Ukrainan sodan myötä on paljastunut eurooppalaisten maiden naivius Venäjän suhteen. On rakennettu kattava riippuvuus Venäjän energiasta ja sillä riippuvuudella Venäjä nyt kiristää Eurooppaa. Venäjä on jo vuosia harjoittanut röyhkeää politiikkaa. Jos sen viemän öljyn, kaasun ym. hinta on painunut alas, Venäjä yrittää kaynnistää jonkinlaisen konfliktin, jonka seurauksena energian maailmanmarkkinahinta nousee. Yleensä Venäjä tienaa kriisistä enemmän kuin kriisin ylläpitäminen sille maksaa. Samanlaisia piirteitä on nykyisessä Ukrainan kriisissä, mutta yhtälö ei Venäjälle enää toimi samalla tavalla. Lännen aseapu Ukrainalla on ollut Venäjän armeijalle tuhoisaa ja kehittyneen teknologian vientirajoitukset estävät Venäjää uusimasta aseistustaan ja se joutuu turvautumaan yli puoli vuosisataa vanhoihin neukkuaseisiin.
Yksi ongelmien perussyistä on poliitikkojen ja ympäristöihmisten epärealistinen koheltaminen energia-asioissa. Saksassa on tehty energiakäännettä, joka on ollut vihreiden suuria haaveita. Luovuttiin ydinvoimasta ja hiilestä ja rakennettiin tulevaisuutta Venäjän kaasun varaan. Siksi Saksa on nyt polvillaan Venäjän kiristyksen edessä. Vihreät ovat olleet touhun ajureina, mutta muiden puolueiden poliitikot ovat sotkeentuneet asiaan. Entinen demarikansleri Schröder avoimesti touhusi Putinin kaasuputkihankkeissa tavalla, joka sivullisesta näyttää korruptiolta. Entinen DDR-taustainen ylistetty liittokansleri Merkel on edistänyt kehitystä.
Suomen vihreiden ilmastopolitiikan hulluus
Suomessa on poliitikoilla ollut samantyylisiä kytkoksiä Putinin putkiin kuin Saksassa. Vihreät ovat Suomessa ajaneet hulluuksiin vietyä ilmastopolitiikkaa. Suomen pitäisi saavuttaa joitakin ilmastotavoitteta paljon aikaisemmin kuin muut. Kotimainen energialähde turve on haluttu poistaa käytöstä. Ruotsalainen turve on uusiutuvaa, mutta suomalainen turve kuulemma ei. Tulos eduskunnan äänestyksestä, jossa sattuma päätti tuon. Kun Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi uhkaa, huudetaan hädissään turvetta takaisin.
Toki fossiilisista polttoaineista luopumisella on pitkällä tähtäimellä myönteisiä vaikutuksia. Se vetää mattoa alta fossiilisten polttoaineiden tuottajamailta, joista suuri osa on arveluttavia diktatuureja. Harvaa surettaa se, että se iskee Venäjään, Iraniin, Saudi-Arabiaan, Venezuelaan ym. Mutta tämä hulluus on jotakin laajempaa ja sen taustoja ei vielä tiedetä. Meillähän ei ole mitään todisteita, että ihmiskunnan 4% osuus ilmastopäästöistä jotenkin merkittävästi muuttaisi maapallon ilmastoa – joka on muuttunut itsekseen vuosituhansien ja vuosimiljoonien kuluessa valtavasti. Jos ajatellaan asian poliittisia ulottuvuuksia, ihmetyttää miksi Suomi tuhoaa tässä itseään vauhdikkaammin kuin muut länsimaat. Varmaan joskus tulevaisuudessa selviää tämän touhun käskyttäjät.
Vaikea talvi
Edessä on monessa maassa vaikea talvi ja Suomessakin talous on pahasti kuralla. Toki Venäjä tulee saamaan siipeensä erityisen paljon ja aivan ansaistusti. Venäjän vaarallisuuden leikkaaminen on erittäin kannatettavaa erityisesti Suomen näkökulmasta. Tuleva talvi tulee kuitenkin olemaan haastava ja ihmisten on tingittävä monesta asiasta – kuten sota-aikoina yleensäkin.
Toivottavasti sen tästä opimme, että eri maissa valitaan valtaan poliitikkoja, jotka ovat kiinnostuneita tärkeimmästä tehtävästään eli kansalaistensa hyvinvoinnista huolehtimisesta. Maailmoja halaavat pelastushankkeet ovat usein kulissi sille, että poliitikot eivät kuuntele kansalaistensa huolia vaan toimivat joidenkin ulkopuolisten lobbarien ohjeiden mukaan.
Näkökulma: Vihreä unelma vei Saksan Putinin syliin – (alfatvuutiset.fi)
LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 27.07.2022
Olli Pusa on sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija.
[ Väliotsikointi taakkatoimitus ]