Sota on synnyttänyt vastarinnan

Venäjällä selkeitä merkkejä kiihtyvästä vastarinnasta

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan Venäjän suunnalta saattaa olla luvassa epäinhimillisiä niksejä.

Mika Aaltola oli Sensuroimattoman Päivärinnan vieraana viime huhtikuussa. [Pete Anikari]
Mika Aaltola oli Sensuroimattoman Päivärinnan vieraana viime huhtikuussa. [Pete Anikari]

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola julkaisi Twitterissä sunnuntaiaamuna huomioita Venäjän sodasta. Hänen mukaansa Venäjällä on havaittavissa selkeitä merkkejä vastarinnasta.

– Venäjällä on selkeitä merkkejä kiihtyvästä partisaanitoiminnasta sekä kansalaisten vastarinnasta. Viemällä Putinin sota Venäjälle saadaan asetelma muuttumaan, painetta kasvatetaan huonosti sodan lopettamiseksi siellä, missä se tuntuu. Selustassa, Aaltola kirjoittaa.

Hän toteaa, että sama koskee iskuja Krimille, jossa Venäjän valta kiistetään. Se on Aaltolan mielestä perin kiusallista Venäjälle, jonka sota on kuuden kuukauden jälkeen johtanut tähän pisteeseen.

– Eikä Venäjällä oikein ole järkeviä keinoja. Esimerkiksi taktisten ydinaseen käytettävyys varsin kyseenalaista. Mutta joitain muita epäinhimillisiä niksejä saattaa olla luvassa, Aaltola toteaa.

”Näännytys- ja nälkäpeli”

Aaltola näkee samalla merkkejä lännen sanktioiden vuotamisesta.

– Usean maan vienti Venäjälle on kasvanut viime kuukausina. Myös sanktioiden kierto yleistyy kolmansien maiden kautta. Keskeistä on olla tukematta Venäjän sotataloudellista kompleksia, Aaltola katsoo.

– Pitää muistaa, että kyseessä on näännytys- ja nälkäpeli. Se, joka kestää pisimpään, voittaa.

Panoksena on Venäjän kyky laajentaa rajojaan ja perustaa etupiirejä.

– Luulisin ainakin Suomen olevan hyvin motivoitunut asian suhteen, sen että Venäjä epäonnistuu tavoitteessaan, Aaltola kirjoittaa.

Aaltolan mukaan Venäjä on jo kiihdyttänyt sabotaaseja EU-alueella.

– Ne keskittyvät nyt sotilaisiin kohteisiin itäisessä Euroopassa. Likainen sota on yksi väylä, millä Venäjä voi edetä. Perustat sille luotiin jo neuvostoaikana, Aaltola muistuttaa.

LÄHDE: Iltalehti/Mika Rinne 21.08.2022