Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Verottajan sivulla karkea virhe

”Inhimillinen erehdys” – Verottajan sivulla karkea virhe: esimerkit elävästä elämästä, aitoja henkilö- ja palkkatietoja

Artikkeliin liittyvä kuva

Tulorekisterin verkkosivuilla oli tekninen ohje, jossa oli ikävä virhe. Keinotekoisten henkilö- ja palkkatietojen sijasta ohje käytti 384 ihmisen oikeita tietoja.

Tulorekisteri kertoo, että vuotaneet tiedot liittyivät yhden työnantajan yhteen palkanmaksutapahtumaan.

Virheen sisältäneen ohjeen kaltaiset tekniset esimerkit on tarkoitettu palkkahallinnon ohjelmistokehittäjille, ja niissä käytetään keinotekoisia henkilötunnuksia sekä tulotietoja.

Tässä tapauksessa koodikieliseen esimerkkiin oli päätynyt aitoja henkilötietoja.

”Tulorekisteri.fi-sivulle julkaistavien ohjeiden julkaisuprosessia on nyt käyty läpi ja tiukennettu entisestään. Virhe tapahtui teknisen xml-muotoisen ohjeen laadinnassa. Kyseessä ei siis ole tulorekisterijärjestelmään tai ilmoittamiseen liittyvä virhe”, Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström kommentoi.

Ohje poistettiin välittömästi, kun tietovuoto havaittiin. Sitä ennen se ehti olla esillä viisi kuukautta, jona aikana ohje ehdittiin ladata verkkosivuilta 53 kertaa.

Tulorekisteri on yhteydessä henkilöihin, joita asia koskee.

”Otamme tilanteen erittäin vakavasti ja pyydämme sitä anteeksi. Selvitämme perin pohjin, miten tilanne on tapahtunut ja varmistamme, ettei vastaavaa enää tapahdu. Olemme tehneet tapahtuneesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle”, Holmström sanoo.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 11.12.2019