Maailman vaarallisimpia mikrobeja tutkitaan yli 50 laboratoriossa – Aasian ja Afrikan maat rakentavat uusia, WHO huolissaan
Jos Suomessa ilmenisi esimerkiksi ebolatartunta, se voitaisiin lähettää Tukholman nelostason laboratorioon tutkittavaksi.
Maailmalla toimii yli 50 laboratoriota, jotka käsittelevät ja muokkaavat ihmiskunnan kaikkein vaarallisimpia taudinaiheuttajia. Niissä tutkitaan myös koronaviruksia, jotka aiheuttavat tauteja ihmiselle ja eläimille.
Laboratorioiden määrä lähti kasvuun New Yorkin vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen.
Nämä yli 50 laboratoriota on luokiteltu laboratorioluokituksen korkeimmalle ja vaativimmalle nelostasolle, joka tunnetaan Bsl4-tasona. Bsl tulee sanoista biosafety level. Suomen THL puhuu eristystason 4 laboratorioista.
Suomessa ei ole nelostason laboratoriota. Lähin sijaitsee Tukholmassa. Jos Suomessa ilmenisi esimerkiksi ebolatartunta, se voitaisiin lähettää Tukholmaan tutkittavaksi.
Ruotsin terveysviranomainen kertoo laitoksen mainoksessa, että Tukholman Bsl-4 ryhtyy tarvittaessa kahdessa tunnissa tutkimaan verenvuotokuumeviruksia, mers-, sars- tai patogeenisia influenssaviruksia.
Uusia laboratorioita rakennetaan nyt perinteisten laboratoriomaiden ulkopuolelle, mikä huolestutti Maailman terveysjärjestöä vuonna 2017 julkaistussa raportissa.
”Mikään laboratorio ei voi luvata, että mitään vakavaa ei koskaan tapahdu”, WHO kirjoitti.
Lue tilaajille tarkoitettu juttu kokonaan tästä linkistä.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuula Laatikainen 14.04.2021