Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Verkkomaksamisessa tulossa vaikeuksia

Ja taas yllätyttiin housut kintuissa? Verkkomaksamisessa monella kohta ikävä yllätys edessä

Moni verkkokauppias ja muu netin kautta maksuja vastaanottava taho on vielä viitannut kintaalla psd2-maksupalveludirektiiville. Se voi kostautua kohta.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Digitaalisen maksamisen palveluita tuottava Nets muistuttaa, että EU:n psd2-maksupalveludirektiivin edellyttämää vahvaa asiakastunnistautumista ryhdytään toden teolla vaatimaan vuodenvaihteessa. Moni verkkomaksuja vastaanottava taho on kuitenkin nukkunut yhä ruususen unta. Seurauksena voi olla se, että kohta ei raha liiku niiden suuntaan.

Muutoksen tarkoitus on parantaa kuluttajansuojaa ja vähentää maksamiseen liittyvää väärinkäytösrikollisuutta.

Direktiivin vuoksi esimerkiksi ostosten maksamiseen verkossa vaaditaan lisävahvistus, joka voidaan toteuttaa vaikkapa tekstiviestissä lähetetyn koodin avulla. Netsin mukaan vahvistus on ollut useimmilla suomalaisilla verkkokaupoilla käytössä jo vuosien ajan. Nyt se muuttuu pakolliseksi kaikille kautta Euroopan, ja näyttää siltä, että monet joutuvat yllätetyiksi housut kintuissa.

Tarkkoja lukuja valmistautumattomien kauppiaiden määrästä ei ole, mutta eri konsulttiselvitysten mukaan Euroopan laajuisesti ongelmia saattaa tulla jopa 20–30 prosentissa verkkomaksuissa, mikäli kauppiaat eivät toimi hyvissä ajoin.

”Maksun lisävahvistaminen verkkopankkitunnuksilla tai tekstiviestikoodin avulla on jo tuttua useimmille, jotka tekevät ostoksia verkossa. Vuodenvaihteen jälkeen lisävahvistus on pakollinen kaikille verkkokaupoille. Kauppiaiden on syytä toimia viimeistään nyt ja varmistaa omalta maksupalveluntarjoajaltaan, että palvelu on käytössä, jotta myyntiä ei menetetä hylättyjen maksujen vuoksi”, Netsin maajohtaja Sirpa Nordlund kannustaa tiedotteessa.

Aivan kaikkia maksuja ei tarvitse vahvistaa. Lisävahvistusvaatimuksen ulkopuolelle jäävät alle 30 euron ostokset ja myös toistuvat, samanarvoiset maksut samalle kauppiaalle. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset tilauspalvelut tai jäsenmaksut.

LÄHDE: TIVI/Ari Karkimo 29.10.2020


LUE MYÖS:

Verkkopankit ovat jumissa 1990-luvulla

Psd2:sta odotettiin mullistusta – miten kävi?

Verkkomaksamiseen tulossa iso muutos – ”kuka haluaa enää mennä verkkopankkiin maksamaan”