Katujengiongelma on todellinen

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan näyttää siltä, että katujengirikollisuus on kasvava ilmiö

Poliisi ja poliisiauto Helsingissä 26. toukokuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Poliisi ja poliisiauto Helsingissä 26. toukokuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo Iltalehdelle, että katujengit ovat todellinen ongelma poliisilaitoksen alueella.

Koskimäen mukaan katujengeihin liittyvä rikollisuus on kasvava ilmiö.

– Jos laitetaan mittakaavaan, että Itä-Uudellamaalla tapahtui viime vuonna yli 70 000 rikosta, niin siihen nähden vielä onneksi puhutaan marginaalisesta osuudesta. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että tämä on kasvava ilmiö, johon täytyy panostaa. Kaikki pitää tutkia perusteellisesti, hän sanoo.

Poliisi on Koskimäen mukaan tunnistanut katujengiongelman kasvun jo kauan.

– Vuosi sitten, kun katujengien olemassaoloa kyseenalaistettiin, sanoin, että kyllä ne aikanaan tulevat oikeudenkäynneissä näkyväksi. Ei poliisi näitä ole hatusta keksinyt ja määritellyt, Koskimäki sanoo.

Koskimäen mukaan katujengirikokset liittyvät usein jengien väliseen kostoon ja vihanpitoon. Aseet ovat hänen mukaansa usein läsnä rikoksissa.

Poliisin käsityksen mukaan huumakauppa on katujengeille merkittävä tulonlähde. Vaikka väkivalta ja rikokset kohdistuvat usein kilpaileviin jengeihin, Koskimäki huomauttaa, että osassa pääkaupunkiseudun tapauksissa vaarassa ovat olleet ihan sivullisetkin.

– Voi myös olla, että esimerkiksi ryöstöjä kohdistetaan ihan täysin ulkopuolisiin, hän sanoo.

LÄHDE: Verkkouutiset/Konsta Tarnanen 30.10.2022