YK varoittaa kyberiskuista

Nyt tuli vakava varoitus: Kyberiskujen määrä lisääntyy räjähdysmäisesti

YK varoitti perjantaina kyberrikosten olevan kasvussa koronapandemian aikana.

Artikkeliin liittyvä kuva

YK:n epävirallisessa turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina puhunut alemman tason apulaispääsihteeri Izumi Nakamitsu sanoi, että kriisi on johdattanut maailmaa kohti teknologista innovointia ja verkon kautta tehtävää yhteistyötä. Samalla hän sanoi kentältä kuuluvan huolestuttavia uutisia: kyberiskuja on suunnattu terveydenhoidon organisaatioita ja lääketieteellisiä tutkimuslaitoksia vastaan ympäri maailmaa.

Haittasähköpostien määrissä on nähty 600 prosenttia kasvua.

Etätöihin siirtymisen aikakaudella lisääntynyt riippuvuus verkkopalveluista on samalla lisännyt myös organisaatioiden haavoittuvuutta verkkohyökkäyksille. Arvion mukaan joku joutuu iskun uhriksi joka 39 sekunti.

Uutistoimisto AP:n mukaan Nakamitsu siteerasi kansainvälistä telealan yhdistystä, jonka mukaan yli 90 maata on vasta varhaisessa vaiheessa kyberturvallisuuteen panostamisessa.

Perjantain tapaamisen järjesti turvallisuusneuvostoa meneillään olevalla kaudella johtava Viro. Viron pääministeri Juri Ratas sanoi, että nyt olisi enemmän kuin koskaan tarvetta toimivalle ja turvalliselle kyberavaruudelle. Hän tuomitsi iskujen tekemisen sairaaloihin, tutkimuslaitoksiin ja muihin infrastruktuurikohteisiin, etenkin pandemian aikana.

Venäjä ei osallistunut verkon kautta järjestettyyn tapaamiseen. Mukana oli 14 turvallisuusneuvoston edustajien maata sekä noin 50 muuta maata.

Venäjän julkaiseman tiedotteen mukaan se ei osallistunut, koska Viro, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat rikkoneet vakiintunutta tapaa, että kaikki neuvostoon kuuluvat maat osallistuvat kokouksiin siitä huolimatta, ovatko he samaa vai eri mieltä aiheesta. Kyseiset maat vastustavat Venäjän toimia Ukrainan Krimin alueella, eivätkä osallistuneet Venäjän torstaina järjestämään tilaisuuteen Krimin niemimaata koskien. Maaliskuussa Viro, Iso-Britannia ja Yhdysvallat arvostelivat Venäjää epäillyistä kyberiskuista Georgiaa vastaan.

LÄHDE: Tekniikka&Talous 26.05.2020