– seuraa lopun ajan aiheita

Hintojen katastrofaalinen nousu

Hjallis Harkimo: ”Edessä on katastrofi ja todennäköisesti jo ensi vuonna”

”Kaikki hinnat nousevat. Ruoan, sähkön, lämmön ja polttoaineiden hinnat nousevat”, uskoo Harkimo.

Synkkä ennustus. ”Kaikki hinnat nousevat. Palkat ja eläkkeet eivät. Edessä on karu arki. Edessä on talouden katastrofi ja todennäköisesti jo ensi vuonna”, ennustaa Hjallis Harkimo.Kuva: Petteri Paalasmaa
Synkkä ennustus. ”Kaikki hinnat nousevat. Palkat ja eläkkeet eivät. Edessä on karu arki. Edessä on talouden katastrofi ja todennäköisesti jo ensi vuonna”, ennustaa Hjallis Harkimo.Kuva: Petteri Paalasmaa

Oppositiopuolue liike nytin puheenjohtaja ja kansanedustaja Hjallis Harkimo ennustaa, että edessä on talouden katastrofi.

”Inflaatio karkaa käsistä, talouskasvu hyytyy ensi vuonna ykkösellä alkavaksi ja korkotaso nousee ohi talouden kasvuprosentin. Asuntolainojen korot lähtevät nousuun. Kaikki hinnat nousevat. Palkat ja eläkkeet eivät. Edessä on karu arki. Edessä on talouden katastrofi ja todennäköisesti jo ensi vuonna”, Harkimo tylyttää Puheenvuoro-blogissaan.

Eurostat kertoi eilen tiistaina, että euroalueen kuluttajahinnat kasvoivat marraskuussa ennätyksellisesti 4,9 prosenttia suhteessa edellisvuoteen.

Kuluttajahintojen kasvua vauhditti energian nopea hinnannousu. Energian hinta nousi euroalueella marraskuussa noin neljänneksellä suhteessa vuodentakaiseen, Eurostat kertoi.

Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtaja Jerome Powell sanoi, ettei enää kannata puhua väliaikaisesta inflaatiosta. Analyytikot ja ekonomistit ovat keväästä asti kiistelleet siitä, onko hintojen kiihtyvä nousu väliaikaista vai ei.

Harkimon näkemys tilanteesta on synkkä.

”Jatkuva velkaantuminen ja rahan pumppaaminen loppuvat varmasti, kysymys kuuluu enää vain, että koska se tapahtuu. Korkoja pitää nostaa. Jos se menee yli, tulee lama. Umpikuja on itse aiheutettu. Energian hinta ja saatavuus ovat takuuvarma poliittinen pommi”, hän kirjoittaa.

”Kaikki hinnat nousevat. Ruoan, sähkön, lämmön ja polttoaineiden hinnat nousevat.”

Harkimon mielestä suomalaisessa politiikassa ei saada mitään aikaan, kun puolueet juoksevat vaalimenestyksen perässä. Hän kaipaa yli vaalikausien ulottuvia, yhteisiä tavoitteita.

Näiden puolesta puhui hiljattain myös keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti Uuden Suomen haastattelussa. Yli vaalikausien ulottuvia hankkeita on tosin jo nähtykin aina HX-hankkeesta liikennesuunnitelmaan.

”Miksi emme voisi olla maailman yritysmyönteisin valtio? Miksi meillä ei voisi olla maailman toimivin työmarkkina? Miksi meillä ei voisi olla maailman kilpailukykyisin työvoima? Vain yritysten kasvulla, investoinneilla ja uusilla, terveillä työpaikoilla meillä on tulevaisuus”, katsoo Harkimo.

LUE MYÖS:

Tällaisia lukuja Suomessa ei ole nähty aikoihin: Sähkön hinta hyppäsi uusiin huippulukemiin – Pohjolassa syttynyt riita pahentaa tilannetta

Inflaatio pääsi yllättämään Euroopan: ”Tapahtui nopeammin ja isommalla liikkeellä kuin ajateltiin”

Taas huono uutinen Euroopalle: Asiantuntijat varoittavat uudesta energian hintapiikistä – ”Jos tulee todella kylmä, tiedossa voi olla ongelmia”

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 01.12.2021