Virusten uusi aika

”Virusten uusi aika” – edes lopullinen ratkaisu ei tehoa, tietoturvaekspertit ymmällään

Android-käyttäjiä kiusaava troijalainen havaittiin ensi kertaa toukokuussa 2019.

Virusten uusi aika – artikkeliin liittyvä kuva

Digital Trendsin mukaan kyberturvayhtiö Malwarebytes on löytänyt varsin kiusallisen ja sitkeän Android-haitakkeen, xHelperin. Se pureutuu käyttäjän puhelimeen tai tablettiin uudestaan ja uudestaan, vaikka laitteen kuinka kuuraisi.

Haitake iskee uudelleen, vaikka laitteen palauttaisi tehdasasetuksiinsa. Se nimittäin puree Google Play -sovelluskaupan avulla.

Google Play ei itsessään ole saastunut, mutta mikäli sovelluskauppa on käynnissä, edes taustalla, se riittää: xHelper löytyy laitteelta alta tunnissa.

Koska edes puhelimen perinpohjainen jyrääminen eli tehdasasetuksiin palauttaminen ei onnistu, Malwarebytes kutsuu xHelperiä ”mobiilihaitakkeiden uudeksi ajaksi”.

Xhelper onnistuu säilyttämään itsensä puhelimessa tehokuurauksen jälkeenkin nokkelan tempun avulla, jonka tarkkaa toimintaa tietoturvatutkijat eivät vielä ymmärrä.

Kun Android-laitteet palautetaan tehdasasetuksiinsa, kaikki asennetut sovellukset saavat huutia. Lopullinen ratkaisu ei kuitenkaan koske koske hakemistoihin eikä tiedostoihin. Xhelperin kehittäjät tietävät tämän, ja onnistuivat naamioimaan viruksensa asennuspaketiksi.

Kun Google Play käynnistyy, xHelperin asennuspaketti saa sitä kautta aktivaatiokomennon, ja laite saastuu uudemman kerran. Tämän vaiheen tarkempi toiminta on vielä jotain, mikä saa tutkijat hämilleen.

Koska xHelper on vielä selvästi kehitysvaiheessa, tutkijoita huolettaa mihin virusta, tai sen kopioita, tullaan lopulta käyttämään.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 17.02.2020