan, kameratiheys on jopa yksi kamera jokaista neljää kansalaista kohden.

Tällaisissa luvuissa oltiin jo viime vuonna Kiinassa, jossa oli käytössä 350 miljoonaa valvontakameraa eli kamera aina 4,1 ihmistä kohden. Kamerakannan arvioidaan kasvavan 560 miljoonaan laitteeseen vuoteen 2021 mennessä.

Lähes yhtä tiheä valvontaverkosto on Yhdysvalloissa, jossa oli kamera aina jokaista 4,6 ihmistä kohden, yhteensä 70 miljoonaa kameraa.

Näiden kahden valvontayhteiskunnan ero oli siinä, että kiinalaisten kameroita käyttävät viranomaiset kaupunkivalvontaa. USA:ssa suuri osa laitteista on etupäässä kaupallisessa tai yksityisessä käytössä.

Tosin tänä syksynä on ollut puhetta siitä, että USA:ssa poliisin käyttöön haluttaisiin esimerkiksi kameralla varustettujen ovikellojen kuvamateriaalia. Suomessakin poliisi kertoi syksyllä ryhtyvänsä luomaan tietokantaa yksityisistä valvontakameroista, jotta rikostutkijat tietäisivät, mistä kuvia voi tarvittaessa käydä kyselemässä.

Maailman väkiluku on tänä vuonna 7,7 miljardia. Valvontakameroiden määrässä rikotaan miljardin käytössä olevan laitteen raja vuonna 2021. Tuolloin aina kahdeksaa ihmistä kohden on oma kameransa.

Kameravalvonnan lisääntymisen ja tekoälyn kehittymisen yhdistelmä on tuonut kuumaksi keskustelunaiheeksi myös kasvotunnistuksen käytön kansalaisten seurannassa.

”Viime vuosina keskustelu kameravalvonnasta on keskittynyt pitkälti Kiinan kameratiheyteen ja tekoälyn käyttöön. Vähemmän huomiota on saanut se, että USA:n kameratiheys on lähes vastaava, joten tulevaisuudessa huolenaiheet ovat maassa samanlaisia”, IHS Markitin analyytikko Oliver Philippou arvelee.

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 10.12.2019