Maahanmuutto ei ole ihmisoikeus

Atte Kaleva Suomeen tulijoista: Ei tarkoittaa ei

Kansanedustajan mukaan maahanmuutto ei ole ihmisoikeus.

Kaikkien maahantulijoiden etu on kansanedustajan mukaan, että turvapaikkajärjestelmämme toimii. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kaikkien maahantulijoiden etu on kansanedustajan mukaan, että turvapaikkajärjestelmämme toimii. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva puhui eduskunnassa kansalaisaloitteen  ”Lupa elää – Suomessa pitkään asuneille turvapaikanhakijoille myönnettävä oleskeluluvat” lähetekeskustelussa.

Atte Kalevan mukaan Suomeen muuttaa paljon ihmisiä muista maista, jotka voivat tulla maahan työperusteisesti, humanitaarisista tai vaikkapa perhesyistä.

– Hakijan itsensä pitää tietää, miksi hän tänne haluaa. Useimmat tänne haluavat toivotetaan tervetulleeksi. Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, ja meille kyllä mahtuu tekemään työtä ja rakentamaan elämäänsä. Joillekin olemme myös halukkaita tarjoamaan turvaa. Aivan kaikkia me emme kuitenkaan tänne halua. Siihen voi olla erilaisia syitä, mutta yhtä kaikki, me itse saamme päättää, millä edellytyksillä tänne voi tulla ja ketkä ovat tervetulleita, Atte Kaleva sanoi. 

Kansalaisaloitteen lähtökohtana hänen mukaansa kuitenkin on, että jokaisen haluavan pitäisi saada tulla Suomeen ja jäädä tänne.

– Tässä on melko perinpohjainen väärinkäsitys. Suomeen tuleminen ei ole ihmisoikeus. Se ei ole välttämättä oikeus ollenkaan. Kun puhutaan paperittomista, puhutaan todellisuudessa laittomasti maassa olevista ihmisistä. Aloitteen tekijät ovat huolissaan siitä, että nämä ihmiset eivät olisi saaneet ratkaisuja Suomeen jäämisen suhteen. Todellisuudessa heistä käytännössä kaikki ovat saaneet useita ratkaisuja.

– He ovat saaneet kielteisiä päätöksiä hakemuksiinsa. He ovat valittaneet ja saaneet kielteisiä päätöksiä tuomioistuimista. Monet heistä ovat koko valitusprosessin läpi käytyään yksinkertaisesti aloittaneet alusta uuden kierroksen. Prosessista on tehty ikiliikkuja.

Kalevan mukaan ongelma ei ole siinä, ettei Suomessa olisi kyetty antamaan ratkaisuja hakemuksiin.

– Ongelmia on siinä, etteivät hakijat ja heitä ihannoivat suomalaiset ymmärrä sanaa ”ei”. Ei ole laillista perustetta jäädä maahan. Se tarkoittaa, että maasta pitää poistua. Kun sanotaan ”ei”, silloin myös tarkoitetaan ”ei”. Tuskin missään muussa asiatyypissä kuin maahanmuutossa voidaan toimia niin, että hakemus ja oikeusprosessi aloitetaan aina uudestaan ja uudestaan. Oikeusvaltioon kuuluu myös se, että tehdyt päätökset laitetaan täytäntöön, Atte Kaleva totesi.

– Mutta tässäkin salissa voidaan sanoa myös ”ei”, ja niin tulee tämän aloitteen kohdalla tehdä.  

– Kaikkien maahantulijoiden ja etenkin turvapaikkaa hakevien etu on, että yhteiskuntamme ja turvapaikkajärjestelmämme toimii. Toimiva yhteiskunta ja toimiva turvapaikkajärjestelmä edellyttävät, että teemme asianmukaisia päätöksiä ja laitamme ne asiallisesti täytäntöön. Käsillä oleva aloite on tänään tullut tässä salissa asiallisesti käsitellyksi, eikä sen pohjalta ole tarpeen ryhtyä enempiin toimiin. Ei tarkoittaa ei, Kaleva lopetti.

LÄHDE: Verkkouutiset/Juha-Pekka Tikka 16.09.2022