Suomen henkilötunnuksiin tulee liuta uusia välimerkkejä
Jokaiselle syntymäpäivälle on annettavissa rajallinen määrä henkilötunnuksia, ja tunnusten on arvioitu loppuvan jo lähivuosina. Nyt henkilötunnusten riittävyys varmistetaan uusilla välimerkeillä, valtiovarainministeriö tiedottaa.
Henkilötunnuksiin otetaan vuoden 2023 alusta lähtien käyttöön uusia välimerkkejä, jotka osoittavat vuosisadan, valtiovarainministeriö kertoo.
Uudistuksen tarkoituksena on varmistaa henkilötunnusten riittävyys, sillä jokaiselle syntymäpäivälle on annettavissa rajallinen määrä henkilötunnuksia. Koska tunnuksia myönnetään esimerkiksi Suomeen muuttaville henkilöille, arvioidaan tunnusten loppuvan tietyiltä päiviltä jo lähivuosina, ministeriö kertoo.
LUE MYÖS
Henkilötunnuksen käyttöä halutaan muuttaa merkittävästi – uudet lait voimaan jo ensi vuonna
Jo käytössä olevat henkilötunnukset eivät uudistuksen vuoksi muutu. Esimerkiksi Suomeen työn johdosta muuttaville ulkomaalaisille annettavissa henkilötunnuksissa voidaan ottaa uusia välimerkkejä käyttöön. Valtioneuvosto antoi uusia välimerkkejä koskevan asetuksen 7.7.2022.
2000-luvulla syntyneiden ihmisten tunnuksissa otetaan nykyisen A-kirjaimen lisäksi käyttöön kirjaimet B, C, D, E ja F. 1900-luvulla syntyneillä otetaan nykyisen yhdysmerkin (-) lisäksi käyttöön kirjaimet Y, X, W, V ja U.
Ministeriön mukaan asetuksen tuomilla muutoksilla moninkertaistetaan käytettävissä olevien tunnusten määrä ja varmistetaan niiden riittävyys tulevaisuudessa. Jatkossa uuden välimerkin sisältäviä henkilötunnuksia annetaan, kun kyseiselle syntymäpäivälle ei ole enää annettavissa nykyisin käytössä olevia välimerkkejä.
Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki. Asetusmuutos tulee voimaan 1.1.2023.
Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan myös lakiesityksiä henkilötunnuksen uudistamisesta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä. Tavoitteena on muun muassa aikaistaa ja laajentaa henkilötunnuksen antamista ulkomaalaisille sekä poistaa vuodesta 2027 eteenpäin myönnettävistä uusista henkilötunnuksista sukupuolisidonnaisuus niin, että sen jälkeen myönnettävistä henkilötunnuksista ei käy ilmi henkilön sukupuoli.
”Uudistuksella halutaan henkilötunnusten riittävyyden varmistamisen lisäksi edistää työperäistä maahanmuuttoa, parantaa yksityisyydensuojaa ja ennaltaehkäistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuuden poistaminen vuodesta 2027 eteenpäin myönnettävistä uusista henkilötunnuksista ei vaikuta jo olemassa oleviin henkilötunnuksiin”, ministeriö kertoo.
LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 08.07.2022