Varastettiinko henkilötietosi

Varastettiinko henkilötietosi? 7 asiaa, jotka kannattaa tehdä heti

Viimeinen kuohuttava tietomurto tapahtui, kun roistot tunkeutuivat psykoterapiapalveluita myyvän Vastaamon järjestelmiin. Traficom on julkaissut listan toimista, joihin tulee ryhtyä, jos kriittiset tiedot ovat vuotaneet.

Katastrofi. Jos roisto tekee huijauksia nimissäsi, voi edessä olla useiden vuosien piina. Oleshko Artem
Katastrofi. Jos roisto tekee huijauksia nimissäsi, voi edessä olla useiden vuosien piina. Oleshko Artem

Roistot ovat taas liikkeellä. He kalastelevat huijausviesteillä salasanoja ja yrittävät murtautua yritysten järjestelmiin saadakseen henkilötietoja. Henkilötietojen avulla he voivat kaapata toisen ihmisen identiteetin ja tehdä petoksia.

Uhrin piina on pitkä. Liikenne- ja viestintäviraston, Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen mukaan henkilötiedoilla yritetään tehdä rikoksia vielä useita vuosia sen jälkeen, kun tietomurto on tapahtunut. Pahimmillaan uhri kärsii vuosien ajan hänen nimissään tehdyistä rikoksista.

Viimeinen kuohuttava tietomurto tapahtui, kun roistot tunkeutuivat psykoterapiapalveluita myyvän Vastaamon järjestelmiin. Kiristäjä väitti, että hänellä on 40 000 asiakkaan henkilö- ja yhteystiedot. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi nimet, henkilötunnukset, osoitteet ja puhelinnumerot. Lisäksi kiristäjällä on ilmeisesti muistiinpanoja potilaskäynneistä.

Vastaamosta varastetut tiedot helpottavat rikosten tekemistä. Onkin mahdollista, että kiristäjä on jo myynyt tietoja eteenpäin toisille roistoille.

Traficom julkaisi eilen listan toimista, joihin tulee heti ryhtyä, jos kriittiset tiedot ovat vuotaneet.

  1. Ehkäise rahalliset vahingot. Ota välittömästi yhteys pankkiisi, jos rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut luottokorttitietosi käsiinsä.
  2. Tee rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen verkossa.
  3. Tee oma luottokielto. Jotta oma luottokielto on kattava, tulee se tehdä sekä Suomen Asiakastieto Oy:n että Bisnode Finland Oy:n palveluissa. Oman luottokiellon tekeminen on maksullista.
  4. Tee rekisteröintikielto. Rekisteröintikielto tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle. Varmista myös, että mahdollisia voimassa olevia tietoja ei saa muuttaa ilman, että ollaan yhteydessä valittuun puhelinnumeroon tai sähköpostiin.
  5. Tee osoitteenmuutoskielto. Pyydä osoitteenmuutoskielto tai muuttosuojaus Postin asiakaspalvelun kautta.
  6. Tee asiakirjan katoamisilmoitus ja hae uusi henkilöllisyystodistus. Tee asiakirjan katoamisilmoitus ja tilaa uusi henkilöllisyystodistus, jos sen kuva tai tiedot on luovutettu rikolliselle.
  7. Osoitetietojen suojaus. Harkitse omien osoitetietojen suojausta.

Mikäli sinuun kohdistuu todellinen vaara voit myös harkita turvakiellon hakemista ja osoitetietojen suojausta. Turvakielto on järeä ase. Sen jälkeen edes viranomaiset, eivät saa väestöjärjestelmästä osoitetietoja, ellei heille ole erityistä virkatehtävää, joka edellyttää tietojen käsittelyä.

Turvakiellon perustenne voi olla esimerkiksi todistajansuojelutilanne, perheväkivalta tai työskentely ammatissa, johon liittyy säännöllinen, vakavan väkivallan uhka. Turvakieltoa voi hakea Digi- ja väestötietovirastolta. Turvakiellon yhteydessä henkilöllä tulee olla yhteysosoite, kuten postilokero tai ystävän osoite, joka ei paljasta turvakiellon hakijan olinpaikkaa.

Turvakielto vaikeuttaa elämää. Se haittaa esimerkiksi luottotietojen tarkistamista osamaksulla tehtävien ostosten yhteydessä.

LÄHDE: TIVI/Ilkka Jauhiainen 31.10.2020