USA:n hajoamiselle kannatusta

USA hajalle? Liittovaltion pirstomisella suuri kannatus

Bright Line Watchin kyselytulokset kertovat USA:n syvästä jakautumisesta
Bright Line Watchin kyselytulokset kertovat USA:n syvästä jakautumisesta

Kysely kertoo merkittävästä tuesta Yhdysvaltojen hajottamiselle.

Bright Line Watchin ja YouGovin mielipidemittauksessa Yhdysvalloissa saadut tulokset kertovat kyselyn teettäjän mukaan ”ahdistavan suuresta” kannatuksesta maan hajoamiselle.

Kyselyssä spekuloidaan USA:n jakamisesta viiteen osavaltioon. Ne olisivat South (Texasista Virginiaan), Pacific (Kaliforniasta Washingtoniin), Mountain (Montanasta Arizonaan), Heartland (Ohiosta Pohjois-Dakotaan ja Kansasiin) ja Northeast (New Yorkista Maineen). Todellisempi jakolinja on kahtia, karkeasti liberaaliin pohjoiseen ja konservatiiviseen etelään.

Kaksi kolmesta republikaanista eteläisissä osavaltiossa kannattaa USA:n pirstomista.

Lähes puolet demokraattien tukijoista Tyynenmeren alueella tukee eroamista USA:n liittovaltiosta. Luoteisissa osavaltiossa tukijoita on 34 prosentttia.

Oman valtion muodostamista kannattavat myös 43 prosenttia sitoutumattomista äänestäjistä keskilännessä ja suurten järvien alueella.

Etelässä puolet sitoutumattomista tukee eroa. Kalliovuorten alueella sitä tukee 43 prosenttia republikaaneista.

Kysely tehtiin 2 750 osanottajalle. Luvut ovat kasvaneet vastaavasta tammikuisesta mittauksesta. Demokraatit tukevat eroa enemmän omilla kannatusalueillaan, republikaanit omillaan.

Tuki eroamiselle on yleisesti suurinta etelässä. Siellä 44 prosenttia kannattaa liittovaltiosta eroamista. Republikaaneista tätä mieltä on kaksi kolmesta.

LÄHDE: Verkkouutiset/Juha-Pekka Tikka 21.07.2021