Lupa aloittaa ihmiskokeet aivosiruilla

1500 apinaa ja muuta eläintä kuoli kokeissa – Nyt Elon Musk saa aloittaa ihmiskokeet aivoihin asennettavan mikrosirun kanssa

Suuret suunnitelmat.  Neuralinkin tavoitteena on hoitaa esimerkiksi mielenterveysongelmia aivoihin asennettavan sirun avulla.  KUVA: ALEXANDER BECHER
Suuret suunnitelmat.
Neuralinkin tavoitteena on hoitaa esimerkiksi mielenterveysongelmia aivoihin asennettavan sirun avulla.
KUVA: ALEXANDER BECHER

Ensimmäisissä kokeissa siruja asennetaan halvaantuneille.

Elon Muskin aivosiruja kehittävä startup-yhtiö Neuralink on saanut luvan aloittaa rekrytoinnin ensimmäisiä ihmiskokeitaan varten. Itsenäinen arviointilautakunta Yhdysvalloissa antoi rekrytoinnille hyväksyntänsä tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters

Ensimmäisissä ihmiskokeissa siruja on määrä asentaa halvaantuneille henkilöille. Kokelaiksi voivat päästä kaularankavamman tai als-taudin takia halvaantuneet potilaat. Als eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on liikehermoja rappeuttava sairaus.

Neuralink ei ole kertonut, kuinka monta kokelasta ensimmäisiin tutkimuksiin otetaan mukaan. Tutkimuksen valmistuminen kestää kuusi vuotta.

Kokeissa potilaille asennetaan robotin avulla implantti siihen aivojen osaan, joka hallitsee aikomusta liikuttaa tahdonalaisia lihaksia. Käytännössä implantti on mikrosiru, joka luo potilaalle langattoman aivokäyttöliittymän tietokoneeseen. Tavoitteena on, että implantin avulla potilas voisi ohjata hiiren kursoria ja näppäimistöä ajatuksen voimalla.

Yhtiö haki aiemmin Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA:lta lupaa kymmenen potilaan implantoimista varten. Virasto nosti kuitenkin esiin erinäisiä turvallisuushuolia, minkä takia potilaiden määrää päätettiin vähentää. Reutersin mukaan ei ole tiedossa, kuinka monta potilasta FDA lopulta hyväksyi.

Neuralinkin perustajiin kuuluvalla Elon Muskilla on suuria suunnitelmia aivokäyttöliittymälle. Sen avulla voitaisiin Muskin mukaan hoitaa esimerkiksi liikalihavuutta, autismia, masennusta ja skitsofreniaa nopeilla leikkauksilla.

Yhtiön aiemmat apinoilla teettämät kokeet ovat saaneet eläinsuojeluviranomaiset tutkimaan koe-eläinten kohtelua Neuralinkin testeissä. Neuralinkin kehittäminen on Reutersin mukaan vaatinut ainakin 1 500 koe-eläimen hengen.

Aivokäyttöliittymän yleistyminen kaupalliseksi valtavirtatuotteeksi vie eri asiantuntija-arvioiden mukaan vähintään kymmenen vuotta.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Antti Kailio 23.09.2023Elon Muskin aivosiruja kehittävä startup-yhtiö Neuralink on saanut luvan aloittaa rekrytoinnin ensimmäisiä ihmiskokeitaan varten.