Muslimitunkeutujille markkinoidaan Suomea

IS: Näin siirtolaisille markkinoidaan Suomen ja Venäjän rajaa

Suomi seuraa tarkkaan tilanteen kehittymistä EU:n ulkorajalla.

Rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO
Rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Ihmissalakuljettajat markkinoivat Suomen ja Venäjän välistä rajaa reittinä Euroopan unioniin, kertoo Ilta-Sanomat viitaten Radio Free Europeen (RFE) ja Hufvudstadsbladetiin (HBL).

RFE:n mukaan aiemmin reitti kulki Valko-Venäjän kautta, mutta nyt reittejä markkinoidaan Venäjälle ja sitä kautta suoraan EU-maa Suomeen.

– Marraskuun puolivälistä eteenpäin emme ole nähneet enää tarjouksia (matkoista) Valko-Venäjälle, vaan olemme nähneet vastaavia tarjouksia matkoista Venäjälle, sanoo tsekkiläisen avointen lähteiden tiedusteluun erikoistuneen turvallisuusyritys Semantic Visionsin tutkimusjohtaja Monika Richter.

Yrityksen analyysissä käytiin läpi muun muassa arabiankielisiä sosiaalisen median sivustoja.

Muutos on tapahtunut sen jälkeen, kun Turkki alkoi EU:n pyynnöstä rajoittaa lentoyhtiö Turkish Airlinesin lipunmyyntiä Valko-Venäjälle Minskiin. Näin haluttiin rajoittaa EU:n alueelle laittomasti pyrkivien ihmisten kuljettamista Puolan rajalle.

HBL kertoo suojelupoliisin (Supo) olevan tietoinen markkinoinnin muuttumisesta.

– Olemme tietoisia, että tällainen markkinointi on aloitettu, kertoo viestintäpäällikkö Milla Meretniemi.

Suomi seuraa tarkkaan tilanteen kehittymistä EU:n ulkorajalla. Supon mukaan tämä ei tarkoita sitä, että reitti Venäjän kautta EU:hun olisi otettu käyttöön.

Supon mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että Venäjä ohjaisi siirtolaisia Suomen rajoille samalla tavalla kuin Valko-Venäjä tekee Puolan rajalla.

Suomen kerrotaan olevan varautunut paremmin siirtolaistilanteeseen kuin edellisen kerran vuosina 2015–2016.

LÄHDE: Verkkouutiset/Arno Rydman 08.12.2021