Mihin paeta ydinpommin räjähdystä?

Mihin paeta, jos ydinpommi räjähtää? – Tutkijat selvittivät turvallisimmat paikat, joihin sisätiloissa kannattaa suojautua

Kyproksella sijaitsevan Nikosian yliopiston tutkijat simuloivat atomipommin räjähdystä tyypillisestä mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta.

Räjähtää. Tutkimuksissa luotiin 3d-simulaatio räjähdyksen paineaallosta. University of Nicosia
Räjähtää. Tutkimuksissa luotiin 3d-simulaatio räjähdyksen paineaallosta. University of Nicosia

Ydinpommi on maailman pelätyin ase. Jos se räjähtää, missään ei ole turvallista. Kaikki räjähdyksen läheisyydessä höyrystyy välittömästi ilmaan, valtava paineaalto tappaa ja tuhoaa nopeasti ja radioaktiivinen säteily uhkaa, vaikkakin hitaammin.

Kyproksella sijaitsevan Nikosian yliopiston tutkijat simuloivat atomipommin räjähdystä tyypillisestä mannertenvälisestä ballistisesta ohjuksesta ja siitä seuraavaa räjähdysaaltoa nähdäkseen, kuinka se vaikuttaisi sisätiloissa suojautuviin ihmisiin.

Aiheesta kirjoittaa muun muassa Phys.org-uutissivusto.

Kohtalaisella etäisyydellä räjähdysaalto tuhoaa joitakin rakennuksia ja vahingoittaa ulos jääneitä ihmisiä. Tukevammat rakennukset, kuten massiiviset betonirakennukset, pysyvät pystyssä.

Tutkimusryhmä käytti kehittynyttä tietokonemallia tutkiakseen, kuinka paineaalto kulkee rakennuksen läpi. Simulaatiossa tutkittiin rakennusta, jossa oli huoneita, ikkunoita ja käytäviä, jotta turvallisin paikka tunnistettiin.

”Ihmisten kohtaama vaara paineaallon kestävässä betonirakennuksessa oli epäselvä ennen tekemäämme tutkimusta”, sanoo tutkimuksen kirjoittaja Dimitris Drikakis.

Suuret ilman virtausnopeudet saattavat johtaa vakaviin vammoihin rakennusten sisälläkin, Drikakis jatkaa.

LUE MYÖS

Vetypommissa tapahtui reaktioita, joita ei osattu ennustaa, teho kolminkertaistui – Nyt pommikraatteriin haudatut radioaktiiviset jätteet valuvat mereen

Vuonna 2020 tehty ilotulitteiden maailmanennätys näyttää videolla pieneltä ydinpommilta – Amerikkalaisfirma ampui 1 268-kiloisen tähtipommin 1,5 km korkeuteen

Jos Venäjä käyttää ydinpommia, saastuuko Eurooppa 100 vuodeksi? Tuskin, mutta seuraavat päivät voivat olla helvettiä – Sen määrää yksi ainoa numero, jonka yksin hyökkääjä päättää

Tutkimuksen perusteella tukevassa rakennuksessa oleilu ei kuitenkaan yksinään riitä. Ahtaat tilat voivat lisätä ilman virtausnopeutta ja paineaalto saa ilman kimpoamaan seinistä sekä kaartamaan seinien kulmien ympäri. Pahimmassa tapauksessa syntyy voima, joka on 18-kertainen ihmisen painoon verrattuna.

Nopeasti. Turvallisempi paikka voi löytyä huoneesta, joka suuntaa kohti räjähdystä. University of Nicosia

”Vaarallisimmat kriittiset sisätilat, joita tulee välttää, ovat käytävät sekä ikkunoiden ja ovien vierustat”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Ioannis Kokkinakis.

Turvallisempi paikka voi löytyä huoneesta, joka on kohti räjähdystä. Huoneessa tulisi asettautua nurkkaan, jossa virtausnopeus on pienin. Turvaan on löydettävä nopeasti, koska aika räjähdyksen ja paineaallon välillä on vain sekunteja, tutkijat muistuttavat.

LUE MYÖS

Tiesitkö: Maan ilmakehässä on 200 000 000 tonnia äärimmäisen räjähtävää alkuainevetyä – Energiaa yhtä paljon kuin kaikissa maailman ydinpommeissa: Miksi kaikki ei räjähdä?

Drikakis sanoo, että samalla säteilytasot nousevat, rakennuksia vaarantuu, sähkö- ja kaasulinjoja vaurioituu ja tulipaloja syttyy. Apua kannattaa etsiä siksi pikimmiten.

Ydinpommin räjähdyksen vaikutusten ymmärtäminen voi auttaa estämään loukkaantumisia ja ohjata pelastustoimia. Tutkijat silti toivovat, ettei heidän neuvojaan koskaan tarvitse noudattaa.

Tutkimus julkaistiin Physics of Fluids -julkaisusarjassa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Lotta Jalli 18.01.2023