– seuraa lopun ajan aiheita

Uutisartikkeleita


Mitä minulle käy, jos sota syttyy Suomessa? Puolustusvoimien uusi palvelu kertoo sen nyt netissä

Reserviläisten ja asevelvollisten uudella sivustolla voi tarkistaa ylennykset ja ilmoittaa jopa kengännumeronsa.

Puolustusvoimat on julkaissut uuden verkkopalvelun, jossa voi tarkistaa oman sodan ajan sijoituksensa tai sen puuttumisen ja mahdollisen työantajan tekemän henkilövarauksen. Reserviläisille ja asevelvollisille suunnatussa palvelussa pääsee lisäksi tarkistamaan jo suoritetut reservin koulutukset ja tarkistamaan onko uusia tulossa.

Samalla voi hakea uusiin vapaaehtoisiin koulutuksiin. Digitaalisesta Omaintti.fi

-palvelusta löytyvät myös tiedot sotilasarvosta ja ylennyksistä, sekä ohjeet kertausharjoituksiin osallistumisesta.

Erityisesti vielä varusmiespalvelustaan odottavat voivat käydä uudessa palvelussa myös merkitsemässä valmiiksi omia vaatekokojaan. Mahdollista on kertoa niin kengännumero, kuin takin, housujen ja lakinkin koko. Lisäksi palvelussa voi täydentää ja korjata omia yhteystietojaan tai ammattia ja ilmoittaa muuttuneesta terveydentilasta.

Tiistaina 4. kesäkuuta käyttöön otettuun palveluun pääsee sisään vahvan tunnistautumisen kautta, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Keskiviikkoaamuna tuore sivusto oli tosin niin suosittu, että sisäänkirjautuminen ei välillä onnistunut.

– Omaintti parantaa merkittävästi vuorovaikutusta Puolustusvoimien ja asevelvollisten välillä. Käyttäjät voivat nyt saada ajankohtaista tietoa ja ohjeita kaikissa asevelvollisuuden vaiheissa yhdestä paikasta. Tätä kaikkea on jo pitkään kaivattu, Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari sanoo tiedotteessa.

Laajennuksia tulossa

OmaIntti-palvelussa voi hakea esimerkiksi miehistöstä aliupseeriksi reservin täydennyskurssille tai rauhanturvaajaksi.

Puolustusvoimat kertoo, että Omaintti- palveluun voivat kirjautua kaikki 18–60-vuotiaat asevelvolliset ja vapaaehtoisesta asepalveluksesta kiinnostuneet 18–29-vuotiaat naiset. Käyttäjistä on rajattu pois ainoastaan Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevat henkilöt.

– Omaintti helpottaa naisten vapaaehtoiseen palvelukseen hakevien, kutsuntoihin osallistuvien, varusmiesten ja reserviläisten arkea. Omaintin kautta he saavat räätälöityjä sisältöjä sekä voivat tarkastella omia tietojaan ja päivittää niitä kätevästi verkossa. Tämä tuo asiointiin aivan uudenlaista joustavuutta, Saari kertoo.

Puolustusvoimien mukaan palveluun on myöhemmin tulossa vielä laajennuksia erityisesti reserviläisille. Jo nyt reserviläiset voivat ylennysten lisäksi tarkistaa mahdollisia ylennyksen hyväksi laskettuja päiviä ja esimerkiksi oman aluetoimiston yhteystiedot. Myös rauhanturvaajaksi hakeminen tapahtuu nyt Omaintin kautta.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Matti Tanner 11.06.2024


IT-rikos kannattaa

Vaikka Vastaamon tietomurron tuomio on ankara, se on lievä suhteessa aiheuttamaansa vahinkoon, kirjoittaa Petteri Järvinen.

Vappuaattona Aleksanteri Kivimäki todettiin syylliseksi Vastaamon tietomurtoon ja kiristykseen. Kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomio on näkökulmasta riippuen joko ankara tai lievä. Joka tapauksessa se antaa miettimisen aihetta niin eduskunnalle kuin it-ammattilaisillekin.

Tuomio on ankara siksi, ettei Suomessa ole tietotekniikkarikoksesta koskaan annettu vastaavaa. Erityisen ankara se on nuorelle miehelle: kuin monta inttiä putkeen, mutta paljon tylsempää ja melkein ilman lomia.

Toisaalta tuomio on lievä suhteessa siihen vahinkoon, jonka kylmäverinen teko aiheutti yli 30 000 uhrille. Heidän rangaistuksensa jatkuu pahimmillaan koko loppuelämän.

Lieväksi tuomion tekee myös se, että kahdesta aiemmasta tuomiosta huolimatta Kivimäkeä kohdellaan jälleen ensikertaisena ja hän istuu vain puolet tuomiosta. Siitäkin yli vuosi on jo kulunut tutkintavankeudessa.

Vaikka tuomio ei ole vielä lainvoimainen, se ei voi hovissa ainakaan koventua, sillä tuomio on jo nykyisen lain mukainen maksimi.

Huomio eduskunta! Nykyisiä lakeja ja oikeuskäytäntöjä ei ole ajateltu rikoksiin, joilla voi olla tuhansia uhreja. Emme halua Suomeen jenkkityylisiä satojen vuosien vankeusrangaistuksia, mutta uhrien valtava määrä on huomioitava tuomioissa nykyistä paremmin.

Ei voi myöskään olla niin, että tuhansien uhrien pitää täyttää identtinen ilmoitus ja jokaisen käydä läpi oma prosessinsa. Joukkokanne on ulotettava myös rikostapauksiin. Se säästäisi syyttäjälaitoksen resursseja ja vähentäisi uhrien taakkaa.

Vastaamon tapauksessa erityisenä ongelmana oli henkilötietojen arkaluonteisuus, mutta seuraava massarikos on luultavasti jotain muuta.

Oikeudenkäynnin aikana saatiin välähdyksiä siitä luksuselämästä, jota Kivimäki seurueineen oli viettänyt. Ilmeisesti kaikki rahoitettiin laajamittaisella rikollisella toiminnalla verkossa.

Nykyisiä lakeja ja oikeuskäytäntöjä ei ole ajateltu rikoksiin, joissa voi olla tuhansia uhreja.

Valitettava fakta on, että it-rikos kannattaa. Kiinnijäämisen riski on pieni, sillä nuoret rikolliset osaavat hyödyntää tekniikan mahdollisuudet täysimääräisesti. Rikollisen pelikenttä on globaali, poliisia sitovat kansalliset toimialuerajat.

Vastaamon tapauksessa rikolliseen infrastruktuuriin kuuluivat muun muassa Tor-verkko, Bitcoin ja Monero, pilvipalvelut, virtuaalipalvelimet, ssh-avaimet, Wireguard, Kubernetes-klusteri sekä Tutanota- ja Protonmail-sähköpostit.

Kaiken tämän selvittäminen ja jälkien kerääminen on ollut tutkijoille valtava urakka ja pois muiden it-rikosten tutkinnasta. Lohdullista on, että jälkiä jää aina – niiden selvittäminen vain on digiaikana työläämpää.

Poliisin kannalta oli onnekas sattuma, että Kivimäki teki alkeellisen mokan yrittäessään automatisoida potilastietojen julkistamista kiristyksen aikana. Ilman kyseistä virhettä poliisin olisi ollut hyvin vaikea yhdistää Kivimäkeä kiristykseen, vaikka tekijästä olikin vahva arvaus.

Rikokseen tarvitaan motiivi, keino – ja tilaisuus. Kivimäen toimintaa kauhisteltaessa on helppo unohtaa rikoksen alkupiste.

Vastaamon potilasrekisteri päätyi Kivimäelle – ja luultavasti muillekin verkkorikollisille – koska äärimmäisen kriittinen tietokanta oli verkossa avoimena puolentoista vuoden ajan.

Teknisesti ajatellen Kivimäki ei edes murtautunut rekisteriin; hän vain poimi sen maasta. Ylläpidon osaamattomuus ja huolimattomuus olivat liki rikollista tasoa. Silti heitä ei edes syytetty.

Pelko kaivertaa nyt muidenkin yritysten hallituksia.

Tietoturvan laiminlyönti ei vieläkään ole rikos. Silti jokainen tietää, että vahingon estäminen on paljon tehokkaampaa ja halvempaa kuin jälkien korjaaminen.

Vastaamon johto ja omistajat maksoivat virheistä kalliisti, sillä he menettivät rahansa ja yrityksensä. Pelko kaivertaa nyt muidenkin yritysten hallituksia. Niillä on valvontavelvollisuus, mutta siitä voi käytännössä huolehtia?

Vähintäänkin kannattaa jutella it-osaston nörttien kanssa, hyväksyä tietoturvaan liittyvät hankintaehdotukset ja varautua siihen, että vain ulkopuolisen tekemä auditointi paljastaa it-osaston sisäiset virheet.

LÄHDE: Tivi.fi/blogit/Petteri Järvinen 07.06.2024


Islamofobia, Yle, SDP, punavihreät ja Iltalehti

Saksan Mannheimissa toteutui toukokuun viimeisenä päivänä puukko-isku, joka on mahdollisesti islamilainen terrori-isku. Tekijä on etninen afgaani Suleiman Ataee, joka kohdisti iskun islamkritiikistään tunnettuun Michael Stürzenbergeriin.

Iltalehden toimittaja käyttää aiheesta kirjoittamassaan artikkelissa Stürzenbergeristä sanoja ”aktivisti” ja ”islamfobisen blogin kirjoittaja”

Terveystalon tarjoaman määritelmän mukaan ”fobia on pelkotila, joka aiheuttaa voimakasta ja järjenvastaista pelkoa tiettyä kohdetta, tilannetta tai aktiviteettia kohtaan”

Terveyskirjasto analysoi sanaa fobia hieman tarkemmin: 

”Määräkohteisilla peloilla (fobia; ICD-10-diagnoosikoodi F40.23) tarkoitetaan huomattavaa ja itsepintaista pelkoa, joka on kohteeseen tai tilanteeseen nähden liiallista tai epärealistista ja joka kohdistuu tiettyyn kohteeseen tai tilanteeseen. Pelot voivat olla erilaisia ja kohdistua esimerkiksi eläimiin, ympäristöön (myrskyt, ukkonen, vesi, korkea paikka), veren näkemiseen, pistoksiin (injektioihin) tai tiettyihin tilanteisiin (suljetut paikat, hissit, sillat, julkiset liikennevälineet, lentäminen). Muita pelkoja ovat esimerkiksi lian aiheuttama bakteeripelko, avaran tilan aiheuttama kaatumispelko tai lapsilla ilmenevä voimakkaiden äänien tai outojen vaatteiden pelko.”

Iltalehden toimittajan tulkinnan mukaan Stürzenberger kärsi siis islamofobiasta, aiheettomasta tai liioitellusta pelosta islamia tai sen edustajia kohtaan.

Stürzenberger makaa tällä hetkellä sairaalassa saatuaan puukoniskuja kasvoihinsa ja jalkoihinsa.

Lukija voi pohtia Iltalehden toimittajan fobia-käsityksen oikeellisuutta. Saatteeksi tieto, jonka mukaan islamofobia-sanaa on käytetty viime vuosina suomalaisessa valtamediassa useita kertoja niiden ihmisten solvaamisessa ja syyllistämisessä, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti tasa-arvoa ja demokratiaa vastustavaan sekä länsimaisia arvoja ja elämäntapaa halveksivaan islamiin ja sen [islamin] merkittävään rantautumiseen Eurooppaan.

Stürzenberger selvisi hengissä, mutta toisin kävi nuorelle poliisimiehelle, joka teki virhearvion tilanteessa. Videon ja kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että 29-vuotias poliisi taltutti henkilön, joka pyrki suojelemaan Stürzenbergeriä muslimimiehen puukoniskuilta. Poliisin istuessa Stürzenbergeriä turvaamaan pyrkineen miehen päällä Suleiman A. puukotti poliisia päähän karmein seurauksin.

Olisiko poliisin kannattanut tuntea ”islamofobiaa”, sitä samanlaista, josta Stürzenberger on ollut Saksassa vuosien ajan tunnettu?

Oikeasti islamkriittisyydessä ei ole kyse fobiasta, vaan viisaasta varauksellisuudesta, sillä Saksassa on toteutunut valtava määrä puukko-iskuja viimeisten vuosien aikana. Puukolla tehtyjen iskujen tekijät on usein yhdistetty islaminuskoisiin henkilöihin.

Berliinissä jo vuosia asunut toimittaja Pertti Rönkkö kertoi 1.6.2024 facebook-seinällään, että ”Saksassa tehtiin viime vuonna 8951 veitsi-iskua, tekoja oli yli 1400 enemmän kuin edellisvuonna”.

Vuoden 2023 osalta luku tarkoittaa, että Saksassa toteutui kyseisenä vuonna keskimäärin 24,5 veitsi-iskua joka ainoa päivä. Oletko nähnyt tai kuullut tästä Yleisradion välityksellä? Tuskinpa, sillä Ylen raportointi Saksasta on ollut jo vuosia todella heikkoa ja yksisilmäistä.

Puukko-iskujen lisäksi Saksassa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana useita terrori-iskuja, joissa tekijä tai tekijät ovat islaminuskoisia henkilöitä. Islaminuskoa edustavien tekemiä iskuja (veitsi / pommi / auto) on Saksassa toteutunut muun muassa Würzburgissa, Ansbachissa, Berliinissä, Limburgissa ja Dresdenissä.

Toukokuun viimeisenä päivänä 2024 Mannheimissa tapahtunut oli ensimmäinen islamin edustajan toteuttama isku, jossa saksalainen poliisi sai surmansa.

Iltalehden islamofobi-tekstin lisäksi myös Yle on uutisoinut aiheesta hyvin matalan profiilin periaatteella – pikauutisena, joka täytyy erikseen etsiä hakukoneella nimikkeillä ”Yle, Saksa, Mannheim”, jos haluaa löytää uutisoinnin.

Ylen tekstissä on tärkeää huomata se, mitä jätetään kertomatta. Yle kertoo, että ”kyseessä on 25-vuotias afganistanilaismies, joka muutti Saksaan teini-ikäisenä vuonna 2014”. Lisäksi Ylen tekstissä kerrotaan, että ”poliisi epäilee islamistista motiivia”, jolla viitataan terrorismiin. 

Sen sijaan Yle ei kerro, että murhaavalla tavalla veitsen kanssa riehunut Suleiman A. saapui Saksaan vuonna 2014 turvapaikanhakijana, joka sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta jota ei palautettu ilmoitettuun nuoreen ikään (14 vuotta) vedoten

Ehkä kyse on Ylen toimittajan huolimattomuudesta, mutta ikävä kyllä, Ylen ollessa kyseessä ei voi välttyä ajatukselta, jonka mukaan lähestyvät EU-vaalit ehkäisevät tehokkaasti koko totuuden kertomista.

Euroopan tasolla ollaan kansan parissa tänä päivänä huomattavasti enemmän huolestuneita taloutta sekä turvallisuutta vakavalla tavalla heikentävästä maahanmuutosta ja turvapaikanhausta kuin Ylen maanisesti toitottamasta ilmastonmuutoksesta.

Saksalaisen TUI-säätiön toukokuun 28. päivänä 2024 julkaisema tutkimus kertoo, että maahanmuutto ja turvapaikanhaku ovat ylivoimaisesti eniten saksalaista, ranskalaista, espanjalaista, italialaista ja kreikkalaista nuorisoa (ikävuodet 16 – 26) huolestuttava asia.

Saksalaisnuorisosta peräti 46 prosenttia pitää maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua merkittävimpänä tulevaisuuden uhkatekijänä. Aiemmin ykkösenä ollut ilmastomuutos on pudonnut uhkakuvana 33 prosenttiin. Oletettavasti Mannheimin tuore poliisimurha (terroriteko) vain vahvistaa trendiä.

Ylelle voi antaa pientä plussaa siitä, että Mannheim-artikkelin kirjoittaja ei käytä sanaa islamofobia, vaan sananmuodoksi on valittu ”islaminvastainen”, joka pitää paikkansa, sillä Michael Stürzenberger on islaminvastainen henkilö, jollaisia sivistyneessä Euroopassa on enenevässä määrin, oletettavasti nykyisin jo satoja miljoonia.

Euroopan väkiluvuksi kerrotaan noin 746 miljoonaa (vuosi 2018).

Vuonna 1920 perustettu brittiläinen, riippumaton ja voittoa tuottamaton kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos Chatham House julkaisi 7. helmikuuta vuonna 2017 kymmenessä eurooppalaisessa valtiossa tehdyn muslimimaahanmuuttoon liittyvän kyselyn tulokset.

Kyselyyn osallistui yli 10 000 henkilöä, joille esitettiin seuraava toteamus ”Kaikki muuttoliike pääasiassa muslimimaista tulisi pysäyttää”. Vastausvaihtoehtoina olivat samaa mieltä, eri mieltä ja en osaa sanoa.

Toteamuksen kanssa samaa mieltä (maahanmuutto muslimimaista tulee pysäyttää) oli keskimäärin 55 prosenttia kaikista vastaajista. Voimakkaimmin muslimien maahanmuuttoa vastustettiin Puolassa (72 prosenttia), Itävallassa (65), Unkarissa (64), Belgiassa (64) ja Ranskassa (61).

Huomionarvoista on, että keskimäärin vain 20 prosenttia vastaajista oli eri mieltä eli heidän mielestään maahanmuutto muslimimaista voi jatkua entisellään. Puolassa vain yhdeksän (9) prosenttia vastaajista ei halunnut rajoittaa muslimien maahanmuuttoa.

Kumman ryhmän tahtoa Euroopan poliittinen eliitti (EU-komissio ja EU-parlamentti) on toteuttanut näihin päiviin asti? Vähemmistöön jääneiden 20 prosentin, kuten poliittisella eliitillä on ollut jo vuosien ajan tapana, vaikka aidossa demokratiassa tulisi painottaa enemmistön ääntä päätöksiä tehtäessä. Chatham Housen tutkimukseen voi tutustua tästä linkistä avautuvan artikkelin ja taulukkojen avulla. 

Euroopan koko väkilukuun suhteutettuna voi olettaa, että maahanmuuttoa muslimivaltioista vastustavien määrä Euroopan alueella on laskettavissa mieluummin sadoissa kuin kymmenissä miljoonissa ihmisissä.

Ovatko he islamofobeja? Eivät, vaan perustavat asenteensa tosiasioihin, jotka jokainen aivotoimintaa omaava ja silmät auki kulkeva ihminen voi todentaa.

Ovatko he islamvastaisia? Jossain määrin varmasti, koska tiedostavat surulliset tosiasiat, joita islamin voimakas maihinnousu Eurooppaan on tuottanut.

Vasemmisto-oikeisto –akselin mittapuulla voidaan sanoa, että EU on toteuttanut viime vuodet hyvin vasemmistolaista maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä selviää PEW-tutkimuslaitoksen vuonna 2016 julkaisemasta tutkimuksesta, josta on selkeästi nähtävissä, että politiikan vasemmalla laidalla suhtaudutaan myönteisesti juuri sellaisen väestön tuloon, joka aiheuttaa eniten vakavia ongelmia yhteiskuntaan. 

Vasemmiston rakkaus Brysselin politiikkaa kohtaan on viime aikoina vain kasvanut. Totta kai, koska sosialistinen politiikka (avoimien ovien maahanmuutto, yhteisvastuu, taakanjako, tulonsiirrot) edustaa ja edistää sosialismia.

Suomen vasemman laidan poliitikoista noudatettuun maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan otti viimeksi kantaa Ylen A-studiossa (3.6.2024) SDP:n Tytti Tuppurainen.

Tuppurainen totesi: ”On tämä murheellista kuinka matalalle ollaan menty. Kaikki hallituspuolueet, kokoomus, kristillisdemokraatit, RKP ja perussuomalaiset, joka [persut] tätä suorastaan ilomielin kannattaa, kyydittäisivät maailman hätää kärsivät pois silmistä, pois meidän luotamme.”

Tuppurainen on väärässä, sillä RKP ei todellisuudessa kannata maahanmuuttopolitiikan reivaamista suomalaisia suojeleville raiteille. RKP suhtautuu uudenlaiseen maahanmuuttopolitiikkaan vastahakoisesti, kuten puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin ja kansanedustaja Eva Biaudet´n useista ulostuloista on selvinnyt.

Tuppuraisen kauhistelemassa asiassa oli kyse turvapaikanhakumallista, jossa toiminta keskitettäisiin turvallisiin kolmansiin maihin. Toimintamalli suojelisi eurooppalaisia valtioita kasvavilta ongelmilta, mutta jostain syystä punavihreä blokki vastustaa sitä.

SDP on vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan ohella varma valinta kaikille niille, jotka eivät piittaa oman kansan turvallisuudesta tuon taivaallista.

Keskusta kuuluu joukkoon muun muassa siksi, että se istui neljä vuotta hallituksessa (Marin), joka pyrki kaikin tavoin edistämään juuri sellaista maahanmuuttoa, joka tuottaa eniten ongelmia vastaanottavalle valtioille.

Sen sijaan, että punavihreässä päädyssä olisi otettu huomioon millaista tuhoa ja murhetta (terrori-isku, terroriuhan kasvu, seksuaalirikosten järisyttävä kasvu, väkivaltaiset jengit jne.) ”maailman hätää kärsivät” ovat tuottaneet suomalaiseen yhteiskuntaan, Tuppurainen ja punavihreät kumppanit toivovat ”hätää kärsiville” uusia väyliä Eurooppaan ja Suomeen saapumiseksi.

Vastustaessaan kansalaisten enemmistön tahtoa maahanmuuton osalta punavihreä blokki on ylivoimaisesti demokratiavastaisin voima Suomessa, kuten sen toveripoliitikot ovat Euroopassa Tanskaa lukuun ottamatta.

Tanskassa sosialidemokraatit edistävät tanskalaispuolueiden enemmistön kanssa politiikkaa, jossa pääroolissa on oman kansan oikeus elää mahdollisimman turvallista ja tasapainoista elämää. Suomen demareissa ja punavihreässä blokissa ylipäätään ollaan enemmän afrikkalaisten ja lähi-itäläisten kuin poliitikkojen palkan maksavien omien kansalaisten asialla.

Mitä tulee suomalaiseen valtamediaan ja valtaosaan Suomi-poliitikoista, pohdituttaa tänä päivänä eniten se, kummat valehtelevat / pimittävät tietoa enemmän. Vaikea sanoa, sillä kumpikaan ammattiryhmä ei niitä mainetta suomalaisten ominaispiirteeksi mainitun rehellisyyden saralla.

Sen sijaan kumpaakin ryhmää vaivaa vahva halu ohjata yhteiskuntaa tilaan, jossa yksittäiselle kansalaiselle jätetään mahdollisimman vähän vaikutusvaltaa siihen, miten hän voi elämäänsä elää. Missä ja millaisten ihmisten kanssa asut, mitä syöt tai miten liikut paikasta toiseen, siinä eräitä teemoja, joista vaikuttaa tulleen median aktivistien ja erityisesti punavihreitä arvoja edustavien poliitikkojen elämäntehtävä.

Useat poliitikot noudattavat toimintansa puolesta käänteistä demokratiaa, jossa poliitikot eivät ole kansaa varten, vaan kansa poliitikkojen mielihaluja palvelemassa.

Aikansa kun nykyistä linjaa kuljetaan, päädytään neuvostoyhteiskunnan tapaiseen järjestelmään, jota kohti EU on valitettavasti taakanjakoineen ja yhteisvastuineen hiljalleen etenemässä.

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogit/Heikki Porkka 04.06.2024


Mobiililaitteiden haittaohjelmat

Haittaohjelmat aiheuttavat vahinkoa erilaisille laitteille. Jotkin haittaohjelmista vahingoittavat erityisesti mobiililaitteita ja ovat vaaraksi suojaamattomille laitteille.

Mitä ovat mobiililaitteiden haittaohjelmat?

Verkkorikolliset käyttävät haittaohjelmia vahingoittamaan myös mobiililaitteita, kuten älypuhelimia, tabletteja ja älykelloja. Mobiililaitteita varten suunnitellut haittaohjelmat voivat esimerkiksi murtautua tartutettuun älypuhelimeen, varastaa käyttäjän tietoja ja etsiä uusia uhreja kohteen lähipiiristä. Verkkorikolliset voivat käyttää haittaohjelmalla anastettua dataa esimerkiksi identiteettivarkauteen tai varastaakseen uhrinsa käyttäjätunnuksia ja rahaa.

Mobiililaitteiden haittaohjelmat eroavat hieman tietokoneviruksista, vaikka niillä on monia yhteisiä piirteitä. Haittaohjelmiin kuuluvat erilaiset tietokoneita ja mobiililaitteita piinaavat haitalliset ohjelmat. Tietokonevirus on puolestaan tietynlainen haittaohjelma, jonka kohteena ovat vain tietokoneet. Mobiililaitteet ovat yleensä yhteydessä ulkoisiin verkkoihin, kuten julkiseen Wi‑Fiin, mikä altistaa ne erilaisille vaaroille. Näissä laitteissa on lisäksi käytössä mobiilikäyttöjärjestelmä ja monia älypuhelimille sekä tableteille suunniteltuja ominaisuuksia. Haittaohjelmien havaitseminen mobiililaitteella voi olla vaikeaa laitteen mobiilikäyttöön suunniteltujen erityispiirteiden vuoksi.

Älypuhelimen haittaohjelmat

Aivan kuin pöytäkoneet ja läppärit, mobiililaitteet ovat alttiita erilaisille verkkouhkille. Virustorjuntaohjelma on vain yksi osa vahvaa verkkosuojausta, joten myös mobiililaitteet tulisi suojata kattavalla tietoturvaohjelmalla, kuten F‑Secure Totalilla.

On olemassa haittaohjelmia, jotka on suunniteltu vahingoittamaan erityisesti mobiililaitteita. Onneksi voit suojata puhelimesi ja tablettisi riittävällä virustorjunnalla. Yleisiin mobiililaitteita vaivaaviin haittaohjelmiin kuuluvat:

 • Pankkitroijalaiset. Mobiililaitteiden troijalaiset näyttävät oikeilta pankkisovelluksilta, mutta ovatkin naamioituja haittaohjelmia, joiden tarkoitus on huijata kohdettaan. Pankkitroijalainen toimii huomaamatta käyttäjän laitteella ja on yleensä vaikea havaita. Mobiilitroijalaiset voivat varastaa uhriltaan rahaa, urkkia salasanoja, tallentaa laitteen näyttöä ja levittää muita haittaohjelmia. Näitä haittaohjelmia käytetään myös identiteettivarkauteen.
 • Mobiilibotit. Botti on ohjelma, joka pystyy suorittamaan ennalta määrättyjä tehtäviä itsenäisesti. Erilaisiin huijauksiin käytetyt mobiilibotit voivat asentaa sovelluksia, klikata haitallisia linkkejä ja tehdä verkko-ostoksia ilman käyttäjän lupaa. Vakoilubotit ovat vaarallisia ja voivat varastaa käyttäjän tietoa ilman, että uhri saa koskaan tietää.
 • Vakoiluohjelmat. Vakoiluohjelma on tietyntyyppinen haittaohjelma, joka kerää tietoja, lukee tesktiviestejä, ottaa kuvankaappauksia ja käyttää luvatta tartutetun puhelimen kameraa. Esimerkki vakoiluohjelmasta on pahamaineinen Pegasus, joka pystyy tartuttamaan Android- ja iOS-laitteita. Pegasuksen kehitti alunperin vuonna 2016 israelilainen NSO Group. Verkkorikolliset ja hakkerit voivat tartuttaa Pegasuksen mobiililaitteeseen, vaikka uhri ei itse tekisi mitään, kuten lataisi ohjelmaa tai vierailisi haitallisella sivustolla.
 • Kiristysohjelmat. Kiristysohjelma lukitsee uhrin puhelimen ja vaatii tältä lunnaita lukitsemisen poistamiseksi. Rikolliset käyttävät lunnasvaatimuksissaan jotain kryptovaluuttaa, jotta heidän jäljittämisensä olisi vaikeampaa. Uhrille kerrotaan, että laitteen lukitus ja tartutettujen tiedostojen salaus puretaan, kunhan lunnaat on maksettu. Rikollisille maksaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä uhrilla on vakuutena vain kiristäjien sana salauksen purkamisesta.
 • Smishing. Rikolliset ja huijarit levittävät haittaohjelmia myös tekstiviestien välityksellä. Tästä tietojenkalastelun muodosta käytetään myös termiä smishing. Monet tunnistavat tietojenkalasteluun tarkoitetut sähköpostiviestit, mutta eivät välttämättä osaa varoa tekstiviesteillä välitettäviä haittaohjelmia. Huijausviesti voi sisältää linkin, joka vie käyttäjän haittasivustolle tai lataa haittaohjelmalla tartutettuja tiedostoja.

Haittaohjelmat Android- ja iOS-laitteilla

Yleisimmät mobiililaitteiden käyttöjärjestelmät ovat Android ja Applen iOS. Laitteen käyttöjärjestelmällä on väliä, kun tarkoituksena on puolustautua haittaohjelmia vastaan. Android on avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, joka antaa käyttäjän asentaa mobiililaitteelleen kolmannen osapuolen ohjelmia myös virallisen Google Play Store -sovelluskaupan ulkopuolelta.

Android-laitteiden avoimuus tekee niistä haavoittuvaisempia haittaohjelmia vastaan kuin suljetumpi iOS-käyttöjärjestelmä. Applen virallinen sovelluskauppa on tarkkaan valvottu ja ainoa paikka, josta käyttäjät voivat ladata ohjelmia iPhone- ja iPad-laitteilleen.

Huolimatta eroavaisuuksistaan, sekä Android- että iOS-laitteiden käyttäminen altistaa sinut monille samoista verkkouhkista, kuten tietojenkalastelulle. Kattava verkkosuojaus auttaa sinua pysymään turvassa riippumatta älypuhelimesi tai tablettisi käyttöjärjestelmästä. Voit lisäksi parantaa yksityisyyttäsi ja turvata verkossa surffailun VPN-ohjelman avulla.

Näin tunnistat ja estät virukset mobiililaitteilla

Toimi ennen kuin puhelimesi saa virustartunnan. Vahinkoa on voinut jo ehtiä tapahtua, kun virus on päässyt sisälle laitteeseesi. Toimi heti, kun huomaat näitä yleisiä haittaohjelman merkkejä puhelimessasi:

 • Laitteellasi on sovelluksia, joita et asentanut. Yllättävät uudet sovellukset, joita et muista asentaneesi voivat olla naamioituja haittaohjelmia. Poista kyseiset sovellukset välittömästi äläkä avaa niitä.
 • Mainosohjelmat. Tunnistat nämä haittaohjelmat poikkeuksellisista mainoksista ja ponnahdusikkunoista, jotka häiritsevät sovellusten ja verkkoselaimen käyttöä.
 • Heikko suoritusteho. Haittaohjelmat voivat hidastaa verkkosivujen latautumista ja sovellusten käyttämistä. Jos huomaat laitteesi toimivan hitaammin kuin ennen, voi kyseessä olla haittaohjelma, joka käyttää laitteen resursseja.
 • Laitteesi jäätyy tai sammuu itsestään. Puhelimesi lakkaa toimimasta tai kaatuu yllättäen. Laitteen uudelleenkäynnistys voi olla vaikeaa haittaohjelman vuoksi.
 • Laitteen akku tyhjenee nopeasti. Tarkista laitteesi haittaohjelmien varalta, jos huomaat puhelimesi akun tyhjenevän nopeammin kuin yleensä. Syynä heikompaan akunkestoon voi olla epätavanomainen toiminta, jonka takana on haittaohjelma.
 • Kasvanut datankäyttö. Odottamaton piikki laitteesi käyttämässä datassa voi olla taustalla toimivan haittaohjelman tekosia.
 • Kallis puhelinlasku. Verkkorikolliset voivat käyttää tartuttamiaan mobiililaitteita esimerkiksi luvattomiin puheluihin, tekstiviesteihin tai verkko-ostoksiin.

Onneksi voit estää haittaohjelmia tartuttamasta laitteitasi ja parantaa puhelimesi tietoturvaa. Varmista, että olet aktivoinut näytön lukituksen, esimerkiksi PIN-koodilla tai sormenjäljellä. Tällöin kukaan muu ei pääse laitteellesi, jos satut hukkaamaan sen tai puhelimesi varastetaan. Lataa uusia sovelluksia vain virallisesta sovelluskaupasta sen sijaan, että asentaisit ne suoraan mobiililaitteesi verkkoselaimen kautta.

Asenna sovellusten ja käyttöjärjestelmien viimeisimmät päivitykset, jotka paikkaavat haavoittuvuuksia ja suojaavat laitteitasi uusilta viruksilta. Varmista, että kaikilla tunnuksillasi on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen ja vahva salasana.

Kuinka poistaa virus puhelimeltasi

Jos epäilet, että puhelimellasi on virus, poista se heti estääksesi virusta aiheuttamasta enempää vahinkoa. Noudata näitä ohjeita poistaaksesi haittaohjelman puhelimeltasi.

 1. Sammuta puhelin. Mobiililaitteiden haittaohjelmat voivat käyttää hyväkseen kaikkia puhelimen toimintoja, joten sammuta puhelin niin pian kuin mahdollista. Odota virtapainikkeen painamisen jälkeen, kunnes animaatio puhelimen ruudulla alkaa. Näin puhelimesi siirtyy niin sanottuun vikasietotilaan (safe mode).
 2. Uudelleenkäynnistys vikasietotilassa. Monessa puhelinmallissa on vikasietotila, johon voit siirtyä uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Kun animaatio ruudulla alkaa sammuttaessasi laitetta, puhelin käynnistää itsensä uudelleen ja voit aktivoida vikasietotilan.
 3. Poista epäilyttävien sovellusten asennus. Vikasietotilassa voit poistaa viruksen tartuttamat sovellukset asetuksista tai pakottaa sovellus pois päältä. Poista kaikki mahdollisesti tartutetut tiedostot. Osia haittaohjelmasta voi silti jäädä laitteellesi, mutta sovelluksen poistaminen estää ohjelmaa leviämästä tai aiheuttamasta enempää haittaa.
 4. Asenna kunnollinen tietoturvaohjelma mobiililaitteellesi. Tarvitset kattavan virustorjuntaohjelman pysyäksesi suojassa mobiililaitteita piinaavilta uhkilta. Ilmainen antivirus-ohjelma ei ole riittävä suoja kehittyneimpiä haittaohjelmia vastaan, joten valitse kattava tietoturvaratkaisu, kuten F‑Secure Total.

LÄHDE: F-Secure.com/Artikkelit 28.05.2024


Kahvi edistää terveyttä — tässä kahvin kolme terveysvaikutusta

Suomessa juodaan paljon kahvia ja se on hyvä, jos tutkimustuloksia katsotaan.

Suomalaiset rakastavat kahvia. Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa: keskimäärin 5 kupillista päivässä.

Kahvi sisältää kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Kahvi sisältää myös kofeiinia, jolla on piristävä vaikutus.

Piristävä vaikutus saadaan jo 1-2 kupillisella kahvia. Yksi kuppi kahvia sisältää 80-100 mg kofeiinia. Kofeiinipitoisuus on suurimmillaan noin puolen tunnin kuluttua juomisesta ja se puoliintuu 5-6 tunnissa.

Lue lisää: Kahvinjuonnista paljastui lisää terveyshyötyjä

Piristävän vaikutuksen lisäksi kahvi voi olla hyväksi terveydelle. Viime vuosina on saatu useita tutkimustuloksia kahvin terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

1. Kahvi parantaa lähimuistia

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että kofeiini parantaa lähimuistia. Päivittäin 3-5 kupillista kahvia nauttineilla eläkeläisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia karttavilla tai runsaammin kahvia nauttineilla ikätovereilla, kertoi suomalainen seurantatutkimus.

Parkinsonin taudissa kahvin sisältämä kofeiini vähentää taudin oireita ja ehkäisee Parkinsonin taudin ilmaantuvuutta yleensä.

2. Kahvinjuojilla on tutkimusten mukaan myös vähemmän diabetesta

Alankomaissa, Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa julkaistuissa tutkimuksissa on tullut esiin havaintoja, että mitä enemmän kahvia juodaan sitä vähemmän väestössä esiintyy tyypin 2 diabetestä.

Kahdeksantoista tutkimuksen yhdistetyn analyysin mukaan jokainen nautittu kahvikupillinen vähensi diabetesriskiä seitsemän prosenttia. Tämän perusteella suomalaisten kahvinjuonti vähentäisi sairastumisriskiä noin 30–35 prosenttia.

Elintavat vaikuttavat voimakkaasti tyypin 2 diabeteksen riskiin ja kahvilla näyttäisi olevan suojaava vaikutus.

Lue lisää: Kahvi osaksi terveellistä ruokavaliota?

Kahvin ja diabeteksen yhteydestä tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, sillä yhteys ei ole vielä aivan varma.

Kahvin terveysvaikutuksista on raportoitu tutkimuksissa ympäri maailman.
Adobe

3. Kahvi suojaa maksaa

On todettu, että säännöllinen kahvinjuonti pienentää maksakirroosin riskiä. Kahvi ei pysty kuitenkaan suojaamaan runsaan alkoholin aiheuttamilta maksahaitoilta. Kahvin juonnilla on todettu olevan myös käänteinen yhteys harvinaisen maksasyövän riskiin.

Kahvin vaikutukset maksaan eivät johdu kofeiinista, mutta vaikuttavia yhdisteitä ei vielä täysin tunneta.

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Karoliina Saarnikko 18.05.2024


Jopa kotiosoitteesi voi selvitä yllättävän helposti – Asiantuntija: Tarkasta nämä asiat

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen neuvoo, miten kannattaa toimia, jos epäilee tietojensa joutuneen vääriin käsiin ja kuinka tietoja voi suojata ennaltaehkäisevästi.

Tietoturva-asiat ja kyberrikollisuus ovat olleet viime viikkoina paljon esillä mediassa muun muassa Helsingin kaupungin epäillyn tietomurron ja psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron oikeuskäsittelyn takia.

Iltalehti kysyi tietoturva-asiantuntija Petteri Järviseltä, mitä jokainen suomalainen voi tehdä oman tietoturvansa parantamiseksi.

Jokaisen oltava varovainen

Järvisen mukaan erilaisten digihuijausten kirjo on laajentunut huomattavasti viime vuosien aikana. Perinteisten sähköpostihuijausten lisäksi on oltava jatkuvasti valppaana esimerkiksi erilaisten teksti- ja Whatsapp-viestihuijausten takia.

– Ensinnäkin on tärkeää pitää omalla koneellaan päivitykset ajan tasalla ja valita vahvat salasanat niin, että joka palveluun on eri salasana. Jos yksi vuotaa, sillä ei pääse muihin palveluihin, Järvinen muistuttaa.

Järvinen arvioi, että tyypillisimpiä verkkohuijauksia ovat tänä päivänä erilaiset sijoitushuijaukset kryptovaluuttoihin, rakkaushuijaukset, joissa uhri huijataan lähettämään huijarille rahansa sekä puhelinhuijaukset, joissa esimerkiksi poliisina esiintyvä rikollinen manipuloi uhrin tyhjentämään pankkitilinsä tämän hätääntynyttä tilaa hyväksikäyttäen.

Esimerkiksi pankkitunnusten päätyminen rikollisten haltuun johtaa usein nopeisiin taloudellisiin vahinkoihin, mutta aina tietojen vuotamisen huomaaminen ei kuitenkaan ole Järvisen mukaan aivan yhtä helppoa.

– Eihän sitä välttämättä edes huomaa, ellei siitä ole sitten jotain konkreettista vahinkoa, että alkaa esimerkiksi tulla omissa nimissä tehtyjä osamaksusopimuksia, karhukirjeitä tai jotain muuta, Järvinen sanoo.

Lue myös

Verkkorikollisilla käytössään kammottavan tehokas ase – Näin suojaudut siltä

Kenelle jaat tietojasi?

Järvinen korostaa, että jokaisen on syytä olla huolellinen ja varovainen oman tietoturvansa kanssa.

– Meistä on tietoja esimerkiksi erilaisissa viranomaisrekistereissä, mutta myös joillain yrityksillä, esimerkiksi puhelinoperaattoreilla. Ne saattavat vuotaa, vaikka itse olisi kuinka huolellinen, jos ajatellaan vaikka Vastaamon tapausta tai Helsingin kaupungin tietomurtoa, Järvinen toteaa.

– Jokaisen, jopa sellaisen, jolla ei ole pelkoa, että tiedot olisivat vuotaneet, kannattaisi käydä läpi tietyt viranomaisrekistereissä ja tärkeimmillä yrityksillä, kuten puhelinoperaattorilla, olevat tiedot ja tarkistaa, että tiedot ovat oikein ja että ne eivät näy turhan laajasti.

Järvinen mainitsee esimerkkinä Väestötietojärjestelmän tietojenluovutuskiellon, suoramarkkinointikiellon, Traficomin tietojenluovutuskiellon sekä huhtikuun alussa käyttöön otetun Verohallinnon positiivisen luottotietorekisterin, jossa voi esimerkiksi tehdä itselleen vapaaehtoisen luottokiellon.

– Luottokielto on tietenkin sellainen, joka kannattaa tehdä, koska jos joku haluaa vahinkoa tehdä, niin yleensä ne ovat jonkinlaisia tilauspetoksia. On hyvä tehdä myös muuttosuojaus Postiin, mikä estää ulkopuolista muuttamasta omaa jakeluosoitetta, Järvinen neuvoo.

– Sitten tietenkin kannattaa katsoa vaikka Fonectan haulla, mitkä omat tiedot näkyvät puhelinoperaattorilta, koska sielläkin oletusarvona usein on henkilön koko nimi ja kotiosoite, jonka saa puhelinnumeron perusteella kuka tahansa, jos numero on avoin. Siinä kannattaa ainakin tehdä operaattorille sellainen asetus, että ei kotiosoitetta välttämättä kannata antaa, Järvinen jatkaa.

Lue myös

Vuosien tutkinta ratkesi jättipottiin – Poliisilta tärkeä muistutus nettisurfaajille

Tekoäly huijareiden keinovalikoimassa?

Järvisen mukaan verkkohuijausten teho perustuu nimenomaan niiden toteuttamisen helppouteen sekä suureen kohderyhmään. Varsin pienellä vaivalla ja osaamisella on siis mahdollista tavoittaa laaja joukko potentiaalisia uhreja. Mitä tapahtuu sitten, kun kuvaan astuvat esimerkiksi tekoäly ja deepfake-teknologia?

– Sitähän sanotaan, että suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Digiaikana näkemisellä ei ole mitään merkitystä, koska kaikki näkyvä voidaan väärentää. En usko, että tavallisille peruskäyttäjille näitä tekoälyhuijauksia, joissa olisi deepfakena ääntä tai kuvaa varmaan nähdään vielä lähivuosina, Järvinen arvelee.

Järvisen mukaan tekoälyn ja deepfake-teknologian tarjoamia työkaluja käytetään sen sijaan yhä enemmän esimerkiksi yritysten huijaamiseen, koska niiden kohdalla saavutettavat rikoshyödyt ovat tyypillisesti suurempia.

– Näissä tekoälyhuijauksissa, vaikka potentiaali on suuri, se vaatii kuitenkin aika paljon aineistoa ja vaivannäköä. Tällaiset, jotka lähettävät näitä ”Hei äiti, unohdin matkapuhelimeni” -viestejä eivät ole mitään ruudinkeksijöitä, Järvinen sanoo.

LÄHDE: Il.fi/Elis Ojala 21.05.2024


Poliisi varoittaa uudesta kauheasta puhelinhuijauksesta: Suomessa yksi uhri menetti lähes 100 000 € kerralla – Tällainen on rikoksen kaava

Helsingin poliisi tiedottaa tapauksista, joissa puhelimiin on asennettu haittaohjelma tekstiviestihujausta hyödyntämällä.

[ Artikkeliin liittyvä kuva ]

Helsingin poliisi tiedottaa uudenlaisesta huijauksesta, jossa uhri voi pahimmillaan menettää kymmeniä tuhansia euroja.

Uudenlaisessa huijauksessa henkilö saa tekstiviestin, jossa on puhelinnumero. Numero muistuttaa kotimaisen teleoperaattorin tai paikallisverkon numeroa ja viesti saattaa tulla oikean yrityksen tai organisaation nimissä.

Viestissä henkilöä pyydetään olemaan yhteydessä numeroon. Jos henkilö ottaa yhteyttä numeroon, hänelle annetaan toimintaohjeet.

Niitä noudattamalla puhelimeen asentuu haittaohjelma, jonka avulla huijarit saavat koko puhelimen haltuunsa. Näin ollen he voivat myös kirjautua verkkopankkiin ja siirtämään sieltä rahaa.

Helsingin poliisilla on tiedossa, että yksi uhri on menettänyt huijauksessa jopa 95 000 euroa.

Poliisi muistuttaa, että saapuviin viesteihin tulee lähtökohtaisesti suhtautua varauksella, jos niissä pyydetään ottamaan yhteyttä johonkin numeroon tai klikkaamaan linkkiä. Esimerkiksi pankkien omilta kotisivuilta voi tarkistaa asiakaspalvelun oikeat yhteystiedot ja olla yhteydessä vain näihin numeroihin.

– En suosittele avaamaan mitään viesteillä toimitettuja linkkejä. Luotettavat tahot, kuten erilaiset kansalaisille suunnatut palvelut, voivat lähettää tekstiviestejä asiakkaille, mutta yleensä viesteissä pyydetään kirjautumaan sivustolle internet-selaimessa. Turvallisinta onkin kirjoittaa sivuston osoite osoiteriville ja kirjautua palveluun vasta sitten, sanoo petosrikoksia Helsingin poliisissa tutkiva rikoskomisario Teemu Haapala tiedotteessa.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Jesse Kuparinen 01.05.2024


Riikka Purra: ”Meille syötetään liittovaltiokehitystä kurkusta alas” – Nämä merkit paljastavat EU:n suunnan

”Me emme ole liittyneet Suomessa Euroopan unioniin, joka kehittyy liittovaltioksi, vaan yhteismarkkina-alueeseen ja kauppaunioniin”, linjaa perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra.

Riikka Purra. Perussuomalaisten puheenjohtaja listaa kaksi selkeää merkkiä, jotka hänen mielestään kertovat EU:n kehityksestä liittovaltion suuntaan. Kuva: Joel Maisalmi
Riikka Purra. Perussuomalaisten puheenjohtaja listaa kaksi selkeää merkkiä, jotka hänen mielestään kertovat EU:n kehityksestä liittovaltion suuntaan. Kuva: Joel Maisalmi

Perussuomalaiset on nyt lieventänyt kantaansa EU-eroon. Aiemmassa eurovaaliohjelmassa puolue kannatti EU-eroa pitkän aikavälin tavoitteena, mutta nyt Suomen yksipuolista lähtöä EU:sta ei pidetä lähitulevaisuudessa realistisena.

Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) väläyttää, että liittovaltiokehityksen tiivistyessä ero pitäisi ottaa ainakin puheeksi.

”Mikäli unioni etenee varsin tarkoin askelin siihen suuntaan, EU-ero ei voi olla mikään tabu, josta ei saisi puhua. Päinvastoin, heittäisin palloa muiden puolueiden suuntaan. Mitä ne ovat valmiita tekemään, jos meille kuitenkin syötetään sitä liittovaltiokehitystä ja yhteisvastuullista fiskaaliunionia kurkusta alas?”

LUE MYÖS

Riikka Purralla on ongelma nimeltä Viktor Orbán – Suunnittelee vastaiskua ja väläyttää kapinaa

Mario Draghilta karu arvio: Euroopalla on kolme vaihtoehtoa, joista vain yksi näyttää mahdolliselta – ”Edessämme on geopoliittinen murros”

Purra kertoo, että hänen ymmärryksensä mukaan Suomessakin kaikki puolueet vastustavat EU:n muuttumista liittovaltioksi ja tulonsiirtounioniksi sekä ”toivottavasti myös yhteisvelkainstrumenttia”.

Perussuomalaiset vastustaa Purran mukaan EU:n liittovaltiokehitystä yksinkertaisesti siksi, koska ”Suomi on itsenäinen kansallisvaltio, ei osa liittovaltiota”.

”Me emme ole liittyneet Suomessa Euroopan unioniin, joka kehittyy liittovaltioksi, vaan yhteismarkkina-alueeseen ja kauppaunioniin.”

Korona-aikaa varten tehty elvytyspakettikokonaisuus ja yhteisvelka ovat Purran mukaan selkeitä esimerkkejä EU:n etenemisestä liittovaltion suuntaan. Hän huomauttaa, että liittovaltiokehitys etenee kaksilla raiteilla.

”Askeleet tiettyyn suuntaan, lainsäädännön muuttaminen ja omista säännöistä luovuttaminen tai niiden hyvin vapaamielinen tulkinta etenevät toiseen suuntaan. Toisella raiteella poliitikoilla ja EU-päättäjillä on tarve korostaa sitä, että me olemme itsenäisten valtioiden liitto ja vastustamme liittovaltiokehitystä. Nämä ovat keskenään tosiasiallisesti ristiriidassa”, Purra sanoo.

Riikka Purra avaa artikkelissa tarkemmin puolueensa ongelmaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa ja sitä, joutuuko perussuomalaiset vaihtamaan taas ryhmää EU-parlamentissa. Lisäksi hän kertoo, pitäisikö Suomen erota eurosta ja mitä Välimerellä liikkuville siirtolaisille pitäisi tehdä.

LÄHDE: Uusisuomi.fi/Joakim Kullas 02.05.2024

LUE MYÖS

”Tohtori Tuho” ennakoi jättiyllätystä eurovaalien jälkeen – Näin laitaoikeisto voidaan jättää sivuun tärkeistä päätöksistä

Miksi Eurooppa oikeistolaistuu? Oikeistolla on ”salainen ase”, koska pelko leviää


Tutkintapyyntö Suomen journalismista

Teksti on kirjoitettu kaksi päivää ennen Iranin hyökkäystä Israeliin.

Suomen medioiden Israel-uutisoinnista on tehtävä rikostutkimus

”Journalismissa sepite on kerrottava lukijalle avoimesti ja niin, että se irrotetaan selkeästi tosiasioista ja uutistekstistä.”

Näin toimittaja Mona Haapsaari valisti lukijoitaan (kommenttipalsta mtvuutiset.fi –sivustolla 26.3.2024) toimittaja Matti Kuuselan jäätyä kiinni juttuihinsa ujutetuista sepitteistä. Palkitun Kuuselan jäätyä kiinni sepitteistä suomalainen journalismi joutui pienen identiteettikriisin pyörteisiin. Asiaa puitiin kuitenkin enemmän journalismin kulisseissa ja korkeilla palleilla kuin suuren yleisön keskuudessa, mikä itsessään on iso tragedia.

Tapaus ei saanut suomalaista journalismia tekemään todellista, rehellistä ja kattavaa itsetutkiskelua.

Isompi tragedia on, että suomalainen journalismi saa jatkossakin uskottavuuden nimissä uutisoida paljon suurempia asioita. Suomen kärkimediat kiillottelevat ”Vastuullista journalismia” –merkkiä paperi- ja netti-sivuillaan, ja saavat edelleenkin julkaista sen alla virheellistä tietoa, joka ajoittain on suorastaan valheellista ja tarkoitushakuista. Rahan tekemisen nimissä sokeudutaan myös omien tekojen kauaskantoisille
seurauksille.

Vastuullista journalismia -merkki lupaa että Julkisen sanan neuvoston laatimat Journalistin ohjeet ohjaavat median toimintaa. Merkki lupaa, että media korjaa virheensä asianmukaisesti. Merkki lupaa, että pohjimmiltaan Journalistin ohjeet ovat minun ja lähimmäiseni oikeuksia. Merkki lupaa, että saan totuudenmukaista tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu (Lähde: vastuullistajournalismia.fi).

Mikään näistä lupauksista ei toteudu Israel-uutisoinnissa eikä siten täytä journalistisia ohjeita. Kaiken lisäksi se on suoraa kiihottamista kansanryhmää, juutalaisia, kohtaan. Se on selvä rikos. Suomen median rakenteellinen asennevaikuttaminen ja piilonarratiivi edistää etnisen ryhmän, koko kansan systemaattista vainoamista. Suomen media edistää juutalaisvihaa ja antisemitismiä.

Annatteko te tämän toteutua?

Suomen journalismista tulee tehdä rikostutkimus. Vähintäänkin kattava, puolueeton tutkinta. Kyseessä on avoimen länsimaisen demokratian ja sen tiedotusvälineiden maine. Suomen mediaa pidetään yhtenä vapaan maailman laadukkaimpana. Jos se kykenisi tällaiseen oman pesän putsaukseen, ehkä muutkin demokratiat ryhdistäytyisivät ja seuraisivat esimerkkiä.

Jos journalismin ruorinpitäjät eivät tähän kykene tai uskalla ryhtyä, Suomen liikenne- ja viestintäministeriön tulee tehdä aloite yhteistyössä viranomaisten kanssa. Suomalainen journalismi on menettänyt uskottavuutensa. Nyt kyse on siitä, pystytäänkö se enää palauttamaan. Kykeneekö se todelliseen, totuutta salatuimpaan asti etsivään rohkeaan ja pystypäiseen journalismiin?

Tämä on valtava kolaus uskottavalle, avoimelle demokratialle, jollainen Suomikin vielä toistaiseksi on.

Ohessa (vain joitain) faktoja, joita ei koskaan kerrota Suomen medioissa:

Fakta: Israel on Lähi-idän ainoa demokratia, ja myös toimii kaikessa sen mukaisesti. Sen taistelu on aina eksistentialista taistelua. Se ei ole ”miehittänyt” mitään vuoden 2005 jälkeen, jolloin se lähti Gazasta.
Israelin lähdettyä sieltä Hamas nousi mafiatyylin teloituksilla valtaan, toki virallisesti ”vaaleilla” valittuna. Siksi Israel on nyt tässä tilanteessa.

Fakta: Hamas, Palestiinalainen islamilainen Jihad (PIJ) ja Hizbollah ovat tappaneet enemmän arabeja ja muslimeja kuin ne ovat tappaneet juutalaisia. Hamas ja PIJ ovat terrorisoineet ja pelotelleet mafiatyyliin ihmiskilpinään käyttämiä gazalaisia vuosikausia lukemattomissa konflikteissa Israelin kanssa.

– Valtaosa palestiinalaisista kannattaa yhä Hamasia hallinnoivana elimenä. Se johtuu kaikista seuraavista faktoista: a) vuosikausien systemaattinen Israel-vastainen opetus kouluissa ja Hamasin ”kesäleireillä” on
radikalisoinut palestiinalaisten enemmistön, b) Hamas maksaa valtavia summia terroritekoja tehneiden marttyyrien perheille lopun elämää, c) palestiinalaisilla ei ole näkyvissä muuta vaihtoehtoa ellei Hamas
tuhota, d) pelosta Hamasia kohtaan.
Gazan sodan alkuvaiheissa nähtiin some-videoita palestiinalaisista jotka halusivat Hamasin pois Gazasta. Tämä vähemmistö on tehokkaasti sittemmin hiljennetty. Lisäksi: islamistit ja jihadistit ovat äärimmäisen
tehokkaita disinformaation levittäjiä somessa.

Fakta: Gazan ja Länsirannan alueille päästetään journalisteja, joilla pitää olla akkreditointi alueelle. Nämä kulkevat alueella aina saattajien ohjauksessa. Kokeneet länsimaiset toimittajat ovat jo oppineet, että mikäli
alueilla ei toimi näiden saattajien tahdon mukaisesti, keikka alueille jää viimeiseksi. Jos joukkoon ilmestyy idealistinen, kokematon toimittaja joka haluaa raportoida totuudenmukaisesti, hänen keikka jää viimeiseksi. Toimittajan keikat näille alueille ovat yleensä organisoituja haastateltavineen, ympäristöineen ja aiheineen. Fakta: useimpien kansainvälisten uutistoimistojen levittämät kuvat ovat arabi- ja
muslimitaustaisten ”kuvajournalistien” ottamia.

– Al-Jazeera –uutiskanava. Faktoja: Qatarissa perustettu arabimaailman juutalais- ja demokraattisten arvojen vastainen äänitorvi. Qatar on vuosikausien aikana antanut miljardeja dollareja rahaa Gazaan, joka on valunut/mennyt suoraan sitä hallinnoivan Hamasin kassakaappeihin. Qatar isännöi Hamasin miljardööri-johtajia pääkaupungissaan Dohanissa. Se toimii yhtenä ”neuvottelijana” Hamasin ja Israelin välillä panttivankineuvotteluissa, mutta ei tosiasiassa saa mitään aikaan muuta kuin julkisuutta Hamasin näkemyksille. Samalla USA pitää sitä ”merkittävänä ei-Nato-liittolaisenaan”, ja sillä on siellä tukikohta.
Al-Jazeeran materiaalia käytetään laajasti länsimaisissa johtavissa medioissa. Suomen mediat puolestaan siteeraavat paljon ko. medioita. Tämä on yksi osa Israel-vastaista rakenteellista narratiivia.

Fakta: Hamas on peruskirjassaan ilmoittanut mustaa valkoisella tavoitteekseen tuhota Israel ja juutalaiset. Samaa toistavat kaikki islamistiset terroristiryhmät ja sotilaalliset järjestöt. Samaa toistaa Iranin hallinto, jota islamistinen ajatollah kontrolloi. Silti Hamasia pidetään mm. Suomen medioissa uskottavana tietojen antajana.

– Hamasin terveysministeriö. Faktoja: Helsingin sanomat ja kumppanit siteeraavat jatkuvasti tätä terveysministeriötä. Se on jättänyt viime aikoina jopa etuliitteen ”Hamas” pois. Sen sijaan siitä puhutaan enää Gazan terveysministeriönä. Helsingin sanomat on jopa julistanut että ”Gazan terveysministeriö on tällä hetkellä ainoa taho, joka pystyy laskemaan sodan uhreja” (HS, 12.11.2023). Se siis nojaa juutalaisen kansan tuhoamiseen tähtäävän terroristijärjestö Hamasin ”ministeriöön” niin kuin se olisi ainoa luotettava tietolähde. Tämä jatkuu tänä päivänä yhä systemaattisesti.

– Gazan kuolonuhrit ja apartheid. Gazassa on yli 2 miljoonaa asukasta.
Faktoja: Hamas rakensi koko Gazan alueen alle Qatarin, Iranin ja YK:n (!) rahoituksella kokonaisen vahvasti linnoitettujen tunnelien verkoston syvälle maan alle. Jokainen ammattisotilas ja jokainen asiaan rehellisesti perehtynyt, joka tuntee Israelin sotavoimien toiminnan, tietää faktana, ettei Israelin puolustusvoimat (IDF) tarkoituksella tapa siviilejä. Kuolleet siviilit ovat terrorismin uhreja suoraan ja välillisesti. IDF:n aiheuttamat
sivullisten uhrien määrä kestää maailmanlaajuisen vertailun kirkkaasti minkä tahansa sotivan armeijan kanssa. Tämä tiedetään faktana. Minkään muun maan konfliktissa ollut armeija ei pääse suhdeluvuissa lähellekään IDF:n lukemia.

Faktoja: Moni West Pointin kaltainen sotilasakatemia pitää IDF:n pikkutarkkaa kaupunkitaistelua poikkeuksellisen tehokkaana, ja siviilitappioita hämmästyttävän pieninä. Se, että Hamasin terroristitaistelijat sulautuvat siviilien ja siviili-infrastruktuurin joukkoon, aiheuttaa ison määrän infrastruktuurin tuhoa. Ei summittaiset pommitukset. Israel ei pommita summittaisesti, vaan varoittaa aina
etukäteen siviilejä iskuistaan.

Fakta: Sairaaloissa ja kouluissa käydyt taistelut ovat jättäneet näille alueille terroristien ruumiita. Terroristien aseistusta on löydetty tuoreeltaan niistä. Sen sijaan YLE valitsee toistuvasti julistaa terroristijärjestön narratiivia. Ylen mukaan Hamas kiistää käyttäneensä sairaalaa tukikohtanaan. Todisteet
ovat kuitenkin kiistattomia faktoja ja osoittavat päinvastoin.

En hyväksy että YLE lietsoo vihaa kansanryhmää kohtaan minun verorahoillani.

– Maanpäällinen Gaza on tarkoitettu Gazan ”siviileille”. Fakta: Tunnelit ovat yksinomaan Hamasia varten. Koko maanpäällinen Gaza on vain rakennusten, betonin ja 2 miljoonan ihmisen ruumiiden muodostama
este, joka on olemassa Hamasin maanalaisen tunneliverkoston suojelemiseksi. Maan alla ei sallita siviilejä. Tunneleilla on sisään- ja uloskäynnit jokaisessa koulussa, jokaisessa sairaalassa, jokaisessa moskeijassa, jokaisessa yliopistossa, jokaisessa ravintolassa ja jokaisessa asuintalossa. Kaikki siviilit, jotka yrittävät paeta yläpuolelta piiloutuakseen tunneleihin, hakataan, kidutetaan ja tapetaan. Hamas kaappaa ja vie kaiken
Gazaan tulevan avun. Kaikki ruoka, lääkkeet, polttoaine, vesi ja tietenkin aseet ovat Hamasin yksinomaista omaisuutta heti, kun ne pääsevät Gazaan. Yhdistyneet Kansakunnat on tullut Hamasiksi, kun se on suojellut jokaista rikollista tekoa ja terroritekoa, johon se on syyllistynyt sekä Israelia että palestiinalaisia vastaan. Israelissa ei ole apartheidia. Israel on apartheid-valtion vastakohta. Fakta: Länsimediat, Suomi mukaan luettuna, eivät kerro niistä kymmenistätuhansista, jotka rauhan aikana kävivät Israelin puolella töissä ja toivat elannon monihenkisille perheilleen. Tämä ei sopinut Hamasin ja Palestiinalaisen islamilaisen jihadin (PIJ) narratiiviin Gazasta. Mutta apartheid on ehdottomasti olemassa Gazassa, Hamasin ja Gazan kansan välillä.

Fakta: Gazaa ympäröivä turva-aita ei ole apartheidia. Se on käytännön sanelema turva-aita radikalisoitunutta palestiinalaisväestöä vastaan. 7. lokakuuta 2023 oli julma muistutus tästä.

– Humanitaarinen apu. Faktoja: Gazan kaistalle toimitetaan ennennäkemättömän paljon humanitaarista apua. Ulkomaiset virkamiehet ilmaisivat muutama päivä sitten hämmästyksensä avun laajuudesta ja
sanoivat, että Gazassa on enemmän ruokaa kuin Jordaniassa.
COGAT (Israelin rajatoiminnoista vastaava organisaatio) sanoi, että 7.4. Gazaan vietiin 322 rekkakuormaa ruokaa ja muita tarvikkeita. Se on lähes yhtä paljon kuin normaalioloissa sinne viedään kaikkea mahdollista
tavaraa. Ruokamäärä (228 rekkaa) vastaa monien päivien normaalikulutusta. On Hamasin edun mukaista että toimitukset eivät päädy (ainakaan kameroiden edessä) kansalle.
YLEn uutisoinnin vastaisesti Erezin raja-aseman kautta on avustuskuormia ajettu Pohjois-Gazaan aiemminkin, nyt sitä vain lisätään.
Esimerkki: Eräs kansalainen kommentoi YLE:lle virheellistä uutisointia ja sai vastauksen ettei uutisessa korostettu sitä, että Israel olisi kieltänyt kaikkia lääkkeiden ja ruuan viemistä Gazaan. Uutinen oli kuitenkin sanatarkasti: ”Israel on estänyt lääkkeiden ja ruuan viennin Gazaan sodan alusta asti”.

Myös YLE on jättänyt pois sanat ”Hamasin alainen” vaan sanoo; Gazan terveysministeriö. Terroristeilla ei ole ministeriöitä vaan propagandatoimisto.

Nyt, kun operaatiossa on hiljaisempi vaihe (10.4.), tavaraa kuljetetaan Israelista Gazaan jo normaali rauhan arkielämän määrä, noin 500 rekkaa päivässä. Tästä mediat eivät kerro mitään edes normaaliaikojen osalta.

Fakta: USA:n politiikkaa ohjaa pelko kansan mielipiteen edessä (jota median rakenteellinen narratiivi ohjaa). Tänä vuonna ovat presidentin- ja kongressivaalit. Ne vaikuttavat USA:n toimintaan myös Lähi-idässä.
Tiivistetysti:
*Hamas: me kieltäydymme.
*Valkoinen talo: Lisää Israeliin kohdistuvaa painostusta.
*Hamas: kieltäytyy edelleen.
*Valkoinen talo: lisää edelleen Israeliin kohdistuvaa painostusta.
*Hamas: ME TAISTELEMME.
*Valkoinen talo: Presidentti on raivoissaan Netanjahulle. He harkitsevat asetoimitusten lopettamista.

– YK. Fakta: Se on tuominnut Israelin lukuisin eri tavoin, keinoin ja sanoin. Mutta se ei ole kertaakaan tuominnut Hamasia sen 7. lokakuun hirmuteoista. Ei lasten silpomisia, paloitteluja, uunissa elävältä paistamisia, joukkomurhia, joukkoraiskauksia, elävältä polttamisia, paloittelumurhia, panttivankien viemisiä Gazaan jne. Hamas antaa palestiinalaisväestön kuolla ja kärsiä, koska se käyttää sitä aseenaan kentällä, somessa, mediassa, diplomatiassa ja politiikassa. Strategia joka sataa median avustamana sen laariin kaiken aikaa. Täällä Suomessakin.

Fakta: Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC), jolla on pitkäaikainen muslimituomari-traditio. Apartheidistä syytetty Etelä-Afrikka esittää Hamasin ajamana ICC:lle että Israel tuomittaisiin kansanmurhasta. En edes kommentoi näin absurdisen surrealistista vetoa. Nauraisin jos voisin.

– UNRWA. Fakta: palestiinalaisterroristien mätä julkisivu. YK:n savijalkojen symboli. En aio edes aloittaa tästä. Tästäkään Suomen media ei kerro rehellisesti. Kts. sen sijaan oheinen video: https://www.youtube.com/watch?v=kkhlPKna474

– Gazan sota. Faktoja: Ei ole vain Gazan sota. Se on Iranin sota Israelia ja länttä vastaan, mutta tätä ei nähdä lännessä eikä lännen medioissa. Ensin Israel, sitten länsimaailma. Iran, Venäjä ja Kiina ovat liitossa keskenään. Venäjä on jo rakentanut asemia Golanin kukkuloille. Venäjä ei ole muslimivaltio, mutta silläkin on intressinsä Lähi-idässä. Iran toimii kenen kanssa tahansa, jolla on sen kanssa yhteneväiset intressit. Kun muslimi on kerran astunut jalallaan jonnekin, hän näkee sen kuuluvan itselleen. Tämä pätee myös Eurooppaan tulleiden pakolaisten kohdalla. Ja heillä on oikeus valehdella sodan käynnin keinona, myös diplomatiassa.

Iran iskee Pohjois-Israeliin käyttäen lukuisia eri militantteja välikätenään kuten Libanonin Hizbollahia, Irakin Kansan mobilisointiyksiköitä, Syyriassa sijaitsevia militantteja, Jordanialaisia ryhmittymiä. Samalla Jemenin
huthit terrorisoivat meriliikennettä ja Eilatia Punaiseltamereltä käsin.
Pohjois-Israelin rintaman tapahtuvat ovat orgaanisesti kytköksissä Gazan tapahtumiin. Hizbollah pyrkii sitomaan Israelin joukkoja pohjoiseen, pois Gazasta. Tässä vain osa isommasta kokonaisuudesta. Median kertomat, Israelin tekemät iskut Damaskoksen tai Libanonin alueelle ovat aina kohdistuneet militanttien infrastruktuuriin, sekä militanttien ja Iranin Quds-joukkojen komentajiin sekä Iranin toimittamiin asekuljetuksiin. Suomen media ei kerro syytä miksi Israel iskee siellä.

– Mitä seuraavaksi. Faktoja: Israel on demokratia joka edustaa länsimaisia arvoja islamilaisessa Lähi-idässä. Se on kestänyt jo vuosikymmeniä jokaviikkoisia, ajoittain päivittäisiä terrori-iskuja ja raketti-iskuja Etelä- ja
Pohjois-Israelissa. Silti nämä harvemmin ylittävät uutiskynnystä. Jos tämä tapahtuisi Länsi-Euroopassa tai USA:ssa, huuto olisi toisenlainen. Israelissa on tällä hetkellä yli 100 000 evakuoitua (40 000 eteläisraelilaista,
61 000 pohjoisisraelilaista) Gazan sodan, jatkuvien rakettihyökkäysten ja Hizbollahin hyökkäysten takia. Ihmismäärä on poissa yhteiskunnan rattaista, työelämästä ja kouluista. Pohjois-Israelia yritetään parhaillaan saada turvallisemmaksi, jotta asukkaat voivat palata sinne. Pohjois-Israelissa on ainainen vaara 7. lokakuun kaltaisten iskujen toistumisesta. Siellä Hizbollahin tekemänä. Etelä-Libanonissa olevan UNIFIL-joukon (YK:n ”rauhanturvaajat”) komentaja sanoo, että etelä-Libanonin tilanne eskaloituu ellei diplomaattista ratkaisua saada aikaan. Hän ei sanallakaan mainitse, että hänen ainut oma tehtävä olisi toteuttaa YK:n päätöslauselma 1701, joka sanoo ettei Hizbollahilla ole oikeutta olla raja-alueelle perustetulla suojavyöhykkeellä. UNIFILin ainut tehtävä on ollut riisua Hizbollah aseista, mutta tätä ei ole tapahtunut niihin 20 vuoteen, jolloin UNIFIL on ollut siellä. Toisin sanoin, kyseessä on toinen YK:n
aiheuttama kriisi. Israelin opetusministeri Kisch sanoi, että ”jäljellä on viisi kuukautta seuraavan kouluvuoden alkuun. Ei ole mahdollista, että Pohjois-Israelin (evakuoidut) lapset eivät pääse kouluun. Jotain on tehtävä ennen sitä, joko sopimus tai sota.”
Eli Israel tulee työntämään Hizbollahin pois tuolta YK:n sopimalta suojavyöhykkeeltä, koska UNIFIL ei täytä tehtäväänsä.

Sitten näemme jälleen kuinka ulkomaisia lähteitään sokeasti seuraavat Yle, MTV, Helsingin Sanomat, STT ja kumppanit syyttävät jälleen Israelia kaikesta. Ja vahvistavat antisemitismiä tässä maassa.

Yritin pitää tämän tiiviinä, mutta pintaraapaisusta huolimatta tämäkin on jo pitkä lista.

LOPUKSI:
Islamistisessa ajattelussa Israel edustaa länsimaita. Se näkee Israelin lännen etuvartiona muslimien omaksi katsomassaan Lähi-idässä. Siksi islamilainen vallankumous ja radikaali islam on aikanaan julistanut jihadin koko länttä vastaan. Tässä on isommasta asiasta kyse. Ja tämä on fakta: Radikaali islam ei pysähdy Jerusalemiin. Siksi kahden valtion malli ei toimi. Se ei pysäytä jihadia, päinvastoin. Se on taisteluvoitto, lisävoimaa antava paukku kohti lopullista tavoitetta. Siksi mikään arabimaa ei suostu ottamaan
palestiinalaisia maahansa. Länsimaailma on seuraavana vuorossa. Me olemme seuraavat vuorossa. Ja oma mediamme tasoittaa tietä.

Vaikka länsimaailma elää jo postkristillistä aikaa, islam ei näe asiaa niin. Se näkee vain vääräuskoisuuden ja rappeutuneet arvot. Isis, Isis-K, Hamas, Hizbollah, PIJ ja monet muut islamistiset radikaali-järjestöt ovat jo
soluttautuneet Eurooppaan ja USA:han. Islamissa kaikki keinot ovat sallittuja sodassa länttä ja sen rappeutuneita arvoja vastaan. Sen kanssa on turha yrittää neuvotella. Neuvottelu nähdään heikkouden osoituksena. Lähi-idän mentaliteetti on valovuosien päässä lännen mentaliteetista, eivätkä nämä kaksi tule ikinä kohtaamaan, vaikka diplomatia olisi miten kauniisti koristeltua. Siksi länsi ei myöskään ymmärrä Israelin pakon sanelemia toimia Lähi-idässä.

USA nähdään polvillaan olevana savijättiläisenä, kun se neuvottelee Iranin ajatollahin hallinnon kanssa ydinohjelmasta. USA ei kuule, kun ajatollah julistaa jokaviikkoista tuhoa Israelille. USA ei kuule kun ajatollah julistaa Israelin pikkusaatanaksi ja USA:n isoksi saatanaksi. USA ei ymmärrä mitä on tapahtumassa sen silmien edessä. Eurooppa ei ymmärrä tätä. Nyt Iranin isku Israeliin on enää ajan (päivien?) kysymys.

Jihadistilla on kaikki oikeus ja lupa valehdella sodassa. Se on tehnyt sitä jo vuosikausia lännelle. EU:n filosofit ja arvoliberalistit syövät sen kädestä nyt. Lähi-itä ymmärtää ainoastaan voiman kieltä. Se on valitettava fakta. Lännen osalta sen ei tarvitse tarkoittaa sotaa, vaan riittävän vahvaa sotilaallista pelotetta.

Mikään edellä mainituista asioista ei ole mielikuvituksen tuotetta. Ei sisällöltään eikä mittakaavaltaan. Jos pyörittelette nyt silmiänne edellä olevaa tekstiä lukiessanne, voitte samalla pohtia miten on mahdollista että sivistyneessä ja modernissa maailmassa alkujaan pieni natsien ryhmä sai aikaan valtavan juutalaisten joukkotuhon, holokaustin, ja kokonaisen maailmansodan.

Sekin tapahtui rakenteellisen narratiivin ja mediapropagandan avustamana. Ja koska hiljainen enemmistö pysyi hiljaa. Älkää te pysykö hiljaa.

Terveisin,
Markus Nurmesniemi
Varkaus

LÄHDE: Oikeamedia.com/blogi/Vieraskynä 28.08.2024


Kuinka nopeasti salasanasi murretaan? Näppärä taulukko antaa suuntaa

Tarpeeksi pitkällä ja monipuolisella salasanalla päästään aikamääreisiin, joiden pituus ylittää universumin iän.

Pidempi parempi. Hive Systemsin kehittämä taulukko, kuinka nopeasti salasana voidaan murtaa brute force -hyökkäyksellä tietyin oletuksin.

Salasanan murtamisen nopeuteen brute force -hyökkäyksellä vaikuttaa lukuisia eri tekijöitä, kuten valittu salausalgoritmi eli hash function, laskentaan käytetty kalusto sekä tietenkin salasanan pituus ja käytetyt merkkisetit.

Tietoturvayhtiö Hive Systems on jälleen testannut, kuinka nopeasti erilaiset salasanat saadaan tietyin ehdoin murrettua. Laskelmista voi saada jonkinlaisen käsityksen omien salasanojensa turvallisuuden asteesta, vaikka tyhjentävä se ei olekaan. Viihdyttävä ja informatiivinen blogiteksti kannattaa silti lukea kokonaisuudessaan.

Salasanat kryptataan erilaisten algoritmien avulla, ja eri vaihtoehdoista Hiven testiin valikoitui viime vuosina Haveibeenpwned-sivuston datan perusteella suosiotaan kasvattanut bcrypt. Aiemmin vertailu on tehty käyttäen suosittua MD5-algoritmia.

Lisäksi laskentaan käytettiin kahtatoista tehokasta RTX 4090 -grafiikkasuoritinta. Kokoonpano valikoitui siksi, että se on blogin kirjoittajien mukaan paras kuluttajien saatavilla oleva konfiguraatio, joka ei estä brute force -periaatteella toimivien työkalujen käyttämistä kryptattujen salasanojen vertailuun.

Päätelmät Hiven testistä ovat vanhat tutut: käytä eri salasanaa jokaiseen palveluun, mitä pidempi, sen parempi, ja käytä monipuolisesti merkkejä.

Tutkijat huomauttavat, että testissä käytetty hyökkäystapa vaatii sitä, ettei käyttäjätiliin ole asetettu monivaiheista tunnistautumista taikka se on kyetty ohittamaan.

Vaikka Hive Systemsin testi argumentoi pitkien ja monipuolisten salasanojen puolesta, Reddit-käyttäjät ovat keskustelleet siitä, tekeekö listaus enemmän hallaa kuin hyötyä ihmisten tietoturvalle luomalla valheellista turvallisuudentunnetta. Reddit-kirjoittajat huomauttavat, että brute force on vain yksi hyökkäystapa muiden joukossa.

LÄHDE: TIVI.fi/Heidi Kähkönen 27.04.2024

LUE MYÖS

Käytätkö tätä ohjelmaa salasanojen hallintaan? – varaudu muutokseen

Kolme tapaa varmistua, että asiattomalla ulkopuolisella ei ole pääsyä Gmail-tiliisi

Onko salasanasi tässä? Vaihda heti


Vainoaminen ja sen torjunta

Ikivanhan häirinnän tai painostamisen keinon metodit ja ilmenemismuodot ovat moninaisia, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Maalittamisessa yksi tai useampi toimija yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi somessa.

Vainoaminen (engl. stalking, puhekielessä stalkkaus), on ikivanha häirinnän tai painostamisen keino, jonka metodit ja ilmenemismuodot ovat moninaisia.

Sen määritelmä on tietyssä määrin kiusallisen ameebamainen, samoin kuin muun muassa vihapuheenkin, mutta silti se on ulkomaisten esikuvien mukaan määritelty Suomenkin rikoslaissa omaksi rikostyypikseen 2014. Se on toistuvaa, ei-toivottua yhteydenottamista, seuraamista ja tarkkailemista, joka on omiaan aiheuttamaan kohteessaan pelkoa tai ahdistusta.

Lue lisää: Verkkoviha haastaa myös työnantajia

Vainoaminen sisältää myös uhkaavia tekoja, pelottelua, kontrollointia tai väkivaltaa. Sen rajapinnassa on vaihtelevasti useita muita rikosnimikkeitä kuten viestintärauhan rikkominen, kunnianloukkaus, kotirauhan rikkominen ja laiton uhkaus.

Vihapuheen taustoja ovat sadismi, psykopaattisuus, patologinen narsismi, ja epävakaaseen persoonallisuuteen liittyvä huono affektien hallinta ja mustavalkoisuus.

Lääkäripiirien keskusteluissa on tehty epävirallisia yrityksiä paremman suomenkielisen ilmaisun löytämiseksi, mutta vailla suurta menestystä. Ehdolla on ollut muun muassa saamen kielen hiipimistä tarkoittavasta verbistä juontuva pohjoissuomalainen termi naakiminen, riistan seuraaminen tuulen alapuolella. Toinen ehdotus, perskärpäröinti, taas on ongelmallisen alatyylinen, eikä kumpikaan taida olla ehdolla Kielitoimiston sanakirjaan.

Vainoamista voivat olla toistuva fyysinen lähestyminen, viipyileminen kohteen asumuksen liepeillä, puhelut, sähköiset viestit, ei-toivotut lahjat, muut asiattomat lähetykset, drooneilla häiritseminen, kiikarointi, kuvaaminen, tietojen urkkiminen somessa ja elektroninen kulkemisen seuranta.

Vainoamista muistuttaa myös maalittaminen. Siinä yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi käyttämällä elektronisia vihaviestejä tai somea. Se voi ilmetä esimerkiksi suorana tai epäsuorana uhkailuna, tai yksityiselämän tietojen esiin kaivamisena ja niiden vääristelynä.

Maalittaminen kohdistuu usein yksittäiseen ihmiseen, mutta sillä voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan jopa kokonaisen organisaation päätöksentekoon. Somen primitivisoivaa vaikutusta kuvaa hyvin, että jopa ammattilaisten keskinäisellä keskustelupalstalla eräs outoja uskomuksiaan kypsytellyt lääkäri hoki pitkään ja ystävällisistä oikaisuista huolimatta, että vankeinhoidon lääkäreillä olisi jokin erityinen valta muuttaa lakeja niin, että rikostuomiot olennaisesti pitenisivät. Avoin väkivalta tällaisia piittaamattomia virkamiehiä kohtaan olisi sitten välttämätön seuraus.

Vihapuheen taustoja ovat sadismi, psykopaattisuus, patologinen narsismi, ja epävakaaseen persoonallisuuteen liittyvä huono affektien hallinta ja mustavalkoisuus. Myös öinen regressiivisyys ja päihteet altistavat sille. Psykoottisuus on harvinainen taustatekijä.

Kohteen suora yhteydenotto vainoajaan voi tehota, mutta eritoten rikkoutuneiden parisuhteiden yhteydessä myös kiristää tilannetta. Lähestymiskiellon hakeminen saattaa kannattaa.

Vaikka kielto onkin melko usein tehoton, sen rikkomisesta koituu vainoajalle muita seurauksia. Akuutissa tilanteessa kyseeseen tulee kulkureittien muuttaminen, sähköpostin ja soittojen estäminen, ja tarvittaessa numeron vaihtaminen ja salaaminen, kun vainoaja hankkii yhä uusia prepaid-mallin SIM-kortteja. Myös muu yksityisyyden suojaaminen ja kriittinen harkinta somen käytössä voi olla tarpeen. Kodin elektroninen valvontakaan ei nykyisin ole kallista, ja ilmoitus poliisille on usein hyödyllinen, väkivaltauhkailun yhteydessä välttämätönkin.

Provosoituminen laittomaan tai toteuttamattomissa olevaan vastauhkailuun taas on virhe. Siitä voi saada itse rikostuomion, ja se voi montaa eri kautta eskaloida tilannetta. Naakijan tunne-elämä on näet usein kiikkerää.

Hannu Lauerma on työelämäprofessori ja dosentti Turun yliopistossa. Tämän lisäksi hän on Tyksin oikeuspsykiatrian ylilääkäri ja Psykiatrisen vankisairaalan asiantuntijaylilääkäri.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Hannu Lauerma 16.04.2024


Viekö tekoäly työpaikat? – 2 000 suuren yhtiön johtajalta tylyt luvut

Johtoportaassa uskotaan, että tekoäly korvaa merkittävän osan työpaikoista.

Kuva: Tiina Somerpuro
Kuva: Tiina Somerpuro

Tekoälyn mahdollisuudet tuntuvat monista rajattomilta. Tekoälyn käyttöönoton uskotaan mullistavan teollista maailmaa merkittävästi, kenties ennennäkemättömästi. Monet uskovat tekoälyn kykenevän pian hoitamaan rutiininomaisia tehtäviä ilman ihmisen opastusta.

Koska kapitalistinen yhteiskunta keskittyy maksimoimaan voittoa eikä tuomaan ihmisille lisää vapaa-aikaa, on työtätekevien keskuudessa vallalla aiheellinen pelko siitä, että tekoäly korvaa heidät ja passittaa heidät kilometritehtaalle.

The Register kertoo, että työvoima- ja rekrytointitoimisto Adecco Group teetätti tutkimuksen, jossa se tiedusteli 2 000 suuren yhtiön johtajilta yhdeksässä maassa heidän mielipiteitään tekoälyn mahdollisuuksista.

Tulokset ovat karua luettavaa. Sen mukaan vain noin puolet yrityksistä, 46 prosenttia, aikoo järjestää uuden työnkuvan niille ihmisille, joiden työt tekoäly vie.

41 prosenttia johtajista uskoo, että tekoälyn ansiosta heidän yhtiönsä työllistää vähemmän ihmisiä viidessä vuodessa. Vakavin tilanne on Saksassa ja Ranskassa, joissa 49 prosenttia vastanneista uskoo näin. Singaporessa vain 32 prosenttia johtajista on tullut tähän johtopäätökseen, ja Yhdysvalloissa luku on 36 %.

Suomalaisia johtajia kyselyyn ei osallistunut, joten Adeccon tutkimus ei paljasta kotimaista nälkää.

Yhtiöillä on myös halu ostaa osaamista sen sijaan, että osaajia koulutettaisiin itse. Adeccon mukaan tämä saattaa pahentaa osaajapulaa ja luoda kaksivaiheisen työpaikkakulttuurin.

Tutkimuksen mukaan tilanne ei ole ihmisten kannalta täysi katastrofi. 78 prosenttia vastanneista johtajista uskoo, että generatiivinen tekoäly tulee näyttelemään kriittistä roolia työntekijöiden kykyjen kehittämisessä.

LÄHDE: Uusisuomi.fi/Jori Virtanen 14.04.2024


Koululainen tappoi toisen, mitä miettii nuorisolääkäri?

Meillä on niin vähän lapsia ja nuoria, että viimeistään nyt heistä kannattaisi välittää enemmän, kirjoittaa nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola.

Tiistai 2.4.2024 järkytti koko Suomea. Vasta 12-vuotias tappoi samanikäisen ja haavoitti vakavasti kahta muuta. Kaipaamme vastausta etenkin kahteen suureen kysymykseen: miksi ja miten näin voi käydä?

En halua spekuloida juuri tämän tapauksen taustoja, sillä luotan poliisin ja muiden ammattilaisten selvitystyöhön. Aikanaan kuulemme varmaankin monenlaisista ongelmista, joista osa lienee tuttuja aiemmista kouluampumisista.

Mietin kuitenkin, miten rikki yhteiskuntamme on.

Lue lisää: Lapsi surmaa hyvin harvoin

Hus uutisoi, kuinka 10–15-vuotiaiden tyttöjen sairaalahoitoa vaativat lääkeainemyrkytykset ovat lisääntyneet vuodesta 2017 lähtien. Samaan aikaan eduskunnassa valmistellaan käsikauppalääkkeiden tuomista ruokakaupan hyllylle. Jotkut toitottavat terapiatakuuta. Apua pitää olla tarjolla, se on selvä.

Mutta mistä itsetuhoisen käytöksen lisääntyminen ja myrkytysten malli kumpuaa? Miksi jo näin nuorena? Miksi juuri nyt?

Yle loi tutkivan journalismin nimissä nuorten tyttöjen valeprofiilit ensin TikTokiin ja sitten Snapchatiin. Ensimmäisessä tapauksessa kokeilu jouduttiin lopettamaan kesken, koska TikTok alkoi muutamassa tunnissa tuoda profiilin nähtäväksi itsetuhoa lietsovaa sisältöä. Snapchatissä alaikäisille tytöille virtasi seksuaalissävytteistä, suorastaan rikollista sisältöä. Ahdistelijat toimivat väärin, se on selvä.

Mutta miksi 10-vuotias ylipäätään olisi TikTokissa tai Snapchatissä? Miksi suomalaiset lapset saavat älypuhelimen nuorempana kuin missään muussa maassa? Miksi vanhemmat tuudittautuvat valheelliseen turvallisuuden tunteeseen seuratessaan älypuhelimen sijaintitietoja, mutta eivät ymmärrä avaavansa digitaalisen oven väkivallalle, pornolle, keskittymisvaikeuksille, uniongelmille, kehotyytymättömyydelle, riippuvuudelle ja riidoille puhelimen käytöstä?

Missä vanhemmat ovat, kun lapset ovat somen syövereissä?

Lääkärilehti julkaisi tilaston ja kartan Suomen merkittävimmistä vältettävissä olevista kuolemista. Alkoholi pitää edelleen ykkössijaa lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Kuolemien lisäksi alkoholi aiheuttaa huomattavaa kärsimystä suurkuluttajien lapsille ja lisää sitäkin kautta sosiaalihuollon tarvetta ja kustannuksia. Samaan aikaan valtiovarainministeriö kiristää hyvinvointialueiden rahapussien nyörejä ja eduskunnassa valmistellaan alkoholilainsäädännön höllentämistä.

Missä on lapsivaikutusten arviointi?

Lue lisää: Luokan ilmapiiri vaikuttaa koulukiusaamiseen

Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala palkittiin hiljattain hyvästä syystä arkkiatrin Pikkutikka-palkinnolla. Kiitospuheessaan Kaltiala nosti nuorten pahoinvoinnin taustalla esiin yhteiskuntamme ylenpalttisen yksilökeskeisyyden ja liian vähäisen yhteisöllisyyden.

Yksilönoikeuksien korostaminen ja sosiaalisen median algoritmit ovat johtaneet siihen, että suomalaiset ovat yhä harvemmin perillä elämästä oman kuplan ulkopuolella. Se, mitä jotkut pitävät turhana holhoamisena, on toisille huolenpitoa ja välittämistä – sekä tukea tarvitsevista yksilöistä että yhteiskunnan kestävyydestä.

Mitä siis nuorisolääkäri miettii mustiin pukeutuneena valtakunnan suruliputtaessa? Kauhistelu tai kovempien rangaistusten vaatiminen keskenkasvuisille eivät auta. Tarvitsemme jotain aivan muuta kuin alkoholitoimituksia kotiovelle. Tarvitsemme paljon enemmän kuin terapiatakuun.

Voisiko tämä olla uusi herääminen? Meillä on niin vähän lapsia ja nuoria, että viimeistään nyt heistä kannattaisi välittää enemmän.

Kirjoittaja on nuorisolääketieteen dosentti.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Silja Kosola 09.04.2024


Karu varoitus EU:n huipulta – Laajempi sota uhkaa Eurooppaa

Josep Borrellin mukaan laaja sota Euroopassa ei ole enää pelkkää fantasiaa.

Korkein edustaja. Josep Borell on Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkein edustaja.Kuva: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Ukrainan sodankäyntiä laajemman sodan uhka leijuu Euroopan yllä.

Asiasta raportoi Financial Times.

“Intensiivinen, perinteinen sota Euroopassa ei ole enää vain fantasiaa”, Borrell sanoi tiistaina puheessaan Brysselissä.

Borrellin mukaan Venäjä uhkaa Eurooppaa Ukrainan sodan kautta sekä EU-jäsenmaihin kohdistuvien hybridihyökkäysten kautta. Hän käskyttää Eurooppaa varautumaan sotaan.

Tämä on ensimmäinen kerta kun EU:n korkein diplomaatti on nostanut Venäjän uhan näin selkeästi esille.

Borrellin mukaan Eurooppa ei välttämättä enää voi luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaa Eurooppaa jatkossakin.

LUE MYÖS

Miltä tuntuu, kun järven toisella rannalla on Venäjä? – ”Butšan jälkeen olen pelännyt”

Nyt tuli kylmä varoitus Venäjästä ja Vladimir Putinista: “Tämä hetki voi määrittää tulevaisuuden”

Näin Vladimir Putin ”valmisteli” Ukrainaa – Käyttää nyt samaa asetta Eurooppaa kohtaan, varoittaa tutkija

”Yhdysvaltain sateenvarjo, johon olemme luottaneet kylmästä sodasta lähtien, ei ehkä ole aina auki. Riippuen siitä, kuka hallitsee Washingtonissa, me emme ehkä voi luottaa siihen, että Amerikka puolustaa meitä”, Borrell sanoi.

Borrell viitannee tällä Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleihin, joissa Donald Trumpilla on hyvät mahdollisuudet voittoon.

Borrellin mukaan EU tarvitsee lisää investointeja puolustukseen.

Hän ehdottaa hallitusten välisen finanssipolitiikan välineen perustamista, jota hän vertaa finanssikriisin aikana käytössä olleisiin politiikan keinoihin.

LUE MYÖS:

Asiantuntijan kylmäävä arvio: ”Sotilaallinen yhteenotto Euroopassa on erittäin todennäköinen”

LÄHDE: Uusisuomi.fi/Tatu Sailaranta 09.04.2024


Tshekin vastatiedustelu: Tilanne Euroopassa vakavin sitten toisen maailmansodan

Syynä ovat Michal Kudelkan mukaan erityisesti Venäjän hybriditoimet.

Tshekin presidentti, entinen Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, kenraali evp. Petr Pavelin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa Prahassa 5. maaliskuuta. AFP/LEHTIKUVA/MICHAL CIZEK

– Nykyinen tilanne on vakavin sitten toisen maailmansodan. Mitä venäläiset sotilaat tekevät Ukrainassa, mitä palestiinalaisterroristit tekevät Israelissa, he tekisivät maassamme ilman armoa ja myötätuntoa, Tshekin tasavallan vastatiedustelupalvelun (BIS) päällikkö, prikaatinkenraali Michal Kudelka sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa maan presidentin Petr Pavelin kanssa Ukrinform raportoi.

Kudelkan mukaan ”aggressiivinen Venäjä on suuri uhka eurooppalaisille demokratioille, myös Tshekin tasavallalle”.

Prikaatikenraali mainitsi muun muassa disinformaatiokampanjoita, yrityksiä mustamaalata viranomaisia sekä ytitykset lietsoa vastakkainasettelua Tshekin ja Ukrainan välillä.

Kudelka puhui erityisesti deep fake-videoista ja mainitsi esimerkkinä Tshekin presidentinvaalikampanjan aikana levinneen videon, jonka tarkoituksena oli häpäistä presidentiksi noussutta Petr Pavelia. Asiantuntijat ovat löytäneet todisteita siitä, että video on tohtoroitu Venäjällä.

Petr Pavel puolestaan totesi, että ”nykyistä turvallisuustilannetta ei voida kutsua ongelmattomaksi”.

– Ja tulevaisuuden näkymät eivät ole ollenkaan optimistiset. Voidaan olettaa, että asiat muuttuvat vieläkin monimutkaisemmiksi, presidentti lisäsi.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ilkka Ahtokivi 27.03.2024


Lääkesaatavuus on osa Suomen huoltovarmuutta

Lääkkeiden huoltovarmuus on elintärkeää kriisitilanteiden sattuessa, mutta myös jokapäiväisessä arjessa.

Huoltovarmuus huolehtii myös siitä, että apteekista on saatavilla tarvittavia lääkkeitä kriisi- ja poikkeustilanteissa.

Huoltovarmuus tarkoittaa varautumista mahdollisiin kriiseihin ja häiriötilanteisiin. Sen mukaisesti turvataan, että ihmiset voivat elää arkeaan mahdollisimman normaalisti ja turvallisesti myös kriisi- ja poikkeustilanteissa. Huoltovarmuus huolehtii niin puhtaasta vedestä, energiantuotannosta, maataloudesta kuin lääkesaatavuudestakin.

Jotta lääkesaatavuus taataan myös poikkeustilanteissa, lääketehtaat, lääkevalmisteiden maahantuojat, terveydenhuollon toimintayksiköt ja THL ovat lakisääteisesti velvoitettuja ylläpitämään velvoitevarastoa poikkeusolojen varalle.

Nämä velvoitevarastot ovat kuitenkin tarkoitettu vain ensiavuksi. Jos jonkin valmisteen kysyntä kasvaa runsaasti, lääkesaatavuus voidaan varmistaa kotimaisella tuotannolla. Globaalit häiriötilanteet voivat aiheuttaa sen, että lääketuotanto pysähtyy tai materiaali ei liiku.

Lue lisää: Nämä lääkkeet EU määritteli kriittisiksi — onko sinun lääkkeesi listassa?

— Jos normaaliaikoina esimerkiksi lääkevalmistusta ei Suomessa olisi, olisimme poikkeustilanteissa täysin varastoinnin ja tuonnin armoilla, mikä olisi iso haaste Suomen ollessa maantieteellisen sijaintinsa takia pääosin meriyhteyksien päässä. On kriittisen tärkeää, että meillä Suomessa on lääkevalmistusta nyt ja myös tulevaisuudessa, toteaa Orion Pharman Suomen ja Baltian myynnin ja markkinoinnin johtaja Janne Maksimainen.

Orionilla on Suomessa kuusi lääkkeitä ja lääkeraaka-aineita valmistavaa tehdasta Suomessa. Yhteensä lääketuotanto, laboratoriot ja lääkkeiden analysointi ja laadunvarmistus työllistävät Suomessa liki 2000 ihmistä.

Orionin lääkkeiden saatavuus oli vuonna 2023 noin 95,4%.

Kriittiset lääkkeet on turvattava

Kriittisiä lääkkeitä toimitusvarmuuden kannalta ovat antibiootit, kipulääkkeet ja kansainsairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet. Myös rokotteet ja harvinaissairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet luokitellaan kriittisiksi.

Kriittiseksi lääkkeeksi määritellään yleensä lääke, jota käytetään vakavien sairauksien hoidossa eikä sille löydy korvaavaa valmistetta helposti.

Euroopan unionilla on lista kriittisistä lääkkeistä, joiden toimitusvarmuus pitää varmistaa aina ensisijaisesti.

EU:n lääkevalvontaverkosto asettaa etusijalle näiden valmisteiden toimitusketjujen vahvistamisen, jotta jakelukatkosten riski olisi mahdollisimman pieni.

Lääkkeiden jakeluhäiriöt nykyään yleisiä

Viime vuosina on uutisoitu runsaasti lääkkeiden jakeluhäiriöistä. Saatavuushaasteet ovat koskettaneet pääosin halpoja rinnakkaislääkkeitä, kuten esimerkiksi kipulääkkeitä tai lääkkeitä, joita käytetään laajasti kansansairauksien, esimerkiksi kolesterolin, verenpaineen ja masennuksen hoidossa.

Syynä lisääntyneisiin saatavuushäiriöihin on hintakilpailu. Alhainen hintataso johtaa siihen, että monet lääketoimittajat toimittavat näitä geneerisiä lääkkeitä isommille markkinoille kuin Suomen pienille markkinoille.

Myös tuotantokustannuksiin on kohdistunut viime vuosina merkittävää hinnannousua.

Lue lisää: Nämä lääkkeet ovat kallistuneet eniten

Halpojen rinnakkaislääkkeiden hinta saadaan painettua alas keskittämällä lääketuotantoa esimerkiksi Aasiaan, jolloin saatavuushäiriöiden riski kasvaa.

— Keskittyneet toimitusketjut ovat häiriöiden, geopoliittisten uhkien ja inflaation toteutumisen myötä hyvin häiriöherkkiä, Maksimainen toteaa.

Orionin ehdotus onkin jo pitkään ollut tehdä hintakilpailusta reilua.

Maksimaisen mukaan geneeristen lääkkeiden hintojen pitäisi nousta, jotta niiden saatavuus olisi taattu. Hänen mukaansa viitehintaisten reseptilääkkeiden hintaputken ”leventäminen” euroon tai 1,5 euroon parantaisi huoltovarmuutta.

– Jos joku yritys laskee lääkkeen hintaa hintaputkessa, on heillä velvollisuus myös toimittaa kyseistä valmistetta riittävästi tai yhtiöön kohdistettaisiin jonkinlaisia sanktioita, Maksimainen ehdottaa.

Näin saatavuus Maksimaisen mukaan kriittisen tärkeissä lääkkeissä parantuisi merkittävästi ja mikä osaltaan vähentäisi tarvetta kalliiden lääkkeiden käyttöön sekä vähentäisi turhia lääkärikäyntejä potilaalle tuoden merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.

Nykyinen tilanne huolestuttaa myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaa.

– Olemme lääkeviranomaisena jossain määrin huolissamme siitä, että Euroopan omavaraisuus lääkkeiden osalta on laskenut. Taustalla on käynnissä voimakas hintakilpailu, totesi yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta Lääkärilehdelle jo vuonna 2022.

Maurialan mukaan Euroopan ja Suomen pitää huolehtia siitä, että markkinat säilyvät houkuttelevina ja tehdä toimia lääkekustannusten hillitsemiseksi.

– Suomessa olisi tärkeä siirtää katse lääkkeen hinnasta lääkehoidon kokonaiskustannusten arviointiin. Siitäkin tulee kustannuksia, jos potilaat joutuvat käymään usein lääkärissä lääkkeen vaihdon takia, Mauriala muistuttaa.

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Karoliina Saarnikko 27.03.2024


Puhelinnumerosi voidaan kaapata huomaamattasi näin

Hakkerit ovat kaapanneet uhriensa liittymiä digitaalisen sim-kortin haavoittuvuutta hyödyntämällä.

Kaappari.
Hakkerit ovat keksineet ovelan keinon.
KUVA: Adobe Stock / AOP

Digitaalinen sim-kortti, eli esim, on yhä yleisempi valinta puhelimiin ja tablettitietokoneisiin. Niitä tarjoavat Suomessakin muun muassa Telia, Elisa ja DNA.

Kun sim-kortti on elektroninen, ei puhelimessa tarvitse olla välttämättä lainkaan paikkaa fyysiselle SIM-kortille, eikä käyttäjän tarvitse kikkailla klemmareiden kanssa saadakseen liittymän käyttöön. Liittymä aktivoidaan elektronisesti esimerkiksi skannaamalla qr-koodi puhelimen kameralla.

Elektronisen sim-kortin ansiosta myös puhelimissa, joissa on vain yksi fyysinen sim-paikka, voidaan käyttää samaan aikaan kahta liittymää, kunhan puhelimessa on esim-tuki.

Näin puhelinnumero varastetaan

Venäläisen FACCT-tietoturvayhtiön tietoon on tullut viime syksyn jälkeen yli sata tapausta, joissa hakkerit ovat onnistuneet kaappaamaan uhrinsa puhelinnumeron saamalla ensin pääsyn uhrin liittymäoperaattorin tiliin esimerkiksi tietojenkalasteluviestillä tai tietomurron avulla. Tämän jälkeen liittymä on siirretty sen oikealta omistajalta rikollisten laitteeseen, Bleeping Computer kertoo.

Varastettua numeroa käyttäen rikolliset ovat murtautuneet tai yrittäneet murtautua uhrin käytössä oleviin palveluihin monivaiheisen tunnistautumisen avulla. Kun käyttäjätunnus sekä salasana ovat rikollisten tiedossa, pääsevät he monivaiheisella tunnistautumisella suojattuun tiliin käsiksi saadessaan kirjautumiskoodin sisältävän viestin omaan puhelimeensa.

FACCT:n mukaan varastetuille liittymille ja puhelinnumeroille on monia käyttötarkoituksia, mutta useimmissa tapauksissa rikolliset ovat pyrkineet pääsemään käsiksi uhrien rahoihin verkkopankkisovelluksien kautta.

Lisäksi puhelinnumeron kaappaaminen mahdollistaa uhrina esiintymisen ja esimerkiksi rahan huijaamisen tämän läheisiltä. Kun rikolliset ovat siirtäneet digitaalisen SIM-kortin sisältämät liittymätiedot omaan laitteeseensa, on uhri menettänyt samalla pääsyn liittymäänsä.

FACCT suosittelee suojaamaan oman liittymäoperaattorin käyttäjätilin vaikeasti arvattavalla salasanalla sekä monivaiheisella tunnistautumisella. Kaikkein kriittisimpien tilien kohdalla se suosittelee erillisten autentikointisovellusten käyttämistä.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Ville Järveläinen 25.03.2024


Kreml ilmoittaa, että Venäjä on sodassa – Vladimir Putin varoitti jo eliittejä

Tutkija arvioi aivan vastikään, että Putin aloittaa nyt sodan ajan hallinnon rakentamisen. Kreml on juuri ilmoittanut katsovansa, että Venäjä on sodassa, eikä kyse ole enää ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta”. Vladimir Putin itse antoi jo varoituslaukauksen maan eliiteille.

Putin. Vladimir Putin kuvattuna Kremlissä 20. maaliskuuta. Kuva: EPA/SERGEI ILNITSKY
Putin. Vladimir Putin kuvattuna Kremlissä 20. maaliskuuta. Kuva: EPA/SERGEI ILNITSKY

Mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo nyt, kun hän sementoi valtansa tekaistulla vaalituloksella, jossa hänen kannatuksekseen kerrottiin yli 87 prosenttia?

Kreml ilmoitti Venäjän katsovan, että maa on sodassa. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo uutistoimistojen mukaan, että aluksi kyse oli ”sotilaallisesta erikoisoperaatiosta”, mutta nyt kyse on sodasta. Operaatiosta tuli sota, kun länsi puuttui siihen, Peskov sanoo nyt Reutersin mukaan. Vaikka Venäjä on puhunut sotilaallisesta erikoisoperaatiosta, se on todellisuudessa käynyt vuodesta 2022 laajamittaista hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Tämä iso kielenkäytön muutos Venäjän suunnalta heijastelee tutkija-arvioita siitä, että Putin siirtää nyt vaalivoittonsa jälkeen Venäjän totaaliseen sotamoodiin.

Putin aikoo rakentaa sodan ajan hallinnon, arvioi tutkija Nigel Gould-Davies Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin IISS:n verkkosivuilla aivan hiljattain. Sotilaalliset ja turvallisuuteen liittyvät tarpeet ovat etusijalla rahoituksessa ja ylennykset ja suosiollisuus riippuvat entistäkin vahvemmin sotaponnisteluihin osallistumisesta, hän kirjoittaa.

Gould-Davies nostaa esille Putinin helmikuun lopussa pitämän puheen, jossa Putin tylytti Venäjän ultrarikkaita, ”jotka eivät ole tehneet mitään yhteiskunnan eteen”.

”Myös löyhemmin Putiniin kytköksissä olevilla eliiteillä on edessään vaikeat ajat”, Gould-Davies jatkaa.

LUE MYÖS:

Venäjältä on tulossa suurhyökkäys, ja Ukrainalla on akuutti sisäinen ongelma – ”Rupeaa olemaan kiire”, sanoo Pekka Toveri

Hän ottaa esille moskovalaisjuhliin liittyvän skandaalin viime vuonna. Julkisuudessa on väitetty koko kohun olleen Putinin itsensä masinoima, tarkoituksenaan kääntää kansan tyytymättömyys rikkaita bilettäjiä kohtaan.

Myös ajatushautomo ISW ennakoi Putinin kohdistavan nyt toimia hyvin toimeentulevia silovikeja vastaan, vaikkakaan tämä tuskin haluaa menettää näitä tukijoitaan kokonaan.

Venäjällä suunnitellaan nyt myös verotusuudistusta hyökkäyssodan rahoittamiseksi. Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa vuonna 2022.

Venäjä-tuntija Mark Galeottin arvion mukaan kyseessä on Putinilta myös ”poliittinen teko”.

Galeotti arvioi, että Putin kääntyy nyt populististen keinojen puoleen yrittäessään vakuuttaa yleisön, jonka äänet hän on juuri varastanut ja väärentänyt.

Tuloverojen reformi voidaan myydä toimena, joka tiristää rahoitusta eliitiltä, teki se sitten sitä todellisuudessa tai ei, Galeotti sanoo. Tämä auttaa Putinin populismissa ja sopii hänen eliitinvastaisiin kommentteihinsa, Galeotti katsoo.

LUE MYÖS:

Nyt tuli jäätävä varoitus Vladimir Putinista: ”Eurooppalaisen konfliktin uhka on konkreettinen”

Tässä Putinin suojaus petti lumevaaleissa – Venäjä on ajautumassa haaksirikkoon

”Kremlin paranoia kasvaa dramaattisesti”

LÄHDE: Uusisuomi.fi/Jenni Tamminen 22.03.2024


Lääkehoito-opas kertoo, miten lääkkeitä käytetään turvallisesti

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas on nyt julkaistu usealla eri kielellä.

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas on suunnattu Suomessa asuville lääkkeiden käyttäjille. Opas sisältää tietoa lääkkeiden turvallisesta käytöstä, lääkekorvauksista ja apteekissa asioinnista sekä lääkkeiden hankinnasta.

Oppaan on laatinut Fimea yhteistyössä Kansallinen Lääkeinformaatioverkoston kanssa.

Opas antaa käytännönläheisiä ja selkeitä ohjeita siitä, miten voi itse huolehtia omasta lääkehoidostaan, annostella lääkkeitä ja seurata lääkehoidon onnistumista. Lisäksi oppaassa kerrotaan, mistä hakea luotettavaa tietoa lääkkeistä.

Lue lisää: Lääke ja hoito

Oppaassa kerrotaan myös, miten lääkkeitä korvataan Suomessa, mitä tarkoittaa lääkekatto ja lääkevaihto sekä kuinka asiointi apteekissa toisen puolesta onnistuu.

Opas toimii hyvänä tukena myös esimerkiksi omais- ja läheishoitajille, jotka huolehtivat läheisensä lääkehoidosta.

Oppaan kieliversiot tukevat Suomessa asuvia erikielisiä

Oppaasta on laadittu kolme eri tiivistelmää, jotka on käännetty eri kielille. Ne ovat:

 • Lääkkeiden turvallinen käyttö ja sen kieliversiot: suomi (selkokielinen), ruotsi ja englanti, arabia, kurdi, somali, viro ja venäjä
 • Lääkekorvaukset ja asiointi apteekissa ja sen kieliversiot suomi (selkokielinen), ruotsi ja englanti, arabia, ranska, viro ja venäjä
 • Lääkkeiden hankinta Suomessa ja sen kieliversiot: suomi (selkokielinen), ruotsi ja englanti, arabia, dari, kurdi, venäjä ja somali

Monikieliselle ja yleistajuiselle lääkkeiden käyttöön liittyvälle materiaalille on selkeä tarve.

Tiivistelmä ”Lääkekorvaukset ja asiointi apteekissa” on tarkoitettu heille, joilla on suomalainen henkilötunnus ja näin ollen oikeus lääkekorvauksiin.

Tiivistelmässä ”Lääkkeiden hankinta Suomessa” puolestaan kuvataan lääkkeiden hankintaa Suomessa henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kuten pakolaiset ja turvapaikan hakijat.

Lääkehoito-oppaasta saa selkokielistä opastusta myös siitä, miten toimia apteekissa.
Adobe

Suomenkieliset tekstit ovat selkokieltä

Lääkehoito-oppaan suomenkieliset tekstit ovat selkokielisiä ja Selkokeskus on hyväksynyt ne selkokielisiksi. Tästä kertoo oppaiden ja tiivistelmien kannessa selkologo.

Lue lisää: Apteekeissa oiotaan päivittäin väärinkäsityksiä itsehoitolääkkeistä

Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomen kieltä ja auttaa esimerkiksi kehitysvammaisia, aivoverenkierron häiriöitä sairastavia tai vieraskielisiä, suomea vasta opettelevia ihmisiä ymmärtämään tekstiä.

Samalla se auttaa kaikkia yleiskieltä ymmärtäviä ihmisiä lääkehoitoihin ja apteekissa asiointiin liittyvissä monimutkaisissa ja vaikeasti ymmärrettävissä asioissa.

Lääkehoito-oppaat ja niiden tiivistelmät ovat saatavilla sekä sähköisinä että painokelpoisina tiedostoina Fimean verkkosivuilta .

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Karoliina Saarnikko 28.02.2024


”Demokratia on aina kaksi vuotta diktatuureja jäljessä”

Puolustusvoimain komentajan mukaan lännen ja Venäjän turvallisuuskäsitykset näyttävät olevan sovittamattomassa ristiriidassa.

– Riippumatta siitä miten ja milloin Ukrainassa käytävä sota päättyy ja kuka on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, on selvää, että Euroopan on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen, totesi Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen 248. maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina.

Kenraalin mukaan sotilaallisesta näkökulmasta se tarkoittaa pelkistetysti kahta asiaa, puolustusbudjettien nostamista ja Euroopan puolustusteollisuuden kapasiteetin ja kyvykkyyden nostamista.

– Puolustusteollisuuteen tehtävät investoinnit ovat myös edellytys Ukrainan pitkäjänteiselle tukemiselle. Minusta näyttää siltä, että Nato-maiden yhdessä hyväksymä kahden BKT-prosentin puolustusmenotaso ei tule riittämään kattamaan kaikkea sitä, jota Euroopan on tehtävä.

Kivisen käsitys on, että puolustusteollisuuteen liittyviä haasteita ei ratkaista pelkästään rahalla, vaan se vaatii myös säätelyyn, regulaatioon puuttumista.

– Elämme poikkeuksellisia aikoja. Lännen ja Venäjän turvallisuuskäsitykset näyttävät olevan sovittamattomassa ristiriidassa. Tällaisina aikoina tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Koska tuotantokapasiteetin ylösnosto vie oman aikansa ja Ukrainan tukitarve on välitön, eivätkä omat varmuusvarastot täyty hetkessä, nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.

Kivinen huomioi. että historiallisesti läntiset demokratiat ovat näissä asioissa tehneet päätökset hitaammin kuin autoritaariset valtiot.

– Iso-Britannian pääministeri Stanley Baldwin totesi 1936 käsitellessään Englannin varustautumiseen liittyviä asioita: ”Demokratia on aina kaksi vuotta diktatuureja jäljessä”. Näin näyttää olevan tälläkin kertaa. Vanha totuus ”yleinen mielipide on demokratian kaikkivaltias” luonnollisesti vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, kenraali totesi.

Kivisen mukaan viime aikoina monet kollegani, Euroopan maiden asevoimien komentajat, ovatkin käyttäneet painavia puheenvuoroja omien maidensa varautumistoimien vauhdittamiseksi.

– Suomessa tähän ei ole ollut samanlaista tarvetta, koska me emme toimineet niin kuin pääosa kylmän sodan jälkeen toimi, vaan olemme ylläpitäneet kokonaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen järjestelyjä. Toki niitä pitää ajassa eläen kehittää.

– Samalla kun Eurooppa – toivottavasti nykyistä merkittävästi nopeammin – vahvistaa itseään, on kuitenkin toimittava siten, ettei omilla toimenpiteillä heikennetä transatlanttista linkkiä. Tulevaisuuden näkymä on sen oloinen, että on niin Euroopan kuin Yhdysvaltojen etu puolustaa jatkossakin yhdessä arvojamme. Kivinen jatkoi.

Hän totesi, että viimeisimmät kyselyt ovat osoittaneet suomalaisten maanpuolustustahdon olevan korkealla tasolla.

– Tämä näkyy myös varusmiesten loppukyselyissä sekä reserviläiskyselyissä. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselyn perusteella yhdeksän kymmenestä suomalaisesta suhtautuu myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen.

Kivinen jatkoi, että Naton koetaan myös vaikuttavan Suomen turvallisuuteen myönteisesti.

– Kyselyn tulosten perusteella suurin osa suomalaisista kokee Suomen olevan velvollinen auttamaan muita jäsenmaita, mikäli ne joutuisivat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Tulokset osoittavat, että Suomi on sotilasliiton jäsenenä turvallisuuden tuottaja, ei kuluttaja. Olemme valmiit kantamaan oman vastuumme liittokunnan yhteisestä pelotteesta ja puolustuksesta.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ilkka Ahtokivi 04.03.2024


4 ovelaa verkko­kauppa­huijausta ja miten välttää ne

Verkko­kauppa­huijaukset ovat nykyään entistä vakuuttavampia ja vaikeampia tunnistaa. Tietyt merkit auttavat tunnistamaan, onko kyseessä luotettava netti­kauppa vai huijaus.

Verkko­kauppa­huijaukset ovat entistä yleisempiä, minkä lisäksi uusien teknologioiden ja käyttötottumusten vuoksi on jatkuvasti vaikeampaa arvioida, kehen luottaa internetissä. Yhdys­valtain kauppakomission lukujen mukaan ostos­huijausten määrä on kasvanut huimat 90 % vuosien 2019 ja 2022 välillä.

Verkko­kauppa­huijausten kasvun ei pitäisi kuitenkaan tulla yllätyksenä. Verkko­kauppa oli jo ennen Covid‑19-pandemiaa merkittävä osa maailmantaloutta kattaen 3,35 biljoonaa dollaria maailman­laajuisesta myynnistä, mikä tekee siitä houkuttelevan kohteen verkko­rikollisille. Koronapandemian myötä verkko­kaupan vuosittainen kasvu yli kaksin­kertaistui 12 prosentista 17 prosenttiin.

Muutos ei ole rajoittunut ainoastaan markkinan kasvuun. Kehityksen myötä kuluttajat eivät ole yhtä lojaaleja kuin ennen. McKinsey & Companyn tutkimus paljastaa, että merkkiuskollisuus kärsi suuresti pandemian aikana. 40 % kuluttajista kertoi vaihtaneensa aikaisemmasta eri brändeihin tänä aikana. Tämä antaa aihetta huoleen verkkohuijausten suhteen, kun 69 % kuluttajista ei tiedä, kehen luottaa verkossa.

Onneksi luotettava tieto­turva­sovellus tunnistaa netti­kauppa­huijaukset automaattisesti. Sovelluksen lisäksi voit hyödyntää F‑Securen tieto­turva-asian­tuntijoiden neuvoja parantaaksesi luottamustasi ja vähentääksesi verkkoshoppailun riskejä merkittävästi.

1. Älä klikkaa linkkejä hylätyistä maksuista

Sähkö­postitse lähetetyt verkko­kauppa­huijaukset yleistyvät tiettyinä aikoina vuodesta, kuten Amazon Prime Dayn (heinäkuussa), Black Fridayn (marraskuussa) ja joulusesongin (marras­kuusta tammikuun alkuun) aikana.

Netti­shoppailuun liittyvässä tietojen­kalastelussa yleisimpiä huijauksia ovat valheelliset viestit, joissa vastaan­ottajalle ilmoitetaan hänen tekemänsä maksun epä­onnistuneen. Generatiivisen tekoälyn ansiosta verkko­rikolliset voivat luoda aiempaa vakuuttavampia huijausviestejä esi­merkiksi Amazonin nimissä.

Olet luultavasti törmännyt sähkö­postilla tai teksti­viestitse lähetettyihin tietojen­kalastelu­viesteihin, jotka tunnistaa välittömästi huijauksiksi kielioppi‑ tai oikeinkirjoitus­virheiden vuoksi, kertoo Abdullah Al Mazed, F‑Securen Senior Technical Product Manager. Valitettavasti suurten kielimallien (LLM) ansiosta huijausten tunnistaminen ei ole enää yhtä helppoa. ChatGPT on osoittanut kuinka pitkälle luonnollisen kielen käsittely (NLP) on jo edennyt, ja kuinka helppoa on kirjoittaa erittäin vakuuttava sähkö­posti­viesti tai blogikirjoitus vain yksin­kertaisella komennolla ja kourallisella avainsanoja.

Älä koskaan klikkaa linkkiä sähkö­posti­viestissä, jossa kerrotaan tekemäsi maksun epä­onnistuneen. Linkin klikkaamisen sijaan kirjaudu myyjän sivuille virallisen URL-osoitteen kautta ja tarkista maksun tila käyttäjä­tunnuksesi asetuksista.

2. Vältä ilmaisia tarjouksia

Netti­shoppailu ei rajoitu vain fyysisten esineiden ostamiseen. Digitaalisten tuotteiden ostaminen on entistä yleisempää, olivatpa kyseessä elokuvat, äänitiedostot tai erilaiset digitaaliset esineet videopeleissä (kuten skinit, aseet ja teemat).

Ilmaisten free-to-play (F2P) ‑pelien, kuten Apex Legendsin, Fortniten ja Robloxin, suosion kasvu on saanut aikaan entistä enemmän pelaajiin kohdistettuja verkko­kauppa­huijauksia, joissa mainostetaan ilmaisia tarjouksia tavallisesti maksullisista asioista.

Statistan mukaan maailmassa on arviolta miljardi verkkopelaajaa. Luvun on ennakoitu ylittävän 1,3 miljardia vuonna 2025, sanoo Maria Patricia Revilla-Dacuno, F‑Securen vanhempi uhkatutkija. Kasvavan pelaajamäärän vuoksi odotamme verkko­rikollisten kohdistavan huijauksia ja tietojen­kalastelua näille alustoille myös jatkossa.

Pelaajat voivat suojautua verkkopeleihin kohdennetulta tietojen­kalastelulta olemalla klikkaamatta linkkejä, joilla tarjotaan ilmaista sisältöä. Esi­merkiksi Robloxiin kohdistuvat tietojen­kalastelu­huijaukset hyödyntävät YouTube-videoita, joissa mainostetaan väärennettyjä tarjouksia ilmaisesta pelin Robux-valuutasta. Videon mukana on linkki, joka johtaa huijaus­sivustolle, missä rikolliset keräävät käyttäjien kirjautumis­tietoja. Tällaisia huijauksia voi esiintyä myös pelin sisällä, missä verkko­rikolliset ottavat haltuunsa anastettuja Roblox-tunnuksia levittääkseen tietojen­kalastelulinkkejä Roblox User Advertisements -viestijärjestelmän avulla.

3. Varo uusia verkko­kauppoja

Kuten yllä jo mainitsimme, netti­shoppailijat ovat aiempaa vähemmän sitoutuneita tiettyyn brändiin. Tämä tarkoittaa, että riski joutua verkkohuijauksen kohteeksi kasvaa ostaessamme entistä enemmän tuotteita tuntemattomilta brändeiltä.

Ole erityisen varovainen, jos vierailet hiljattain perustetussa verkko­kaupassa tai ostat ensimmäistä kertaa kyseisestä kaupasta, varoittaa Fennel Aurora, F‑Securen Product Management Community Lead. Uuden sekä väärennetyn verkko­kaupan perustaminen on entistä helpompaa ja onnistuu vain muutamassa tunnissa, varsinkin tekoälyn avustuksella.

Välttyäksesi ostamasta väärennetystä kaupasta, etsi varoitusmerkkejä tutustumalla kaupan taustalla vaikuttavaan yhtiöön, tutkimalla missä yritys sijaitsee ja tarkistamalla sen WHOIS-rekisteröinti. Kannattaa olla varovainen, jos yritys ei anna tietoja itsestään, eikä löydy virallisista valtion rekistereistä tai sen verkkotunnus on luotu muutaman viime kuu­kauden aikana.

4. Älä lankea huijauksiin sosiaalisessa mediassa

Me kaikki olemme törmänneet sosiaalisessa mediassa mainokseen tai erikoistarjoukseen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä usein mainoksessa käytetään samoja taktiikoita, joita huijarit käyttävät tietojen­kalasteluun myös muualla, kuten poikkeuksellisen positiivisia kommentteja vahvistamattomista lähteistä.

Vaikka Facebook-mainoksella on hyviä käyttäjäarvioita, se ei silti tarkoita, että ostos­sivusto on luotettava, sanoo Abdullah Al Mazed. Huijarit voivat esiintyä muina ihmisinä väärentääkseen tuotemainoksia. On parempi tehdä hieman verkkotutkimusta, kun tilaat ensimmäistä kertaa kyseisestä verkko­kaupasta.

On parempi olla varovainen, jos näet ostosmainoksia sosiaalisessa mediassa. Tarkista käyttäjien kommentit ja klikkaa kommentoijien nimistä nähdäksesi, ovatko profiilit aitoja (vain yhden nimen käyttäminen Facebookin kaltaisilla alustoilla on varoitusmerkki).

LÄHDE: F-Secure/artikkelit 01.03.2024


Nastat kenkiin vai tasapainoharjoituksia? — näin pysyt pystyssä liukkaalla kelillä

Liukkaat kelit ovat aiheuttaneet pään vaivaa tänä talvena. Kaatumisen seuraukset voivat olla varsinkin ikäihmisille kohtalokkaita.

Liukkailla keleillä kannattaa kävellä rauhallisesti ja katsoa mihin astuu. Kuva: Adobe/AI

Pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa on kärsitty viime aikoina liukkaista keleistä. Liukkaus aiheuttaa runsaasti kaatumisia, jotka taas näkyvät tapaturmapäivytyksissä.

Esimerkiksi Mehiläisen tapaturmapäivystyksissä hoidettiin viime vuonna yli 112 00 tapaturmaa, joista suurin osa oli ranteen, nilkan ja polven vammoja.

— Näin talvikaudella tapaturmapäivystyksissämme korostuvat etenkin nilkan, ranteen ja polven vammat. Hiihtolomien koittaessa odotamme vastaanotoille tyypillisiä hiihtäessä tai lasketellessa kaatumisen myötä syntyviä vammoja, kuten polven nivelsidevammoja, rannemurtumia ja takareiden jännevammoja, kertoo Mehiläisen sairaaloiden kehittämisylilääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Brinck tiedotteessa.

Lue lisää: Suurin osa tapaturmista on kaatumisia

Brinck vinkkaa keinot välttää liukastumista:

 • vältä kiirettä, älä juokse ja keskity kävelyyn
 • katso maahan kävellessäsi kännykän sijaan
 • käytä hyviä kenkiä, joissa on hyvä pito ja kuvioitu pohja tai valitse nastakengät
 • hiihdä ja laskettele rinteissä ja laduilla, jotka sopivat kunnollesi
Lue lisää ...

Lue lisää: Päivittäistoimiin liitetty tasapainoharjoittelu vähentää vanhusten kaatumisia

LÄHDE: Potilaanlääkärilehti.fi/Karoliina Saarnikko 22.02.2024


Pitäisikö rikoksia tekeviä alle 15-vuotiaita voida sulkea laitoksiin? ”Ruotsin esimerkkiä varottava”

Lapsiasiavaltuutetun mukaan osa nuorista tarvitsisi napakammat rajat kuin mitä nykylaki mahdollistaa.

Helsingin poliisin rikostarkastaja Markku Heinikari tiedotustilaisuudessa 8. helmikuuta, jossa käsiteltiin alle 15-vuotiaiden tekemien ryöstöjen kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Nuorten räjähdysmäisesti lisääntyneestä ryöstörikollisuudesta kertonut poliisi vaati aiemmin helmikuussa suljettuja lastensuojelulaitoksia rikoskierteessä oleville alle 15-vuotiaille, koska tällä hetkellä laitoksista voi ”mennä ja tulla liki oman mielensä mukaan”. Aiemmin poliisi on kertonut, että vakavienkin rikosten selvittäminen on joskus vaikeaa, kun rikosvastuuiän alittaville ei ole käytössä pakkokeinoja.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo Verkkouutisille, että nykylain puitteissa on mahdollista asettaa liikkumisvapauden ja yhteydenpidon rajoituksia, mutta on rikoskierteessä olevia ja päihdeongelmaisia nuoria, jotka tarvitsisivat napakampaa ohjausta.

– Osa tarvitsee tiukemmat rajat, ja heitä varten pitäisi olla sellaisia laitoksia, joissa ne rajat on mahdollista asettaa ilman tempoilua, jossa tarvitaan yksi päätös täällä ja toinen tuolla, Pekkarinen arvioi.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Muinonen kertoo, että julkisuudessa esitetyt suljetut laitokset vaatisivat lakimuutosta.

– Nykymuodossa sijaishuollon lastensuojelulaitokset ovat lähtökohtaisesti avoimia kodin kaltaisia laitoksia.

– Lastensuojelulainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelu on käynnissä, ja sen osana tullaan tätäkin asiaa varmasti selvittämään, Muinonen jatkaa.

Liikkumisvapauden rajoittamisen lisäksi nuori voidaan eristää muista kokonaisuudessaan enintään 24 tunniksi. Lisäksi käytössä ovat erityisen huolenpidon niin sanotut eho-jaksot.

Muinonen muistuttaa, että järjestelmä ei ole aukoton.

Lue lisää ...

LUE MYÖS:
Mikä on totuus nuorten rikollisuudesta?
Oikeusministeri: Nuorten rikoksiin on olemassa keino, jota ei juuri käytetä

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 26.02.2024


Kotiverkkoasi voidaan käyttää vakoiluun – näin suojaudut

Tietoturvan laiminlyönti voi johtaa jopa liittymän sulkemiseen.

Langaton verkkoyhteys löytyy tänä päivänä lähes jokaisesta kodista. Helpoimmillaan langattoman kotiverkon saa toimimaan ostamalla kaupasta tai operaattorilta reitittimen ja kytkemällä sen päälle.

Samalla käyttöönoton yhteydessä voi unohtua eräs erittäin keskeinen asia: verkon tietoturva.

Suojaamaton tai heikosti suojattu langaton verkkoyhteys vaarantaa sekä verkonkäyttäjän omat laitteet että muun verkkoympäristön. Tämä johtuu siitä, että suojaamattomia reitittimiä voidaan käyttää jopa vakoilussa tai kyberhyökkäyksissä. Asian vakavuudesta kertoo sekin, että Suojelupoliisi on nostanut suojaamattomat kotireitittimet esiin turvallisuuskatsauksessaan.

Oman kotiverkon turvallisuutta voi parantaa yksinkertaisilla toimilla. Ne kannattaa tehdä heti verkon käyttöönoton yhteydessä.

Verkon hidastelu tai kaatuilu voi viitata luvattomaan käyttöön. PIXABAY

Erityisasiantuntija Helinä Turunen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo, että tällä hetkellä kodin verkkolaitteiden etähallinta on suurin yksittäinen riski laitteen tietoturvalle.

– Jos laitteen asetuksissa on hyväksytty etähallinnan mahdollisuus, antaa se hyökkääjälle mahdollisuuden etsiä julkiseen Internetiin näkyviä laitteita ja hyödyntää niissä olevia haavoittuvuuksia laitteiden kaappaamiseksi, Turunen kommentoi Verkkouutisille.

Turusen mukaan turvallisuus kannattaa pitää mielessä heti laitteen käyttöönotossa. Oman operaattorin hallinnoimien kodin verkkolaitteiden ylläpito tulee tehdä operaattorin ohjeiden mukaisesti.

Asiantuntijan mukaan on tiettyjä asioita, joihin kotiverkon reitittimen asetuksissa kannattaa kiinnittää huomiota.

– Poista laitteesta tarpeeton etähallinnan mahdollisuus, vaihda laitteen oletussalasana ja päivitä laite säännöllisesti, Turunen neuvoo.

Laitteen asetuksissa etähallinnan asetus voi löytyä esimerkiksi termeillä ”remote access”, ”remote management” tai ”remote admin”. Turusen mukaan etähallintaominaisuutta voidaan käyttää laitteelle pääsyyn julkisesta internetistä, mutta tyypillisellä kotikäyttäjällä ei ole tarvetta pitää kyseistä ominaisuutta päällä.

Näistä merkeistä tunnistat luvattoman käytön

Mistä seikoista sitten voi päätellä, että joku ulkopuolinen taho käyttää luvattomasti omaa kotiverkkoa?

Lue lisää ...

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 21.02.2024


Ruotsin tiedustelu analysoi Putinin haastattelun sana sanalta ja päätyi hirvittävään johtopäätökseen

Ruotsin tiedustelupalvelu analysoi jokaisen sanan Trumpin liittolaisen kahden tunnin Putin-haastattelusta.

Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, ettei aseellinen konflikti Venäjän kanssa ole välittömässä horisontissa. [AOP]
Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, ettei aseellinen konflikti Venäjän kanssa ole välittömässä horisontissa. [AOP]

Ruotsin tiedustelupalvelu analysoi yhdysvaltalaisen tv-persoona Tucker Carlsonin haastattelun Venäjän Vladimir Putinin kanssa sana sanalta. Jokainen ele, kehonkieli ja se, kuinka sanat aseteltiin, käytiin läpi analyysin.

Laajasti kritisoidussa haastattelussa Carlson antoi Putinin puhua estoitta, ilman kriittisiä kysymyksiä. Putin selitti haastattelussa, miksi historian valossa Ukraina kuuluu Venäjälle.

Lue myös:

Putin irvaili Tucker Carlsonille ”haastattelussa” – Tucker nauroi ja kiitteli

Ruotsalainen kenraaliluutnantti Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, että haastattelu paljastaa, ettei Putin ole vain Ukrainan perässä.

– Mietin, kuinka Putin asetteli sanansa Tucker Carlsonin surullisen kuuluisassa haastattelussa. Yhtäältä hän esitti näkemyksensä historiasta ja perusteli Venäjän toimet kohdassa, jossa he puhuivat muista rajoista ja asioista, jotka juontavat juurensa aikaan, jolloin Venäjän rajat olivat erilaiset kuin tänä päivänä.

– Toisaalta, kuinka hän perustelee, omalla tavallaan, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaa vastaan ja mikä tavoite sillä on. Jos laittaa asiat laajempaan kontekstiin, voi päätellä, ettei hänen mielessään ole kyse vain Ukrainasta.

Venäjän johtaja puhuu haastattelussa muun muassa oikeudesta puskurivyöhykkeeseen. Tiedustelun mukaan Carlsonin haastattelussa Putin antaa signaaleja suurvaltatavoitteistaan.

– Meidän täytyy rakentaa omia kyvykkyyksiä sen käsittelyyn ja toivottavasti estämiseen, Nilsson kommentoi.

Tiedustelu ei ole analysoinut vain kyseisen haastattelun, vaan he seuraavat kaikkea mitä Kreml ja Putin sanoo.

– On osa työtämme seurata ja analysoida, mitä ne [puheet] tarkoittaisivat.

Expressenin haastattelussa Nilsson myöntää myös suoraan ensimmäistä kertaa, että viime vuoden vakoojasota Venäjän ja Ruotsin välillä sekä sitä seuranneet karkotukset koskettivat suoraan Ruotsin Moskovan-suurlähetystön sotilaallista osastoa. Osa analyyseista tehdään suurlähetystöllä sijaitsevassa yksikössä.

– Tietenkin se vaikuttaa läsnäoloomme.

– Sitä, missä määrin tämä tarkalleen vaikuttaa kykyymme analysoida, en halua kommentoida.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Aino Vasankari 20.02.2024

LUE MYÖS: Onko historialla merkitystä? – Juha Ahvio 16.02.2024


Nyt keksittiin tuulivoimala, jonka voi asentaa vaikka takapihalle – Näin 10 800 W:n turbiinipuu tuottaa sähköä

Monesta pienestä tuuliturbiinista koostuvat tuulipuut voivat sijaita keskellä kaupunkia ja kerätä energian talteen. Niihin voi lisätä myös aurinkopaneeleita.

Puun kokoinen tuulivoimala. Puu on täynnä pieniä tuuliturbiineita. Lehdiksi voi lisätä myös aurinkopaneeleita. KUVA: New World Wind
Puun kokoinen tuulivoimala.
Puu on täynnä pieniä tuuliturbiineita. Lehdiksi voi lisätä myös aurinkopaneeleita.
KUVA: New World Wind

Ranskalainen New World Wind -yhtiö on kehittänyt puuta muistuttavan tuulivoimalan, joka koostuu monesta mikrokokoisesta tuuliturbiinista. Sen voi asentaa takapihalle tai tai keskelle kaupunkia.

Yhden turbiinin teho 300 wattia ja puun kokonaisteho on 10 800 wattia.

Yritys on nimennyt pienet tuuliturbiinit aeroleafeiksi, eli ilmalehdiksi. Niissä on synkroniset kestomagneettigeneraattorit. Staattorit ovat kuparikäämitettyjä. Lisäksi niissä on roottori, joka on tehty kahdesta magneetteja tukevasta levystä.

Roottorit käyttävät suoraan taajuusmuuttajaan kytkettyjä vaihtovirtageneraattoreita.

Yritys on kehittänyt ohjainpiirin, jolla virtauksen voi optimoida tuulen nopeuden suhteen. Jokaisessa roottorissa on mikrokontrolleri, joka tekee hienosäädöt. Kontrolleri laskee kymmenen millisekunnin välein että generaattorista saa parhaan tehon irti. Pyörimisnopeutta säädetään jännitteen ja virran avulla.

Puun asennus vie kahdesta neljään päivään. Sen runko on tehty metallista.

Tammikuussa 2024 yritys julkisti puusta uusimman mallinsa, joka kolminkertaistaa edellisten sähköntuotannon. Yksi lehti voi tuottaa 1 000 kilowattituntia vuodessa, joten koko puu pääsisi 36 000 kilowattitunnin vuosituotantoon, jos tuulennopeus on keskimäärin 12 metriä sekunnissa.

Tyypillisissä 8 m/s -tuuliolosuhteissa vuosituotanto yltäisi melkein 18 000 kilowattituntiin.

Puun tuottama sähkö ohjataan sähkökaappiin, jossa on taajuusmuuttaja, ylijännitesuoja ja akku. Jälkimmäinen ei varastoi sähköä, vaan se mahdollistaa tuotannon säätelyä. Sähkökaapin kautta sähkö syötetään sähköverkkoon.

Tuulivoimala toimii, kun tuulen nopeus on vähintään 2,5 metriä sekunnissa. Maksimissaan tuulennopeus saa olla 43 metriä sekunnissa tai puuskissa 50 metriä sekunnissa.

Valmistaja sanoo, ettei puusta aiheudu vaaraa ohikulkijoille, sillä se toimii matalalla 48 voltin jännitteellä. Puun voi asentaa jopa kuuden metrin päähän rakennuksesta.

Puiden lisäksi yritys on kehittänyt tuulipalmun ja puskan, jossa on tuuliturbiineja. Palmun teho on 5,4–9,0 kilowattia. Tuulipuskan teho on 3,6 kilowattia.

FAKTA

Tuulivoimalapuu

Yhden puun kokonaisteho 10 800 W

Nimellisteho 5 868 W

Yhden turbiinin teho 300 W

Turbiinien määrä puussa 36

Invertterin jännite 110 / 230 V

Puun kokonaiskorkeus 9,8 metriä

Turbiinin korkeus 0,98 metriä

Kokonaispaino ilman ankkurointia 3 590 kg

LUE MYÖS

Suolanpoisto voisi tehostaa pumppuvoimaloiden toimintaa – näin energiaa tuotettaisiin 1,6 miljoonalle ihmiselle

Vanhat hiilivoimalat päästöttömän energian tuotantoon erikoisakkujen avulla? Näin se käy: ilma ja kivet 730 °C lämpötilaan3225 MW vesivoimaa – Supergraafi näyttää

Suomen kaikki suuret vesivoimalat kartalla

LÄHDE: Tekniikka&Talous.fi/Annastiina Airaksinen 12.02.2024


Atlantin valtamerta uhkaa käänne, jollaista ei ole nähty yli 10 000 vuoteen – Tutkijat järkyttyivät: ”Siitä tulee tuhoisaa”

Muutokset tapahtuisivat 10 kertaa nykyistä nopeammin, mikä tekisi sopeutumisesta tutkijan mukaan lähes mahdotonta.

Käänne.
Keikahduspisteen ylittyminen voisi johtaa Amoc-virran romahtamiseen.
KUVA: Photographer: Irina Belousa

Atlantin merivirtojen virtausjärjestelmä Amoc on lähellä vaarallista keikahduspistettä, kertoo The Guardian

Kyseessä on valtava merivirtojen systeemi, jolla on keskeinen rooli globaalin ilmaston säätelyssä. Myös suomalaisille tuttu Golfvirta on osa Amocia. Siinä lämmin vesi virtaa tropiikista kohti pohjoisnapaa. Science Advances -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hidas taantuminen voi johtaa Amocin yhtäkkiseen romahdukseen noin sadassa vuodessa.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan tietokonemalleja ja olemassa olevaa dataa, joiden avulla kehitettiin Amocin varoitusindikaattori. Tutkijat havaitsivat, että Amoc on jo matkalla kohti nopeaa muutosta, jollaista ei ole tapahtunut yli 10 000 vuoteen. Sillä olisi vakavia vaikutuksia suuressa osassa maailmaa.

Tutkijat kertovat olevansa itsekin järkyttyneitä siitä, kuinka nopea romahdus on, kun keikahduspiste saavutetaan. Vielä ei ole tutkijoiden mukaan mahdollista ennustaa, koska se tapahtuu.

Muutokset ovat kuitenkin peruuttamattomia.

”Siitä tulee tuhoisaa”, Utrechtin yliopiston René van Westen sanoo.

Jäätiköt sulavat odotettua nopeammin

Systeemiä rapauttaa Grönlannin jäätiköiden ja Arktiksen jääpeitteen odotettua nopeampi sulaminen, jonka vuoksi maailman meriin virtaa makeaa vettä. Se puolestaan estää suolaisen, etelästä virtaavan lämpimämmän veden painumisen kohti pohjaa.

Aikaisemman tutkimuksen mukaan Amoc on heikentynyt 15 prosenttiyksikköä vuodesta 1950 ja on nyt heikoimmillaan yli tuhanteen vuoteen.

Aikaisemmin muutoksen vakavuudesta ei ole ollut tieteellistä konsensusta. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan keikahduspiste ylittyisi vuosien 2025 ja 2095 välillä. Britannian Met Office sanoi kuitenkin, että nopeat muutokset Amocissa tällä vuosisadalla olisivat ”hyvin epätodennäköisiä”.

Aiemmin on van Westenin mukaan ollut mahdollista ajatella, että Amocin keikahduspisteen ylittyminen on vain teoreettinen mahdollisuus, jonka erilaiset ilmaston takaisinkytkentämekanismit voivat hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Tuore tutkimus tarjoaa kuitenkin ”selvän vastauksen”, jonka mukaan äkkinäinen muutos todella on mahdollinen.

On arvioitu, että Amocin pysähtyminen voisi laskea Suomen keskilämpötilan Utsjoen nykyistä keskilämpötilaa kylmemmäksi

Muita vaikutuksia olisivat Atlantin merenpinnan nousu, monien rannikkokaupunkien jääminen veden valtaan, Amazonin kosteiden ja kuivien kausien sekoittuminen, mikä voisi tuupata myös sademetsän keikahduspisteen yli; lämpötilojen arvaamaton vaihtelu ympäri maailmaa, eteläisen pallonpuoliskon lämpeneminen sekä Euroopan merkittävä viileneminen ja kuivuminen.

Muutokset tapahtuisivat kymmenen kertaa nykyistä nopeammin, mikä tekisi sopeutumisesta lähes mahdotonta.

”Tämä on aika pelottavaa”, van Westen sanoo.

LÄHDE: Tekniikka&Talous.fi/Rosa Lampela 12.02.2024

LUE MYÖS:

Matkalla tuhoon – supergraafi näyttää 9 ilmastonmuutoksen keikahduspistettä, jotka voivat olla jo ylittyneet

Grönlannin jäätikkö ohitti uuden tutkimuksen mukaan keikahduspisteen, ja se on ongelma koko maapallolle

Hälyttävä tulos: Uusi tutkimus löysi viitteitä Golfvirran romahtamisesta

Merellä ennätyshelle, Etelä-Euroopassa palaa ja huoli merivirroista – Suomalaistutkijat avaavat äärisään seurauksia


Tililtäsi voi lähteä jättisumma ilman että se pysäytetään – Näin pankit selittävät huijausilmiötä

Pankkien mukaan asiaan liittyy kaksi harhaluuloa. Se, ettei lähteviä maksuja tarkkailtaisi ja se, että huijareiden tähtäimessä olisivat vain vanhukset.

Viime vuonna suomalaiset menettivät pankkien tietoon tulleissa huijauksissa yhteensä 44 miljoonaa euroa, kertoo Finanssialan tuore tilasto. Huijausten volyymi on ollut kovassa kasvussa.

Huijausten määrä on ollut kovassa kasvussa, mutta niiden torjuntakin on tehostunut. Rahoja on pankeissa saatu myös palautettua omistajille aiempaa enemmän. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen vaati äskettäin, että pankkipalveluista on tehtävä turvallisempia kaikille. Esimerkkeinä oli pari ikäihmisiin kohdistunutta tapausta, joissa menetykset olivat suuria. Toisessa tililtä oli saatu kertaluonteisesti nostettua uhrin kerryttämä eläkesäästöpotti.

Saajapuolella taas jopa muutaman kympin ”Havannan terveiset” voivat jäädä jumiin. Järvinen peräänkuulutti pankkien vastuuta myös lähtevistä maksuista.

Verkkouutiset kysyi usealta pankilta, sekä pankkeja ja vakuutuslaitoksia edustavalta Finanssialalta niiden näkemyksiä huijausilmiöstä sekä keinoista suitsia sitä.

Pankit muistuttavat, että niiden edellytetään tuntevan asiakkaansa ja esimerkiksi rahanpesu-, ja pakotelainsäädäntö vaativat selvittämään saapuvien rahojen alkuperää.

– Hyvinkin pieni maksu voi silloin jäädä kiinni ja asiakas ei aina ymmärrä mistä se johtuu. Rahat voivat olla peräisin esimerkiksi pankin näkökulmasta korkean riskin maasta, kertoo Handelsbankenin head of financial crime prevention Annika Nordström.

Myös tileiltä lähteviä maksuja monitoroidaan ja maksusta saattaa tulla lisävahvistuspyyntö. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asiakkaan tai yrityksen profiiliin nähden poikkeukselliset tapahtumat herättävät huomion. Varakkaalla eläkeläisellä isot siirrot voivat olla normaalia pankkiasiointia ja suomalaiset ostavat loma-asuntoja ulkomailta.

– Pankeilla on lakiin perustuva velvoite välittää asiakkaan maksutoimeksiantoja, eivätkä pankit voi mielivaltaisesti estää tai viivästyttää maksujen välittymistä, sanoo Säästöpankin markkinointi- ja viestintäjohtaja Laine Spellman.

OP Ryhmän väärinkäytösten hallinnan päällikön Kim Sirénin mielestä on kuitenkin ”ihan hyvä pointti”, miksi lähtevistä maksuista ei kysytä yhtä lailla. Kyse on toisaalta myös asiakaskokemuksesta. Turhat selvityspyynnötkin hermostuttavat ihmisiä.

Ääritapauksissa verkkopankkitunnukset voidaan sulkea, jos niiden epäillään päätyneen vääriin käsiin.

Lue lisää ...

LUE MYÖS:
Miten huijauksen tunnistaa helpoiten – yksi asia korostuu pankkien neuvoissa
Huijari tyhjensi vanhuksen tililtä 40000 euroa – ”Palveluista pitää tehdä turvallisempia kaikille”

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 08.02.2024


Sisäministeriöltä uusi evakuointiohje – näin väestö siirrettäisiin sodan oloissa

Aseellisen hyökkäyksen tilanteessa väestö joko evakuoitaisiin tai heitä kehotettaisiin suojautumaan. Hakaniemen väestönsuoja Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Aseellisen hyökkäyksen tilanteessa väestö joko evakuoitaisiin tai heitä kehotettaisiin suojautumaan. Hakaniemen väestönsuoja Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Myös epätodennäköisiin skenaarioihin on varauduttava, ministeriö toteaa.

Evakuointien suunnittelu- ja toimeenpano-ohje väestön siirtämiseksi poikkeusoloissa on valmistunut. Sisäministeriö painottaa, että vaikka ohje valmistuikin ajankohtana, jolloin kiristynyt turvallisuustilanne puhuttaa laajasti, ei Suomeen kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa.

– Ohjeen päivitystä on suunniteltu jo kauan ennen Venäjän aloittamaa laajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Samaan aikaan nykyinen turvallisuusympäristö on auttanut ymmärtämään suunnittelun ja varautumisen tärkeyttä.

Lue lisää ...

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 26.01.2024


Vuoden 2024 pelottavimmat tekoälyuhat

Tietoturvaguru Mikko Hyppönen listasi vuoden 2024 pelottavimmat tekoälyuhat

Suomalainen tietoturvaguru listasi tietoturvan vinkkelistä viisi erilaista tekoälyn käyttökohdetta, jotka aiheuttavat lisää töitä ja pähkimistä tietoturva-alan ammattilaisille.

Tieturvaguru Mikko Hyppönen
Tietoturvaguru Mikko Hyppönen. Artikkelin kuva

Mikko Hyppönen on listannut The Next Web -sivuston haastattelussa viisi päällimmäistä tekoälyyn liittyvää tietoturvahuoltaan.

WithSecuren tutkimusjohtajana työskentelevän Hyppösen mukaan tekoäly muuttaa kaiken: se tuo suuremman mullistuksen kuin internetin aikaansaama muutos elämässämme. Hän uskoo muutoksen tuovan positiivisia vaikutuksia, mutta on samalla huolissaan sen vaikutuksesta uusiin kyberuhkiin.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Suvi Korhonen 11.01.2024


Näitä tietoja ei saa ikinä julkaista somessa – asiantuntijalta varoitus

Tietoturva-asiantuntija kehottaa varovaisuuteen etenkin lasten kohdalla.

Väärinkäytösten riskiä voi yrittää pienentää rajoittamalla some-julkaisujensa näkyvyyttä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Väärinkäytösten riskiä voi yrittää pienentää rajoittamalla some-julkaisujensa näkyvyyttä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Liika avoimuus sosiaalisessa mediassa voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi riidat läheisten ihmisten kanssa, mikäli henkilö julkaisee liian yksityiskohtaista tietoa itsestään ja lähipiiristään.

Yksi suurimmista riskeistä liittyy kuitenkin tietoturvaan. Jos julkaisee verkossa avoimesti tietoja itsestään ja elämästään, on aina olemassa riski, että tiedot päätyvät vääriin käsiin.

Tietoturvayhtiö F-Securen tietoturva-asiantuntijan Laura Kankaalan mukaan uhkien laatu riippuu täysin henkilöstä ja siitä, onko profiili yksityinen vai julkinen.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 09.01.2024