– seuraa lopun ajan aiheita

Sähkön hinta kallistuu voimakkaasti

Sähkön hinta jo viisinkertainen vuodentakaiseen verrattuna

Taaimmaisena näkyvän Olkiluodon kolmannen reaktorin odotetaan tuovan kevennystä Suomen sähkömarkkinoille. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Taaimmaisena näkyvän Olkiluodon kolmannen reaktorin odotetaan tuovan kevennystä Suomen sähkömarkkinoille. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sähkömarkkinoilla hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Sähkön vuorokausihinta Suomessa on tänään torstaina yli viisinkertainen verrattuna vuodentakaiseen. Tämä käy ilmi sähköpörssi Nordpoolin tiedoista.

Sähkön hinta on muun energian tavoin kallistunut voimakkaasti viime aikoina. Muutoksen taustalla olivat ensin koronapandemiasta toipumiseen liittyvät kysyntä- ja tarjontatekijät, joihin kevään aikana ovat liittyneet Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset.

Suomen markkinoilla tuorein häiriötekijä on se, että Venäjältä ei sähköä ole tullut lauantain jälkeen.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid sai perjantaina ilmoituksen, jonka mukaan sähkökauppaa käyvän venäläisen Inter RAOn tytäryhtiö RAO Nordic keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen. Tuonti keskeytyi lauantaina kello 1 yöllä, minkä jälkeen Venäjältä ei ole sähköä Suomeen tullut.

Nordpoolissa sähkön päivähinta oli torstaina 227,13 euroa megawattitunnilta, kun vuosi sitten 19. toukokuuta hinta oli 61,60 euroa.

Viikko sitten torstaina hinta oli 104,78 euroa megawattitunnilta, kun se vuotta aiemmin oli 46,67 euroa.

LÄHDE: Iltalehti/taloussanomat 19.05.2022