– seuraa lopun ajan aiheita

Syntinsä he tuovat julki

Isaiah 3:9 – They Proclaim Their Sin

6.10.2021 by Gary W. Ritter, suom. SK

Jes. 1-3; Gal. 2

Jesajan alkuluvut kuulostavat, kuin Jumala voisi puhua meille tänä päivänä. Jumala kutsui Jesajan julistamaan Israelin synnin herättääkseen kansan läheisen tuomionsa vaaraan. Hänellä oli syvä huoli lapsistaan Israelista, mutta he olivat välinpitämättömiä. Tultuaan tähän hetkeen historiassaan Jumalan valittu kansa oli täydellistänyt Hänestä poiskääntymisen taidon. He olivat tulleet mestareiksi keinoissa, joilla suututtaa Jumala ja tuoda Hänen vihansa päällensä, eivätkä he koskaan oppineet siitä. Meille kaikille on tuttu analoginen aaltosignaali, joka on kuin sarja vuoria ja laaksoja. Se nousee ja laskee vain noustakseen ja laskeakseen uudelleen ja toistaa tätä mallia loputtomiin. Tämä on kuva Israelista ja sen suhteesta Jahveen.

Meidän on kysyttävä, kumpi oli ensin? Usko vai epäusko? Oliko se analogisen signaalin aallonharja (usko) vai aallonpohja (epäusko)? Koska tämä Israelin käyttäytyminen oli näennäisesti loputon, mitä tulee sen toistavaan käytökseen, joka johti tähän sarjaan ylä- ja alamäkiä sen koko olemassaolon ajan, sillä tuskin on väliä. Se, mitä tiedämme, on, että voimakkaassa kannassaan uskoessaan ja totellessaan Jumalaa, se aina luopui Hänestä. Päättäessään hylätä Hänet ja Hänen armonsa Israel osti Jumalan vihan ja toi tuhon päällensä. Kun se ymmärsi erehdyksensä rypiessään epätoivon kuopassa, koska oli ärsyttänyt Herraa, Herra pelasti sen ja suuressa armossaan asetti sen jälleen korkealle jalustalle.

Kun Jesaja profetoi Juudalle, kansa oli taas kerran kääntänyt selkänsä Jumalalle. Sen syntiset tavat olivat niin pahat, että Jesaja vertasi Jerusalemin kaupunkia Sodomaan ja Gomorraan, kuten näemme jakeessa Jes. 1:10:

”Kuulkaa Herran sana, te Sodoman päämiehet, ota korviisi meidän Jumalamme opetus, sinä Gomorran kansa!”

Ahdistuksen aika

Näemme tämän saman analogian Ahdistuksen aikana, kun Israelin synnit ovat kasaantuneet niin inhottavalle tasolle ja Jumalan viha vuotaa. Antikristus on tullut ja Israel on täysin perillä, kuka hän on. Se on hyljännyt Jumalan ja lakannut kuuntelemasta kahta todistajaa, jotka saarnaavat 1260 päivää Jerusalemissa, ennen kuin Antikristus tappaa heidät. Ja niin Ilm. 11:8 kertoo meille:

”…ja heidän ruumiinsa viruvat sen suuren kaupungin kadulla, jota hengellisesti puhuen kutsutaan Sodomaksi ja Egyptiksi ja jossa myös heidän Herransa ristiinnaulittiin.”

Mitä Israel on tehnyt nostamaan Jumalan vihan sellaiselle tasolle, että hän julistaa Jerusalemin tasavertaiseksi jumalattomien Sodoman ja Gomorran kaupunkien kanssa? Profeetta ilmaisee monia syntejä, mutta Jes. 3:9 on hyvä esimerkki:

”Heidän kasvojensa hahmo todistaa heitä vastaan; syntinsä he tuovat julki niinkuin sodomalaiset, he eivät niitä salaa. Voi heitä! Itsellensä he pahaa tekevät.”

Tiedätkö mikä on maailman ”homoisin” kaupunki? Se on Tel Aviv. Niin epätoivoisesti maalliset juutalaiset haluavat maailman rakastavan heitä, että tämän kaupungin ihmiset ovat ottaneet koko sydämestään vastaan synnin, jota Jumala halveksii ja kutsuu kauhistukseksi. Heidän ”ylpeytensä” on koko näytöllä; heidän paraatinsa kerskaavat tästä ja ovat kuin tökkäämistä kepillä Jumalan silmään. Katso, kuinka Jumala valittaa tästä käytöksestä jakeessa Jes. 3:12:

”Minun kansani käskijät ovat lapsia ja naiset sitä hallitsevat. Kansani, sinun johtajasi ovat eksyttäjiä, he ovat hämmentäneet sinun polkujesi suunnan.”

Mutta Israel ei kuunnellut silloin, eivätkä he varmasti kuule, kun Jahve ilmaisee tyytymättömyytensä nyt.

Israelin pahat teot eivät ole vieraita muullekaan maailmalle, kuten Salomo sanoo Saarn. 1:9:

”Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.”

Synti, paha ja kauhistus eivät rajoitu yhteen ihmiseen tai maantieteelliseen alueeseen. Ne ovat ihmisen tilan tunnusmerkki.

Kun Jumala puhuu profeetan kautta jakeessa Jes. 3:16, Hän kuvailee sitä, mikä on jatkunut tuhansia vuosia ja joka on nykyään runsas kaikkialla, missä katsomme:

”Ja Herra sanoi: Koska Siionin tyttäret korskeilevat, kulkevat kaula kenossa ja silmillään vilkuillen, astua sipsuttelevat ja nilkkarenkaitaan kilistelevät,”

Ylpeys poikkeavuudeasta

Ylpeys poikkeavuudesta on aina ollut ja tulee jatkumaan, kunnes Jumala lopulta tuhoaa sen. Jesajan kolmessa ensimmäisessä luvussa Hän sanoo useita kertoja, että ”sinä päivänä” Jumala toimii ja asiat muuttuvat dramaattisesti. Siitä huolimatta, että Israel hylkää Herran ja siitä huolimatta, että suurin osa maailmasta kieltäytyy kunnioittamasta Häntä, Hän lunastaa molemmat. Hän nostaa Israelin ylös lopun aikana ja kaikki kansat maan päällä iloitsevat. Ajattele tätä kuuluisaa jaetta Jes. 2:4:

”Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.”

Jeesus hallitsee henkilökohtaisesti, kun hän istuu valtaistuimellaan Jerusalemissa tuhatvuotisen valtakuntansa aikana. Rauha tulee ihmiskunnalle Hänen suoran väliintulonsa vuoksi. Sodat ovat menneisyyttä; niin myös iljettävä käytös, joka on aina suututtanut Jumalan.

Laiton pimeys

Tällä laittomasti tunkeutuvalla pimeydellä, joka personoituu laittomaksi kaikkialla maapallolla, on päivänsä Ahdistuksen aikana. Jumalattomat hurraavat, kun Jumala poistaa kansansa tempauksessa. Miksi? Pahojen ei enää tarvitse kuulla Kristuksen seuraajien puhetta synnistä. He voivat rikkoa Herraa vastaan, kuten haluavat puristaen sen rintaansa vasten ja rakastaen sen kiellettyjä nautintoja tietyn ajan. Mutta tuo epäjumalanpalveluksen ja seksuaalisen moraalittomuuden hyväksyminen ja kaikki muut tavat, joilla ihmiset häpäisevät itsensä Jumalan läsnäolossa, päättyvät ja voisin lisätä – kauhistuttavasti.

Tämän tietäen meidän, Herraa rakastavien, on etsittävä Häntä entistäkin enemmän näinä petollisina päivinä. On helppo lannistua ympärillämme olevien sanoista ja teoista, jopa koettelemuksista, joita voimme kärsiä. Meidän on kuitenkin muistettava, että nämä ongelmat ovat kevyitä ja väliaikaisia. Ajattele vaihtoehtoa! Ne, jotka vihaavat Jumalaa, viettävät ikuisuutensa piinassa. Mitä on osaksemme tuleva vähäinen kärsimys tänä päivänä?

Kuten laulu julistaa: Käännä katseesi Jeesukseen

Se on toivomme, koska se on Jumalan lupaus. Pitäkäämme lujasti kiinni tästä varmuudesta ja tehkäämme kaikkemme pysyäksemme uskollisina loppuun asti.

[Kirjoittajan huomautus: Lyhyesti, haluan antaa teille asetelman, mitä tulee useimpien artikkelieni luonteeseen tällä kaudella. Joka vuosi luen Raamatun kokonaan läpi ainakin yhden kerran – se on ollut käytäntöni siitä lähtien, kun tulin Herran tykö vuonna 2005. Olen edelleen ällistynyt siitä, mitä Jumala on tehnyt elämässäni johtuen tästä kurinalaisuudesta! Joka päivä luen sekä Vanhaa että Uutta Testamenttia. Valitsen jakeen jostakin noista kohdista ja kirjoitan kommenttini ja pohdintani sen perusteella. Artikkelin otsikossa näet valitsemani jakeen. Lisäksi näet kyseisen päivän lukukappaleen, jos haluat seurata laajempaa kontekstia.]

LÄHDE: Ajankohtaista uskosta – sivusto 20.11.2021, Tekijä Hannu

[ Väliotsikointi taakkatoimitus ]