– seuraa lopun ajan aiheita

Suomalaista naiivismia?

Israelin ja Hamasin sota on jatkunut jonkin aikaa. Hamas hyökkäsi Israeliin raketeilla ja joukoilla. Se tappoi häikäilemättä israelilaisia siviilejä ja otti heitä panttivangeikseen. Israel on iskenyt takaisin ilma-asein ja aloittamassa maahyökkäystä Gazaan.

Gazan sodassa valokeilassa ovat olleet siviilit, joiden pelätään jäävän Israelin maahyökkäyksen jalkoihin. Siksi monet poliitikot, toimittajat ja tutkijat syyttävät Israelia tavalla, joka muistuttaa natsien antisemitismiä.

Gazassa Hamas on käyttänyt saamansa rahat valtavan tunneliverkoston rakentamiseen alueen alle sen sijaan että niillä olisi tuettu alueen asukkaiden elinoloja. Nuo tunneliverkostot tekevät käytännössä mahdottomaksi pitää erillään siviilit ja Hamasin sotilaat. Hamas toimii tuosta tunneliverkostosta lähtien.

Hamasia on myös syytetty siitä, että se sijoittaa tukikohtiaan, asevarastojaan ym. sairaaloiden ym. alle. Sairaalat esimerkiksi ovat kohteita, joihin iskeminen saatetaan laskea sotarikokseksi. Sillä Hamas toisaalta estäisi Israelia iskemästä tukikohtiinsa ja jos se iskisi, Hamas saisi siitä tehokkaan propaganda-aseen.

Edelleen Hamas käyttää ottamiaan israelilaisia panttivankeja ihmiskilpinä joukoilleen. Sen, että Hamas vähät välittää israelilaisten siviilien elämästä on helppo uskoa. Näytöksi siitä kelpaa siviilien joukkomurhat sodan alussa.

On myös väitetty, että Hamas käyttää myös palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinään ja siksi estää heitä poistumasta sota-alueelta. Logiikkana olisi, että sodassa kuolleet palestiinalaiset pääsevät paratiisiin ja siksi heidän kuolemallaan ei olisi väliä. Siviilien käyttämisen ihmiskilpinä Hamas kyllä julkisesti kiistää.

Toisaalta netistä löytyy Hamasin johtajien lausuntoja, joissa he julistavat että Gazan naisten, lasten ja vanhusten kuuluu kuolla sodassa, koska heistä voidaan tehdä marttyyrejä ja sillä hankkia propagandahyötyä Hamasille. Tällaiset lausunnot osoittavat, etteivät Hamasin johtajat vähääkään välitä  Gazan siviilienkään kohtalosta tai sodan säännöistä. Ne osoittavat oikeiksi Hamasiin kohdistetut syytökset siviilien tahallisesta uhraamisesta.

Suomessakin monet näkyvätkin poliitikot, toimittajat ja tutkijat ovat puolustelleet Hamasin toimia ja syyttäneet Israelia antisemistisin argumentein. Mitenhän he kommentoivat Hamasin johtajien lausuntoja, joista yksi on ohessa liitteenä?

Hamas Leader Haniya: We Need Gaza Civilian Blood | MEMRI

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Olli Pusa 01.11.2023