Vishing huijauspuheluista

Huijauspuheluita tulvii – yksinkertaisella kikalla olet paremmassa turvassa

Puhelinsoitoilla on huijattu ihmisiä varmasti yhtä kauan kuin puhelimia on myyty. Nyt vishingiksi kutsuttuja puhelinhuijauksia tehtaillaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Artikkeliin liittyvä kuva

Vishing eli voice phishing on jo 2000-luvun alusta käytössä ollut huijaustekniikka, jossa yksityisiä tietoja tai rahaa kalastellaan pahaa-aavistamattomalta uhrilta puhelimen välityksellä.

Cso onlinen mukaan alaan liittyvät lukemat ovat huolestuttavia. Jopa 30 prosenttia mobiiliverkon puheluista on on ollut huijaussoittoja. Vieläkin huolestuttavampi on uhrien kertomuksista selvinnyt tilasto: jopa 75 prosentissa tapauksista soittajilla on ollut hallussaan uhrin henkilökohtaisia tietoja, joita on käytetty tätä vastaan. Lohdullista tosin on se, että vain viranomaisten tietoon tulleista tapauksista 6 prosentissa uhri lopulta menetti rahaa huijareille. Saaliiksi saatu keskimääräinen huijaussumma oli tosin melkoisen korkea, noin 875 euroa.

Yleensä vishing-huijarit hyödyntävät voip-tekniikkaa (voice over ip) puheluita soittaessaan, Sen ansiosta puheluita voidaan soittaa edullisesti tuhansittain, ja soittajan alkuperän jäljittäminen on hankalaa. Rikollinen voi tekeytyä puhelussa esimerkiksi veroviranomaiseksi, pankin asiakaspalvelijaksi tai tuottoisat arpajaiset järjestäneen yrityksen edustajaksi.

Vuosia metodejaan hioneiden hakkereiden kanssa saattaa viisaskin mennä vipuun. Panic Inc. -yhtiön perustaja Caleb Sasser kertoo saaneensa puhelun pankistaan. Asiakaspalvelija kertoi Sasserin korttitietojen päätyneen rikollisiin käsiin. Uutta korttia varten kyseltiin tietoja, ja Sasser kertoo tajunneensa koko puhelun huijaukseksi vasta aivan viime hetkellä.

Cso online tarjoaa muutamia vinkkejä, joiden avulla huijauspuhelut voi tunnistaa. Erityisesti pitää suhtautua epäilyksellä, jos puhelu on edustavinaan viranomaistahoa, joka vaatii rahaa. Mitään ei myöskään pidä maksaa lahjakortilla, sellaisen maksuksi vaatiminen on käytännössä varma merkki huijauksesta. Kannattaa myös muistaa, että puhelimen näytöllä näkyvä soittajan numero ei todellisuudessa kerro mitään – sillä sen voi helposti huijata näyttämään mitä tahansa.

Tietoturvayhtiö Kaspersky muistuttaa erittäin yksinkertaisesta keinosta, joka kannattaa pitää mielessä. Huijarit luovat aina valheellisen kuvan hirveästä kiireestä. Asia on hoidettava juuri nyt välittömästi, tai seuraukset ovat kauheat. Todellisessa tilanteessa ei koskaan ole niin kiire, vaan puhelun ehtii lopettaa, selvitellä asiaa ja soittaa takaisin – tällä kertaa organisaation tai yrityksen viralliseen numeroon, ei suinkaan mahdollisen huijauspuhelun numeroon.

LÄHDE: TIVI/Olli-Pekka Komonen 20.05.2020