– seuraa lopun ajan aiheita

Tehosta suojaasi verkossa ilmaiseksi

5 nopeaa ja ilmaista tapaa tehostaa suojaasi verkossa

Turvallisuutesi lisääminen verkossa voi olla myös ilmaista ja vaivatonta. Näiden 5 vihjeen avulla tehostat suojaustasi netissä merkittävästi — ja vielä ilmaiseksi.

1. Tarkista, onko henkilö­tietojasi varastettu verkosta

Tietomurrot johtavat pahimmillaan identiteetti­varkauksiin ja käyttäjä­tilien valtauksiin. Varastetuilla henkilö­tiedoilla rikolliset voivat esi­merkiksi ostaa tavaraa tai ottaa lainoja nimissäsi. Hakkerit varastavat henkilö­tietoja joka vuosi miljardeilta käyttäjiltä tieto­murtojen avulla. On toden­näköistä, että myös sinun tietojasi on joskus varastettu.

Tarkista tilanteesi ilmaiseksi F‑Securen Identity Theft Checker ‑tarkistus­työ­kalulla. Jos tietojasi on varastettu, voit silti usein estää rikollisia käyttämästä niitä. Siksi kannattaa ehdottomasti tarkistaa, onko tietojasi varastettu.

2. Poista tarpeettomat käyttäjä­tilit ja sovellukset

Monet netin käyttäjä­tilit sisältävät tietojasi, kuten sähkö­posti­osoitteesi, sala­sanasi, puhelin­numerosi, luotto­kortti­numerosi, koti­osoitteesi jne. Siksi tieto­murrot ovat vakava uhka. Poista tilit, joita et käytä enää, jotta rikolliset eivät voi varastaa tietojasi niiltä.

Poista myös sovellukset, joita et käytä enää. Tämä ilmainen tapa minimoi sovelluksiin liittyvät tieto­turva­riskit. Joillakin sovelluksilla on oikeus käyttää laitteen yhteys­tietoja, viestejä, valo­kuvia ja niin edelleen. Ne saattavat kerätä myös tietoja sinusta taustalla. Muista myös poistaa mahdollinen sovellukseen liittyvä käyttäjä­tili.

3. Käytä yksilöllisiä sala­sanoja ja kaksi­vaiheista tunnistautumista

Jos rikolliset saavat varastettua jonkin käyttäjä­tilisi sala­sanan, he yrittävät käyttää sitä päästäkseen muille tileillesi. Ja se usein myös onnistuu, sillä suurin osa ihmisistä käyttää samaa sala­sanaa useilla tileillään. Käytä eri sala­sanaa jokaisella tilillä, jotta rikolliset eivät voi murtautua kaikille käyttäjä­tileillesi yhdellä sala­sanalla. Sala­sanojen­hallinta­ohjelma, kuten F‑Secure ID PROTECTION, auttaa muistamaan yksilölliset sala­sanasi.

Toinen tapa suojata tilejäsi on ottaa käyttöön kaksi­vaiheinen tunnistautuminen. Siinä käytetään sala­sanan lisäksi toista vahvistus­tapaa, kuten sormen­jälkeä tai teksti­viestinä lähetettävää koodia. Näin rikolliset eivät pääse tilillesi pelkällä sala­sanalla. Kaksi­vaiheinen tunnistautuminen on ilmainen tieto­turva­keino, ja se on nopea ottaa käyttöön.

4. Tehosta suojaustasi ja ota käyttöön turvallinen selain

Selain on väyläsi nettiin. Suurin osa verkko-ostoksista, latauksista, hauista, jne. tehdään selaimella. Siksi käytössä on hyvä olla turvallinen selain. Käytä sekä yksityisyyteen että tieto­turvaan panostavaa selainta, kuten Firefoxia tai Bravea.

On myös tärkeää pitää selain ajan tasalla, jotta se on valmiina uusiin uhkiin. Sama koskee kaikkia käytössäsi olevia selain­laajennuksia ja ‑lisäosia.

5. Tee ilmainen virus­tarkistus

Laitteessa oleva virus voi vahingoittaa tieto­konettasi ja puhelintasi, hidastaa niitä, varastaa sala­sanojasi ja niin edelleen. Viruksista kannattaa tietenkin hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti.

Näin poistat virukset nopeasti ja ilmaiseksi. Jos käytät Windows-tieto­konetta, tee ilmainen virus­tarkistus F‑Secure Online Scanner ‑työ­kalulla. Se kestää vain minuutin.

Jos käytät Mac-tieto­konetta tai Android-puhelinta tai ‑tablettia, aloita maksuton F‑Secure SAFE ‑virus­torjunta­ohjelman 30 päivän kokeilu­jakso. Sovellus poistaa kaikki mahdolliset virukset laitteestasi. Luotto­kortti­tietoja ei tarvitse antaa, eikä sovellusta ole pakko ostaa kokeilu­jakson jälkeen. Muista kuitenkin, että aktiivinen virus­suojaus estää tulevat tartunnat.

LÄHDE: F-secure Suomi 01/2022

[ Artikkeli on mainosluonteinen ja ilmainen ]