Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

YLE-vero pois

Perussuomalaiset: Yle-vero pois, jos ”journalistinen taso ei nouse” – Tilalle vapaaehtoinen Yle-maksukortti

Perussuomalaiset on julkaissut media- ja kulttuuripoliittisen ohjelmansa työmiehen tuumaustunnilla. Ohjelmasta nousee konkreettisena ehdotuksena esille Yle-maksukortti.

Perussuomalaiset. Puolueen media- ja kulttuuripoliittisen ohjelman esitteli perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra.
Arkistokuva.
Kuva: Karoliina Vuorenmaki

Perussuomalaiset ehdottaa media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassaan vapaaehtoista Yle-maksukorttia, ”mikäli Ylen journalistinen taso ja tuotannon laatu eivät nouse”.

Puolueen ohjelman mukaan Yle on saanut perusteltua kritiikkiä uutis- ja ajankohtaisohjelmistaan. Perussuomalaiset nostaa esiin kestoteemansa maahanmuuton ja Euroopan unionin (EU).

”Esimerkiksi maahanmuutto- ja EU-uutisoinnissa Yle ei ole välittänyt siitä, että sen tehtävänä ei ole julistaa kansalle omaa ’totuuttaan’, vaan esittää faktoja ja jättää lukijan tehtäväksi johtopäätösten tekeminen”, ohjelmassa todetaan.

Perussuomalaisten mielestä Yle käyttää liian suuria summia muun muassa henkilöstökuluihin, ruotsinkieliseen ohjelmatuotantoon ja amerikkalaisen viihdeohjelmiston ostoihin.

Puolue katsoo, että myös Ylen tehtäviin lisätty kulttuurisen moninaisuuden edistäminen aiheuttaa tarpeettomia kustannuksia, koska se ”velvoittaa Yleä tuottamaan ohjelmistoa, jossa pyritään esittämään muiden puolueiden kannattama monikulttuurinen yhteiskuntaprojekti positiivisessa valossa”.

Julkisen palvelun tehtävänantoa tarkennettiin vuonna 2017 niin, että Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta. Ylen mukaan tämä tehtävä korvasi tehtävän, jonka mukaan Ylen tuli tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

Perussuomalaisten mukaan yleisradiolakia pitäisi muuttaa niin, että Ylestä tulisi valtion budjettitalouden alainen vain radiotoiminnan osalta ja televisiotoiminnan rahoitus perustuisi Yle-maksukorttituloihin.

”Mikäli Ylen journalistinen taso ja tuotannon laatu eivät nouse, pakollisesta Yle-verosta tulee määräajan jälkeen siirtyä vapaaehtoiseen Yle-maksukorttiin. Tällöin maksuhalukkaat palveluiden käyttäjät ostaisivat katseluoikeuden Ylen tv-tuotantoon lunastamalla erillisen maksukortin”, perussuomalaiset toteaa ohjelmassaan.

Yle vastasi kritiikkiin riippumattomuudesta vuosi sitten ja totesi, että Ylen journalismin kivijalkana ovat Ylen arvot: riippumattomuus, luotettavuus ja ihmisen arvostaminen.

”Journalismimme perustuu aina totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen. Olemme tuoneet, ja tuomme jatkossakin, myös maahanmuuton käsittelyssä esille erilaisia näkökulmia ja annamme äänen eri osapuolille. Teemme tämän nojautuen faktoihin ja jokaisen ihmisarvoa kunnioittaen”, Ylen hr-, viestintä- ja strategiajohtaja Gunilla Ohls totesi viime vuoden tammikuussa.

Perussuomalaiset on huolissaan ylipäänsä suomalaisen median toiminnasta ja journalistisesta tasosta, mutta Ylen asiat ulottuvat poliitikkojen pöydälle.

”Yleisradio, jonka koko toiminta tuotetaan verorahoilla, on yhtiö, jonka toimintaan voimme halutessamme vaikuttaa poliittisin päätöksin.”

Päivitys klo 12.37: Lisätty taustaa Ylen julkisen palvelun tehtävänannosta, joka muuttui vuonna 2017.

LÄHDE: Uusi Suomi/Minna Karkkola 30.01.2020