Tietyt mehut ja nesteet vaikuttavat lääkkeiden imeytymiseen – huomioi ainakin nämä
Jopa tavallisella mehulla saattaa olla vaarallisia vaikutuksia yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa.
Ruoka ja juoma voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen, joko lisäämällä tai vähentämällä lääkkeen tehoa.
Jos lääke on ohjeistettu otettavaksi tyhjään vatsaan, lääkkeen imeytyminen voi hidastua tai jopa estyä etenkin rasvaisen tai maitotuotteita sisältävän ruoan vuoksi.
Kannattaako lääke ottaa ruuan kanssa vai ilman, proviisori Tatu Hämäläinen Yliopiston Apteekista Töölöstä?
– Joskus ruokailu lääkkeen oton yhteydessä voi vaikuttaa lisäämällä tai vähentämällä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia. On hyvä tarkistaa, onko lääkettä tarkoitettu otettavaksi ruokailun yhteydessä. Jos lääke on ohjeistettu otettavaksi ruuan kanssa, niin kannattaa tehdä, Hämäläinen kertoo.
Lääkkeen annostus kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta tai reseptistä.
– Liian pienellä annostuksella lääkkeestä ei saada haluttua tehoa. Toisaalta liian suuri annostus aiheuttaa herkästi haittavaikutuksia.
Jos lääke pitää ottaa monta kertaa päivässä, ottaminen olisi hyvä jakaa mahdollisimman tasaisin väliajoin, jolloin lääkkeen vaikutuskin on mahdollisimman tasainen.
Tarkkana juomien kanssa
Tärkeintä on juoda reilusti vettä yhdessä lääkevalmisteen kanssa. Näin lääketabletti liukenee vatsassa ja pääsee imeytymään ohutsuolessa ja paksusuolessa.
Lääkettä käyttäessä pitäisi huomioida myös, mitä syö tai juo sen kanssa yhtä aikaa. Esimerkiksi rautalisän kanssa tulisi välttää maitotuotteiden nauttimista. Samoin kahvi ja tee heikentää raudan imeytymistä.
– Rauta on valmisteena sellainen, että aika monikin asia heikentää sen imeytymistä. Tästä syystä se neuvotaan monesti ottamaan tyhjään vatsaan, Hämäläinen kertoo.
– Maitotuotteissa maidon kalsium vaikuttaa heikentävästi raudan imeytymiseen. Samasta syystä, jos on kalkkitabletit käytössä, se kannattaa ottaa eri aikaan raudan kanssa.
Rautavalmisteen imeytymistä taas parantaa C-vitamiini, joten rautaa kannattaa ottaa vaikkapa appelsiinimehun kanssa. Moneen rautavalmisteeseen on lisätty valmiiksi C-vitamiinia juuri tästä syystä.
Moni ei tiedä, että greippi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden pitoisuuksiin elimistössä. Tyypillisin esimerkki on kolesterolilääkkeet eli statiinit.
– Greippimehu tai greippi saattaa suurentaa lääkeaineen pitoisuutta veressä, mikä voi joskus aiheuttaa sen seurauksena haittavaikutuksia. Mekanismi taustalla on se, että greippi estää yhden maksaentsyymin toimintaa. Jos lääke sattuu hajoamaan tämän kyseisen entsyymin vaikutuksesta, käy niin, ettei lääke hajoa elimistössä kuten yleensä. Kun lääkettä otetaan yhä uudelleen, sitä alkaa kertymään elimistöön. Kun lääkkeen pitoisuus elimistössä kasvaa, tulee herkemmin haittavaikutuksia.
Alkoholia ei suositella käytettäväksi minkään lääkehoidon aikana. Keskushermoston kautta vaikuttavat kolmiolääkkeet ja alkoholi voivat olla jopa tappava yhdistelmä. Alkoholi lisää kolmiolääkkeiden tehoa tavalla, jota ei voi tietää ennalta.
Hämäläinen muistuttaa myös, että jos on käytössä montaa lääkettä yhtä aikaa, siitä on hyvä kertoa lääkärille.
On myös yksittäisiä luontaistuotteita ja rohdosvalmisteita, joilla voi olla vaikusta lääkkeiden imeytymiseen tai yhteisvaikutuksia lääkkeen kanssa. Ne saattavat aiheuttaa yllättäviä haittavaikutuksia yhdessä lääkkeen kanssa tai heikentävät tai vahvistavat lääkkeen tehoa.
Lääkehoidon aikana on hyvä seurata, että lääke vaikuttaa toivotulla tavalla ja ilmeneekö siitä haittavaikutuksia.
– Seuranta voi olla sitä, että on lääkärillä kontrollikäyntejä tai sitä, että itse seurataan vaikkapa verenpainetta tai verensokeria.
LÄHDE: Iltalehti/Minna Nord 01.03.2022