WhatsApp kyylää kaiken

WhatsApp vuotaa yhteystietosi Facebookille, kyylää kaiken mitä puhelin tekee ja rikkoo salausta – nämä ja kolme muuta syytä WhatsAppista luopumiseen

Suositussa WhatsApp-sovelluksessa on paljon hyvää, mutta joukossa on myös pari isoa ongelmaa.

Artikkeliin liittyvä kuva

WhatsApp on yksi tämän hetken suosituimmista pikaviestipalveluista. Sovelluksen kautta kulkee miljoonia viestejä kaiken aikaa, ja kryptatun sisällön salauksen pitäisi olla hyvä – ainakin teoriassa.

Vice on koonnut kuusi syytä, minkä takia WhatsApp-käyttäjien tulisi luopua sovelluksen käyttämisestä.

Ensinnäkin WhatsApp haluaa päästä käsiksi kaikkiin yhteystietoihisi. Sovelluksen käyttöehdoissa todetaan, että käyttäjä sitoutuu luovuttamaan laitteeseen tallennetut yhteystiedot palvelulle.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Facebookin omistama WhatsApp saa jopa ne yhteystiedot, jotka eivät ole sidoksissa sovellukseen. Tämä onkin herättänyt epäilyt, rikkooko linjaus EU:n gdpr-säädöstä.

Ominaisuuden voi periaatteessa ottaa pois päältä, mutta tällöin et näe kontaktien nimiä, etkä voi soittaa puheluita tai aloittaa ryhmäkeskusteluja.

Toisekseen sovellus pitää kirjaa siitä, mitä käyttäjä tekee. Vaikka se ei pääse seuraamaan viestien kryptattua sisältöä, niin se pystyy tarkkailemaan käyttäjänsä liikkumista sekä sitä, kenen kanssa ja kuinka pitkään käyttäjä juttelee.

Kolmanneksi WhatsApp voi periaatteessa luovuttaa käyttäjätietoja viranomaisille. Vaikka tälle onkin asetettu tiukat raamit, voi tämä olla kriittinen tekijä maassa, jossa valtiolliset tahot eivät ole hyväntahtoisia.

Neljänneksi yksi sovelluksen alkuperäisistä perustajista, Brian Acton, ei liputa Facebookin linjaa. Facebook osti WhatsAppin vuonna 2014, minkä jälkeen vuonna 2017 Acton lähti firmasta ovet paukkuen. Syyn olivat erimielisyydet yksityisyyden ja rahoitusmallin kanssa.

Viidenneksi WhatsApp rikkoo ajoittain viestien kryptaamista. Varmuuskopioiden tallentaminen pilveen on kiva lisä, mutta tallennetut tiedot eivät ole enää salattuja.

Kuudenneksi Vice kritisoi sitä, ettei WhatsApp ole paljastanut mitään tietoja siitä, miten alusta on koodattu. Osa sovelluksen kilpailijoista toimii avoimen lähdekoodin pohjalta.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Samuli Leppälä 11.10.2020