Veikö joku Gmail-tilisi?

Veikö joku Gmail-tilisi? Toimi näin ja toivo parasta

Tietovuotojen myötä vuotaa myös ihmisten käyttäjätunnuksia rikollisiin käsiin, eikä niitä pelätä käyttää väärin. Vahingoilta voi onneksi suojautua.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Kun hakkerit iskevät johonkin palveluun, sieltä lähtee yleensä saaliiksi hurja määrä käyttäjätietoja, kuten käyttäjätunnuksia, osoitteita, puhelinnumeroita sun muuta. Toisin sanoen, juuri sitä tärkeää dataa, mitä identiteettivarkauksissa tykätään käyttää.

Käyttäjätunnusten vuotamisessa on myös se ikävä mahdollisuus, että joskus rikolliset kokeilevat pääsisikö niillä myös uhrin sähköpostiin käsiksi.

Mikäli pääsevät, koko sähköpostitili viesteineen, kuvineen ja muine sisältöineen saattaa yks kaks siirtyä rikollisten hyppysiin, ja oikea omistaja lukitaan ulos. Sen jälkeen rikolliset surutta seulovat uhrin yksityisviestejä sekä käyttävät tämän tunnuksia muihin kolttosiin.

Pahimmillaan käyttäjäoikeuksien takaisin saaminen voi viedä viikkokausia aikaa, mikä ei ymmärrettävästi ole uhrille mitenkään miellyttävä ajanjakso.

The Verge antoi kasan ohjeita, joilla käyttäjät voivat yrittää palauttaa varastettuja Google- ja Gmail-palveluita takaisin oikeisiin käsiin.

Tee säännöllisiä varmuuskopioita

Jos Gmail-tilistä ottaa säännöllisesti varmuuskopioita, tilin menettäminen rikollisille ei ole niin paha isku, sillä enemmän tai vähemmän kaikki oleellinen on visusti tallessa.

Google tarjoaa varmuuskopioiden ottamiseen kätevän Takeout-työkalun, jolla voi tallentaa dataa kaikista Googlen sovelluksista, kuten Gmailista. Koska Takeout tallentaa varmuuskopiot yleisesti käytetyissä formaateissa, sitä voi käyttää myös datan siirtämiseen Googlen palvelusta johonkin toiseen palveluun.

Pidä vanhat salasanat muistissa

Yksi Googlen suosimista varmennuskeinoista on kysyä uhrilta tämän edellistä Gmail-salasanaa. Käytetyistä salasanoista kannattaa siis pitää lokia jossain. Jossain muualla kuin Gmailissa, tietysti.

The Verge kannustaa käyttämään salasanamanagereita tähän. Kun salasanaa vaihtaa, tyypilliset salasanamanagerit kysyvät halutaanko tietoja päivittää, mutta sen sijasta voi myös luoda kokonaan uuden lokimerkinnän. Tämän jälkeen sille vanhalle salasanalle voi antaa merkinnän, kuten ”Gmailin vanha salasana”. Näin käytettyjen salasanojen loki pysyy visusti tallessa.

Anna Googlelle dataa

Google mielellään kerää käyttäjistään kaiken tiedon, mutta joskus yksityistiedon antaminen on fiksua. Jos Googlelle kertoo tilin palautukseen tarvittavaa tietoa, kuten turvakysymyksen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen, niiden avulla Google voi varmistaa, että sinä olet todellakin sinä.

Näitä tietoja voi antaa Google-tilissä Tietoturva-osiossa.

Pidä mielessä milloin aloitit Googlen käytön

Google saattaa kysyä uhrilta milloin tämä on suunnilleen käyttäjätilinsä luonut. Tämä on helppo varmistaa katsomalla mikä on vanhin Gmailin kautta saatu tai lähetetty sähköposti. Tästä kikasta ei luonnollisestikaan ole apua, mikäli käyttäjällä on tapana tehokkaasti kuurata niin inboxit kuin poistetut viestitkin.

Kaikki ylläolevat keinot auttavat Googlen asiakaspalvelua toimimaan uhrin hyväksi vakavien identiteettivarkauksien tapauksissa. Konstit on hyvä ottaa käyttöön heti, sillä niiden avulla voi tarrautua myös siihen parhaaseen työkaluun: salasanan palauttamiseen.

Googlen automatisoitu salasananpalautusjärjestelmä tulee kysymään käyttäjältä niin vanhaa salasanaa, varmistuskoodia vaihtoehtoiseen sähköpostiin, varmistuskoodia puhelimeen kuin turvakysymyksiäkin. Mikäli niihin osaa vastata, salasanan, ja samalla Gmail-käyttöoikeuksien palauttaminen on tyypillisesti nopea ruljanssi.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 06.08.2021