– seuraa lopun ajan aiheita

Median Israel-vinoutuma

Median Israel-vinoutuma, kun Gazan raketit tappavat palestiinalaislapsia!

Gazasta on jälleen ammuttu sadoittain raketteja Israeliin sen jälkeen, kun Palestiinalainen Islamilainen Jihad -terroristijärjestön (PIJ) aktivisti Khader Adnan viime viikolla kuoli nälkälakkoon israelilaisvankilassa.

On taas ollut opettavaista seurata suomalaismedian käyttäytymistä, joka näyttäytyy yhtä ennustettavana, kuin siitepölykausi kesän lähestyessä.

Kirjassani Israel – Jumalan silmäterä, maailman silmätikku (Kuva ja Sana 4.p. 2022) dokumentoin lukuisin esimerkein, kuinka yksipuolista suomalainenkin uutisointi suhteessa Israeliin on.

Kyse ei ole näköharhasta.

Uutistoimituksilla on todellinen vinouma Israelia käsittelevässä uutisoinnissaan.

Tapahtumien syy-seuraussuhteet vääristyvät usein. Lisäksi uutisoinneissa vallitsee ”tasapuolisuuden harha”. Ollaan pyrkivinään objektiivisuuteen esittämällä räikeän antisemitististen terroristijärjestöjen – kuten Hamas ja PIJ – toiminta yhtä legitiiminä, kuin itseään vuosikymmeniä jatkuneelta terroristiselta väkivallalta puolustautuvan demokraattisen valtion itsepuolustuksellinen toiminta.

Takaisin tämän päivän tilanteeseen.

Otan pari esimerkkiä tuoreista uutisista.

Otsikot ohjaavat lukijaa

Ensiksi otsikointi.

Kirjoitin kirjassani siitä, että tutkitusti 60 prosenttia uutisten lukijoista lukee ainoastaan otsikot. Siksi niillä on merkitystä.

Uutinen itsessään voi olla asiallisen tasapainoinen, mutta otsikolla voidaan ohjailla lukijoita tiettyyn suuntaan ennen kuin tämä on päässyt edes pihviin kiinni.

Torstaina 11.5. YLE:n uutisseurannassa oli otsikko: Israel jatkanut iskujaan Gazaan. MTV Uutiset sivuillaan otsikoi hieman laajemin: Israel iski Gazaan, seitsemän kuoli – Gazasta ammuttiin satoja raketteja.  Samansuuntaisesti oli otsikoinut Helsingin Sanomat 10.5. verkkojuttunsa.

Sinänsä nämä otsikot eivät sano mitään totuuden vastaista. Silti ne hämärtävät kokonaiskuvan sekä syy-seuraussuhteet.

Olisi voinut otsikoida näinkin:

[YLE] Islamilainen Jihad jatkoi raketti-iskujaan Gazasta.

[MTV/HS] Gazasta ammuttiin satoja raketteja – Israel iski Gazaan, seitsemän kuoli.

Mitä medialta jää kertomatta?

Kun sitten näitä uutisjuttuja lukee tarkemmin, kriittisen lukijan huomio kiinnittyy tällaisiin seikkoihin.

YLE:n uutisseurannassa 11.5. kerrotaan otsikon alla tapahtumista näin:

”Israelin asevoimat on jatkanut iskujaan Gazaan samaan aikaan, kun Gazasta on ammuttu raketteja Israelin puolelle. Kolmen päivän aikana 26 palestiinalaista on kuollut Israelin iskuissa. Osa kuolleista oli siviilejä ja lapsia.”

Siviilivahingot, varsinkin jos uhreina on lapsia, ovat aina suunnaton tragedia.

Tarkoitus ei ole vaikuttaa sydämettömältä, kun sanon, että tällainen bodycount-uutisointi antaa helposti tilanteesta jälleen yksipuolisen vääristyneen kuvan.

Aiemmasta kokemuksesta tiedetään, että Israel pyrkii kaikin tavoin minimoimaan siviileille, etenkin lapsille, aiheutuvat vahingot. Israel ei milloinkaan iske tarkoituksella siviilikohteisiin, saatikka silkasta vahingonteon halusta.

Tätä tosiasiaa media ei tiettävästi ole missään onnistuneesti kiistänyt tai edes yrittänyt kiistää.

Watch: The moment an IAF pilot cancels a strike against Islamic Jihad terrorists because of the presence of children near the target. pic.twitter.com/geCzHjxWEU

— Israel Defense Forces (@IDF) May 11, 2023

Tämä ei tarkoita, etteikö siviiliuhreja milloinkaan tulisi, eikä vapauta Israelia vastuusta pyrkiä niitä välttämään, niin kuin se on tehnytkin.

Gazassa toimivat terroristijärjestöt kuitenkin käyttävät siviilejä ihmiskilpinä suojaamaan rakettiensa laukaisualustoja ja muita tärkeitä kohteita. Tämä tosiasia on dokumentoitu laajalti lukuisissa lähteissä aikaisempien konfliktienkin yhteydessä.

Lisäksi Gazaan on virrannut miljarditolkulla kansainvälistä avustusta lännestä, mutta silti Gazassa ei ole lainkaan pommisuojia väestölle. Sen sijaan terroristit ovat näillä rahoilla hankkineet sementtiä kaivaakseen maanalaisia sotilaskäyttöön tarkoitettuja hyökkäystunneleita rajan ali Israeliin.

Samoin tiedetään terroristien värväävän ja käyttävän lapsisotilaita. Gazan ”lastenleirit” ovat tunnetusti lapsille suunnattuja antisemitistisiä taisteluleirejä, jossa heitä opetetaan niin vihaamaan kuin tappamaan juutalaisia. Tällainen toiminta, vaikkei siitä milloinkaan suomalaismediassa uutisoida, on tietysti kansainvälisen lain vastaista.

Sen sijaan, että uutistoimituksissa tyydyttäisiin vain toistamaan kansainvälisten uutistoimistojen välittämiä sähkeitä, mitä kutsun ”papukaijajournalismiksi” kirjassani, voisi olla avartavaa laajentaa näkökulmaa myös israelilaislähteillä.

Silloin saattaisi vastaan tulla sellaistakin mielenkiintoista tietoa, mikä auttaisi taustoittamaan uutisvirrassa kerrottua laajentamalla lukijoiden ymmärrystä ja tietämystä. Kuten tämä:

”IDF kertoi, että keskiviikkoon klo 23.55 mennessä on havaittu 507 raketin laukaisua kohti Israelia, joista Israelin ilmapuolustusjärjestelmät pysäytti 154, ja toiset 108 putosi rajan tuntumaan tappaen neljä Gazan siviiliä, mukaan lukien 10-vuotias tyttö ja kaksi 16-vuotiasta poikaa. Rautakupoli-ohjuspuolustusjärjestelmä on onnistunut ampumaan alas 96-prosenttia Gazasta saapuneita raketteja.” (YNetNews 11.5.2023)

YLE:n uutisessa lapsiuhrit esiintyivät Israelin iskujen seurauksena, kun todellinen syy näyttää olleen palestiinalaisten terroristien omissa raketeissa!

Onko tästä lainkaan kerrottu suomalaisessa mediassa? En ole huomannut.

Media on nopea uutisoimaan kaiken lähes reaaliajassa, mitä ”Gazan terveysministeriö” maailmalle kertoo uhreista ja vahingoista. Mistä johtuu uutistoimitusten hitaus ja hiljaisuus näinkin tärkeässä asiassa, että Gazasta ammutut raketit tappoivat  palestiinalaislapsia?

Palestiinalaisrakettien putoaminen Gazan omien asukkaiden niskaan on aiemmista konflikteista lähtien hyvin dokumentoitu tosiasia, johon on suomalaisessa mediassa kiinnitetty hyvin vähän huomiota.

IDF arvioi verkkosivuillaan , että nyt käynnissä olevan puolustusvoimien Arrow and Shield -operaation aikana laukaistuista raketeista peräti 20 % on pudonnut siviilien keskelle Gazassa:

”Kerta toisensa jälkeen Islamilaisen Jihadin rakettien laukaisu on epäonnistunut tai ne ovat lähteneet harhaan, mikä on vaarantanut Gazan omia siviilejä. Shield and Arrow -operaation aikana noin 20 prosenttia Islamic Jihadin laukaisemista raketeista putosi Gazan sisäpuolelle. Näiden Islamic Jihadin rakettien vuoksi kuoli neljä Gazan siviiliä, joista yksi oli kymmenvuotias tyttö ja kaksi teini-ikäistä.” 

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

En tietenkään tarkoita, että kaikki siviilivahingot selittyisivät tällä. Samoin, kuin ei ole tarkoitus sivuuttaa Israelille kuuluvaa vastuuta siviilivahinkojen välttämiseksi, minkä vastuun se on johdonmukaisesti pyrkinyt kantamaan. 

Nyt kerrotussa tapauksessa lapsiuhrit ovat kuitenkin aiheutuneet terroristien omista raketeista.

Eikö objektiivisuuteen pyrkivän median vähintäänkin tulisi uutisoida tästä? Varsinkin, kun uutisessa aiemmin on väitetty terroristien lapsuhreja Israelin iskujen aiheuttamaksi.

Israelilainen sai surmansa. Mediaa ei kiinnosta?

Sekä HS:n, YLE:n että MTV:n uutisjutut mainitsevat, että Gazasta ammutut sadat raketit eivät ole tappaneet ketään Israelin puolella.

Tämä johtuu tietysti Israelin onnistuneesta ilmapuolustuksesta.

Mitä tapahtuisikaan, jos sadat valtoimenaan ammutut raketit putoaisivat Israeliin?

Me tiedämme mitä tapahtuisi.

Moninkertaisesti sama, mikä tapahtui myöhemmin torstai-iltana 11.5. klo 18 aikoihin, kun Israelin Rautakupoli -järjestelmään tuli hetkellisesti vika ja Gazasta ammuttu raketti läpäisi ilmapuolustuksen tehden täysosuman Rehovotissa kerrostaloon.

Jerusalem Post -lehti 12.5.2023 uutisoi:

”Yksi ihminen sai surmansa ja kahdeksan muuta loukkaantui, kun Rehovotissa sijaitsevaan kerrostalo sai rakettiaallossa suoran osuman hieman kello 18:n jälkeen torstai-iltana. Yksi ihminen kuoli jäätyään loukkuun vaurioituneen rakennuksen raunioiden alle, ja kahdeksan ihmistä sai sairaalahoitoa paikan päällä saatuaan kevyitä vammoja suoran ohjusiskun seurauksena.”

Odotn yhä, että tämä edes kerrottaisiin suomalaisessa lehdistössä, joka on uutisoinut konfliktin käänteistä. Eritoten, kun on uutisoitu sekin, ettei raketti-iskuissa ole kuollut israelilaisia. Nyt on. Heti, kun Israel iskee Gazaan media laskee ruumiita. Kun israelilainen kuolee terroristien raketti-iskussa mediasta tulee merkillisen hidas. Ja olisihan tuossa uutisen aihetta siksikin, että tehokkaasti toimineeseen Rautakupoliin ilmaantui vika.

Kohti aidosti objektiivista uutisointia

Medialla voi olla halu pyrkiä riippumattomaan uutisointiin olemalla kriittinen Israelin valtiollisiin tai Israelin puolustusvoimien lähteisiin. Tämä ei kuitenkaan saisi johtaa nykyisenkaltaiseen kritiikittömyyteen palestiinalaislähteitä kohtaan.

Uhrilukujen vertaileva uutisointi ei laajenna uutisten lukijoiden ymmärrystä siitä, mistä konfliktissa on kysymys. Eritoten sellaisten lukujen perustuessa terroristisen Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön tietoihin, jotka aiemmissa konflikteissa on toistuvasti ja todistettavasti osoitettu epäluotettaviksi lähteiksi.

Käynnissä oleva konflikti Israelin ja palestiinalaisterroristien välillä on nostanut jälleen pintaan samat ongelmat, jotka ovat vaivanneet medioiden Israel-uutisointia aiempienkin konfliktien aikana.

Median yksipuolisuus on silmiinpistävän häiritsevää. En odota, että Israelia tarvitsee kohdella toisin kuin muita uutisoinnin kohteina olevia maita. Odotan, että sitä kohdellaan samalla tavalla, kuin muitakin. Siksi odotan ja toivon edelleen vastuullisempaa ja aidosti objektiivisempaa Lähi-itä uutisointia.

LÄHDE: Patmos blogi/Pasi Turunen 12.05.2023

INFO: Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.