– seuraa lopun ajan aiheita

Uutisartikkeleita


Nastat kenkiin vai tasapainoharjoituksia? — näin pysyt pystyssä liukkaalla kelillä

Liukkaat kelit ovat aiheuttaneet pään vaivaa tänä talvena. Kaatumisen seuraukset voivat olla varsinkin ikäihmisille kohtalokkaita.

Liukkailla keleillä kannattaa kävellä rauhallisesti ja katsoa mihin astuu. Kuva: Adobe/AI

Pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa on kärsitty viime aikoina liukkaista keleistä. Liukkaus aiheuttaa runsaasti kaatumisia, jotka taas näkyvät tapaturmapäivytyksissä.

Esimerkiksi Mehiläisen tapaturmapäivystyksissä hoidettiin viime vuonna yli 112 00 tapaturmaa, joista suurin osa oli ranteen, nilkan ja polven vammoja.

— Näin talvikaudella tapaturmapäivystyksissämme korostuvat etenkin nilkan, ranteen ja polven vammat. Hiihtolomien koittaessa odotamme vastaanotoille tyypillisiä hiihtäessä tai lasketellessa kaatumisen myötä syntyviä vammoja, kuten polven nivelsidevammoja, rannemurtumia ja takareiden jännevammoja, kertoo Mehiläisen sairaaloiden kehittämisylilääkäri, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Brinck tiedotteessa.

Lue lisää: Suurin osa tapaturmista on kaatumisia

Brinck vinkkaa keinot välttää liukastumista:

  • vältä kiirettä, älä juokse ja keskity kävelyyn
  • katso maahan kävellessäsi kännykän sijaan
  • käytä hyviä kenkiä, joissa on hyvä pito ja kuvioitu pohja tai valitse nastakengät
  • hiihdä ja laskettele rinteissä ja laduilla, jotka sopivat kunnollesi

Pitäisikö rikoksia tekeviä alle 15-vuotiaita voida sulkea laitoksiin? ”Ruotsin esimerkkiä varottava”

Lapsiasiavaltuutetun mukaan osa nuorista tarvitsisi napakammat rajat kuin mitä nykylaki mahdollistaa.

Helsingin poliisin rikostarkastaja Markku Heinikari tiedotustilaisuudessa 8. helmikuuta, jossa käsiteltiin alle 15-vuotiaiden tekemien ryöstöjen kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Nuorten räjähdysmäisesti lisääntyneestä ryöstörikollisuudesta kertonut poliisi vaati aiemmin helmikuussa suljettuja lastensuojelulaitoksia rikoskierteessä oleville alle 15-vuotiaille, koska tällä hetkellä laitoksista voi ”mennä ja tulla liki oman mielensä mukaan”. Aiemmin poliisi on kertonut, että vakavienkin rikosten selvittäminen on joskus vaikeaa, kun rikosvastuuiän alittaville ei ole käytössä pakkokeinoja.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo Verkkouutisille, että nykylain puitteissa on mahdollista asettaa liikkumisvapauden ja yhteydenpidon rajoituksia, mutta on rikoskierteessä olevia ja päihdeongelmaisia nuoria, jotka tarvitsisivat napakampaa ohjausta.

– Osa tarvitsee tiukemmat rajat, ja heitä varten pitäisi olla sellaisia laitoksia, joissa ne rajat on mahdollista asettaa ilman tempoilua, jossa tarvitaan yksi päätös täällä ja toinen tuolla, Pekkarinen arvioi.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Muinonen kertoo, että julkisuudessa esitetyt suljetut laitokset vaatisivat lakimuutosta.

– Nykymuodossa sijaishuollon lastensuojelulaitokset ovat lähtökohtaisesti avoimia kodin kaltaisia laitoksia.

– Lastensuojelulainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelu on käynnissä, ja sen osana tullaan tätäkin asiaa varmasti selvittämään, Muinonen jatkaa.

Liikkumisvapauden rajoittamisen lisäksi nuori voidaan eristää muista kokonaisuudessaan enintään 24 tunniksi. Lisäksi käytössä ovat erityisen huolenpidon niin sanotut eho-jaksot.

Muinonen muistuttaa, että järjestelmä ei ole aukoton.

Lue lisää ...

LUE MYÖS:
Mikä on totuus nuorten rikollisuudesta?
Oikeusministeri: Nuorten rikoksiin on olemassa keino, jota ei juuri käytetä

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 26.02.2024


Kotiverkkoasi voidaan käyttää vakoiluun – näin suojaudut

Tietoturvan laiminlyönti voi johtaa jopa liittymän sulkemiseen.

Langaton verkkoyhteys löytyy tänä päivänä lähes jokaisesta kodista. Helpoimmillaan langattoman kotiverkon saa toimimaan ostamalla kaupasta tai operaattorilta reitittimen ja kytkemällä sen päälle.

Samalla käyttöönoton yhteydessä voi unohtua eräs erittäin keskeinen asia: verkon tietoturva.

Suojaamaton tai heikosti suojattu langaton verkkoyhteys vaarantaa sekä verkonkäyttäjän omat laitteet että muun verkkoympäristön. Tämä johtuu siitä, että suojaamattomia reitittimiä voidaan käyttää jopa vakoilussa tai kyberhyökkäyksissä. Asian vakavuudesta kertoo sekin, että Suojelupoliisi on nostanut suojaamattomat kotireitittimet esiin turvallisuuskatsauksessaan.

Oman kotiverkon turvallisuutta voi parantaa yksinkertaisilla toimilla. Ne kannattaa tehdä heti verkon käyttöönoton yhteydessä.

Verkon hidastelu tai kaatuilu voi viitata luvattomaan käyttöön. PIXABAY

Erityisasiantuntija Helinä Turunen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo, että tällä hetkellä kodin verkkolaitteiden etähallinta on suurin yksittäinen riski laitteen tietoturvalle.

– Jos laitteen asetuksissa on hyväksytty etähallinnan mahdollisuus, antaa se hyökkääjälle mahdollisuuden etsiä julkiseen Internetiin näkyviä laitteita ja hyödyntää niissä olevia haavoittuvuuksia laitteiden kaappaamiseksi, Turunen kommentoi Verkkouutisille.

Turusen mukaan turvallisuus kannattaa pitää mielessä heti laitteen käyttöönotossa. Oman operaattorin hallinnoimien kodin verkkolaitteiden ylläpito tulee tehdä operaattorin ohjeiden mukaisesti.

Asiantuntijan mukaan on tiettyjä asioita, joihin kotiverkon reitittimen asetuksissa kannattaa kiinnittää huomiota.

– Poista laitteesta tarpeeton etähallinnan mahdollisuus, vaihda laitteen oletussalasana ja päivitä laite säännöllisesti, Turunen neuvoo.

Laitteen asetuksissa etähallinnan asetus voi löytyä esimerkiksi termeillä ”remote access”, ”remote management” tai ”remote admin”. Turusen mukaan etähallintaominaisuutta voidaan käyttää laitteelle pääsyyn julkisesta internetistä, mutta tyypillisellä kotikäyttäjällä ei ole tarvetta pitää kyseistä ominaisuutta päällä.

Näistä merkeistä tunnistat luvattoman käytön

Mistä seikoista sitten voi päätellä, että joku ulkopuolinen taho käyttää luvattomasti omaa kotiverkkoa?

Lue lisää ...

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 21.02.2024


Ruotsin tiedustelu analysoi Putinin haastattelun sana sanalta ja päätyi hirvittävään johtopäätökseen

Ruotsin tiedustelupalvelu analysoi jokaisen sanan Trumpin liittolaisen kahden tunnin Putin-haastattelusta.

Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, ettei aseellinen konflikti Venäjän kanssa ole välittömässä horisontissa. [AOP]
Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, ettei aseellinen konflikti Venäjän kanssa ole välittömässä horisontissa. [AOP]

Ruotsin tiedustelupalvelu analysoi yhdysvaltalaisen tv-persoona Tucker Carlsonin haastattelun Venäjän Vladimir Putinin kanssa sana sanalta. Jokainen ele, kehonkieli ja se, kuinka sanat aseteltiin, käytiin läpi analyysin.

Laajasti kritisoidussa haastattelussa Carlson antoi Putinin puhua estoitta, ilman kriittisiä kysymyksiä. Putin selitti haastattelussa, miksi historian valossa Ukraina kuuluu Venäjälle.

Lue myös:

Putin irvaili Tucker Carlsonille ”haastattelussa” – Tucker nauroi ja kiitteli

Ruotsalainen kenraaliluutnantti Thomas Nilsson kommentoi Expressenille, että haastattelu paljastaa, ettei Putin ole vain Ukrainan perässä.

– Mietin, kuinka Putin asetteli sanansa Tucker Carlsonin surullisen kuuluisassa haastattelussa. Yhtäältä hän esitti näkemyksensä historiasta ja perusteli Venäjän toimet kohdassa, jossa he puhuivat muista rajoista ja asioista, jotka juontavat juurensa aikaan, jolloin Venäjän rajat olivat erilaiset kuin tänä päivänä.

– Toisaalta, kuinka hän perustelee, omalla tavallaan, miksi Venäjä hyökkää Ukrainaa vastaan ja mikä tavoite sillä on. Jos laittaa asiat laajempaan kontekstiin, voi päätellä, ettei hänen mielessään ole kyse vain Ukrainasta.

Venäjän johtaja puhuu haastattelussa muun muassa oikeudesta puskurivyöhykkeeseen. Tiedustelun mukaan Carlsonin haastattelussa Putin antaa signaaleja suurvaltatavoitteistaan.

– Meidän täytyy rakentaa omia kyvykkyyksiä sen käsittelyyn ja toivottavasti estämiseen, Nilsson kommentoi.

Tiedustelu ei ole analysoinut vain kyseisen haastattelun, vaan he seuraavat kaikkea mitä Kreml ja Putin sanoo.

– On osa työtämme seurata ja analysoida, mitä ne [puheet] tarkoittaisivat.

Expressenin haastattelussa Nilsson myöntää myös suoraan ensimmäistä kertaa, että viime vuoden vakoojasota Venäjän ja Ruotsin välillä sekä sitä seuranneet karkotukset koskettivat suoraan Ruotsin Moskovan-suurlähetystön sotilaallista osastoa. Osa analyyseista tehdään suurlähetystöllä sijaitsevassa yksikössä.

– Tietenkin se vaikuttaa läsnäoloomme.

– Sitä, missä määrin tämä tarkalleen vaikuttaa kykyymme analysoida, en halua kommentoida.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Aino Vasankari 20.02.2024

LUE MYÖS: Onko historialla merkitystä? – Juha Ahvio 16.02.2024


Nyt keksittiin tuulivoimala, jonka voi asentaa vaikka takapihalle – Näin 10 800 W:n turbiinipuu tuottaa sähköä

Monesta pienestä tuuliturbiinista koostuvat tuulipuut voivat sijaita keskellä kaupunkia ja kerätä energian talteen. Niihin voi lisätä myös aurinkopaneeleita.

Puun kokoinen tuulivoimala.  Puu on täynnä pieniä tuuliturbiineita. Lehdiksi voi lisätä myös aurinkopaneeleita.  KUVA: New World Wind
Puun kokoinen tuulivoimala.
Puu on täynnä pieniä tuuliturbiineita. Lehdiksi voi lisätä myös aurinkopaneeleita.
KUVA: New World Wind

Ranskalainen New World Wind -yhtiö on kehittänyt puuta muistuttavan tuulivoimalan, joka koostuu monesta mikrokokoisesta tuuliturbiinista. Sen voi asentaa takapihalle tai tai keskelle kaupunkia.

Yhden turbiinin teho 300 wattia ja puun kokonaisteho on 10 800 wattia.

Yritys on nimennyt pienet tuuliturbiinit aeroleafeiksi, eli ilmalehdiksi. Niissä on synkroniset kestomagneettigeneraattorit. Staattorit ovat kuparikäämitettyjä. Lisäksi niissä on roottori, joka on tehty kahdesta magneetteja tukevasta levystä.

Roottorit käyttävät suoraan taajuusmuuttajaan kytkettyjä vaihtovirtageneraattoreita.

Yritys on kehittänyt ohjainpiirin, jolla virtauksen voi optimoida tuulen nopeuden suhteen. Jokaisessa roottorissa on mikrokontrolleri, joka tekee hienosäädöt. Kontrolleri laskee kymmenen millisekunnin välein että generaattorista saa parhaan tehon irti. Pyörimisnopeutta säädetään jännitteen ja virran avulla.

Puun asennus vie kahdesta neljään päivään. Sen runko on tehty metallista.

Tammikuussa 2024 yritys julkisti puusta uusimman mallinsa, joka kolminkertaistaa edellisten sähköntuotannon. Yksi lehti voi tuottaa 1 000 kilowattituntia vuodessa, joten koko puu pääsisi 36 000 kilowattitunnin vuosituotantoon, jos tuulennopeus on keskimäärin 12 metriä sekunnissa.

Tyypillisissä 8 m/s -tuuliolosuhteissa vuosituotanto yltäisi melkein 18 000 kilowattituntiin.

Puun tuottama sähkö ohjataan sähkökaappiin, jossa on taajuusmuuttaja, ylijännitesuoja ja akku. Jälkimmäinen ei varastoi sähköä, vaan se mahdollistaa tuotannon säätelyä. Sähkökaapin kautta sähkö syötetään sähköverkkoon.

Tuulivoimala toimii, kun tuulen nopeus on vähintään 2,5 metriä sekunnissa. Maksimissaan tuulennopeus saa olla 43 metriä sekunnissa tai puuskissa 50 metriä sekunnissa.

Valmistaja sanoo, ettei puusta aiheudu vaaraa ohikulkijoille, sillä se toimii matalalla 48 voltin jännitteellä. Puun voi asentaa jopa kuuden metrin päähän rakennuksesta.

Puiden lisäksi yritys on kehittänyt tuulipalmun ja puskan, jossa on tuuliturbiineja. Palmun teho on 5,4–9,0 kilowattia. Tuulipuskan teho on 3,6 kilowattia.

FAKTA

Tuulivoimalapuu

Yhden puun kokonaisteho 10 800 W

Nimellisteho 5 868 W

Yhden turbiinin teho 300 W

Turbiinien määrä puussa 36

Invertterin jännite 110 / 230 V

Puun kokonaiskorkeus 9,8 metriä

Turbiinin korkeus 0,98 metriä

Kokonaispaino ilman ankkurointia 3 590 kg

LUE MYÖS

Suolanpoisto voisi tehostaa pumppuvoimaloiden toimintaa – näin energiaa tuotettaisiin 1,6 miljoonalle ihmiselle

Vanhat hiilivoimalat päästöttömän energian tuotantoon erikoisakkujen avulla? Näin se käy: ilma ja kivet 730 °C lämpötilaan3225 MW vesivoimaa – Supergraafi näyttää

Suomen kaikki suuret vesivoimalat kartalla

LÄHDE: Tekniikka&Talous.fi/Annastiina Airaksinen 12.02.2024


Atlantin valtamerta uhkaa käänne, jollaista ei ole nähty yli 10 000 vuoteen – Tutkijat järkyttyivät: ”Siitä tulee tuhoisaa”

Muutokset tapahtuisivat 10 kertaa nykyistä nopeammin, mikä tekisi sopeutumisesta tutkijan mukaan lähes mahdotonta.

Käänne.
Keikahduspisteen ylittyminen voisi johtaa Amoc-virran romahtamiseen.
KUVA: Photographer: Irina Belousa

Atlantin merivirtojen virtausjärjestelmä Amoc on lähellä vaarallista keikahduspistettä, kertoo The Guardian

Kyseessä on valtava merivirtojen systeemi, jolla on keskeinen rooli globaalin ilmaston säätelyssä. Myös suomalaisille tuttu Golfvirta on osa Amocia. Siinä lämmin vesi virtaa tropiikista kohti pohjoisnapaa. Science Advances -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hidas taantuminen voi johtaa Amocin yhtäkkiseen romahdukseen noin sadassa vuodessa.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan tietokonemalleja ja olemassa olevaa dataa, joiden avulla kehitettiin Amocin varoitusindikaattori. Tutkijat havaitsivat, että Amoc on jo matkalla kohti nopeaa muutosta, jollaista ei ole tapahtunut yli 10 000 vuoteen. Sillä olisi vakavia vaikutuksia suuressa osassa maailmaa.

Tutkijat kertovat olevansa itsekin järkyttyneitä siitä, kuinka nopea romahdus on, kun keikahduspiste saavutetaan. Vielä ei ole tutkijoiden mukaan mahdollista ennustaa, koska se tapahtuu.

Muutokset ovat kuitenkin peruuttamattomia.

”Siitä tulee tuhoisaa”, Utrechtin yliopiston René van Westen sanoo.

Jäätiköt sulavat odotettua nopeammin

Systeemiä rapauttaa Grönlannin jäätiköiden ja Arktiksen jääpeitteen odotettua nopeampi sulaminen, jonka vuoksi maailman meriin virtaa makeaa vettä. Se puolestaan estää suolaisen, etelästä virtaavan lämpimämmän veden painumisen kohti pohjaa.

Aikaisemman tutkimuksen mukaan Amoc on heikentynyt 15 prosenttiyksikköä vuodesta 1950 ja on nyt heikoimmillaan yli tuhanteen vuoteen.

Aikaisemmin muutoksen vakavuudesta ei ole ollut tieteellistä konsensusta. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan keikahduspiste ylittyisi vuosien 2025 ja 2095 välillä. Britannian Met Office sanoi kuitenkin, että nopeat muutokset Amocissa tällä vuosisadalla olisivat ”hyvin epätodennäköisiä”.

Aiemmin on van Westenin mukaan ollut mahdollista ajatella, että Amocin keikahduspisteen ylittyminen on vain teoreettinen mahdollisuus, jonka erilaiset ilmaston takaisinkytkentämekanismit voivat hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Tuore tutkimus tarjoaa kuitenkin ”selvän vastauksen”, jonka mukaan äkkinäinen muutos todella on mahdollinen.

On arvioitu, että Amocin pysähtyminen voisi laskea Suomen keskilämpötilan Utsjoen nykyistä keskilämpötilaa kylmemmäksi

Muita vaikutuksia olisivat Atlantin merenpinnan nousu, monien rannikkokaupunkien jääminen veden valtaan, Amazonin kosteiden ja kuivien kausien sekoittuminen, mikä voisi tuupata myös sademetsän keikahduspisteen yli; lämpötilojen arvaamaton vaihtelu ympäri maailmaa, eteläisen pallonpuoliskon lämpeneminen sekä Euroopan merkittävä viileneminen ja kuivuminen.

Muutokset tapahtuisivat kymmenen kertaa nykyistä nopeammin, mikä tekisi sopeutumisesta lähes mahdotonta.

”Tämä on aika pelottavaa”, van Westen sanoo.

LÄHDE: Tekniikka&Talous.fi/Rosa Lampela 12.02.2024

LUE MYÖS:

Matkalla tuhoon – supergraafi näyttää 9 ilmastonmuutoksen keikahduspistettä, jotka voivat olla jo ylittyneet

Grönlannin jäätikkö ohitti uuden tutkimuksen mukaan keikahduspisteen, ja se on ongelma koko maapallolle

Hälyttävä tulos: Uusi tutkimus löysi viitteitä Golfvirran romahtamisesta

Merellä ennätyshelle, Etelä-Euroopassa palaa ja huoli merivirroista – Suomalaistutkijat avaavat äärisään seurauksia


Tililtäsi voi lähteä jättisumma ilman että se pysäytetään – Näin pankit selittävät huijausilmiötä

Pankkien mukaan asiaan liittyy kaksi harhaluuloa. Se, ettei lähteviä maksuja tarkkailtaisi ja se, että huijareiden tähtäimessä olisivat vain vanhukset.

Viime vuonna suomalaiset menettivät pankkien tietoon tulleissa huijauksissa yhteensä 44 miljoonaa euroa, kertoo Finanssialan tuore tilasto. Huijausten volyymi on ollut kovassa kasvussa.

Huijausten määrä on ollut kovassa kasvussa, mutta niiden torjuntakin on tehostunut. Rahoja on pankeissa saatu myös palautettua omistajille aiempaa enemmän. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen vaati äskettäin, että pankkipalveluista on tehtävä turvallisempia kaikille. Esimerkkeinä oli pari ikäihmisiin kohdistunutta tapausta, joissa menetykset olivat suuria. Toisessa tililtä oli saatu kertaluonteisesti nostettua uhrin kerryttämä eläkesäästöpotti.

Saajapuolella taas jopa muutaman kympin ”Havannan terveiset” voivat jäädä jumiin. Järvinen peräänkuulutti pankkien vastuuta myös lähtevistä maksuista.

Verkkouutiset kysyi usealta pankilta, sekä pankkeja ja vakuutuslaitoksia edustavalta Finanssialalta niiden näkemyksiä huijausilmiöstä sekä keinoista suitsia sitä.

Pankit muistuttavat, että niiden edellytetään tuntevan asiakkaansa ja esimerkiksi rahanpesu-, ja pakotelainsäädäntö vaativat selvittämään saapuvien rahojen alkuperää.

– Hyvinkin pieni maksu voi silloin jäädä kiinni ja asiakas ei aina ymmärrä mistä se johtuu. Rahat voivat olla peräisin esimerkiksi pankin näkökulmasta korkean riskin maasta, kertoo Handelsbankenin head of financial crime prevention Annika Nordström.

Myös tileiltä lähteviä maksuja monitoroidaan ja maksusta saattaa tulla lisävahvistuspyyntö. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asiakkaan tai yrityksen profiiliin nähden poikkeukselliset tapahtumat herättävät huomion. Varakkaalla eläkeläisellä isot siirrot voivat olla normaalia pankkiasiointia ja suomalaiset ostavat loma-asuntoja ulkomailta.

– Pankeilla on lakiin perustuva velvoite välittää asiakkaan maksutoimeksiantoja, eivätkä pankit voi mielivaltaisesti estää tai viivästyttää maksujen välittymistä, sanoo Säästöpankin markkinointi- ja viestintäjohtaja Laine Spellman.

OP Ryhmän väärinkäytösten hallinnan päällikön Kim Sirénin mielestä on kuitenkin ”ihan hyvä pointti”, miksi lähtevistä maksuista ei kysytä yhtä lailla. Kyse on toisaalta myös asiakaskokemuksesta. Turhat selvityspyynnötkin hermostuttavat ihmisiä.

Ääritapauksissa verkkopankkitunnukset voidaan sulkea, jos niiden epäillään päätyneen vääriin käsiin.

Lue lisää ...

LUE MYÖS:
Miten huijauksen tunnistaa helpoiten – yksi asia korostuu pankkien neuvoissa
Huijari tyhjensi vanhuksen tililtä 40000 euroa – ”Palveluista pitää tehdä turvallisempia kaikille”

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 08.02.2024


Sisäministeriöltä uusi evakuointiohje – näin väestö siirrettäisiin sodan oloissa

Aseellisen hyökkäyksen tilanteessa väestö joko evakuoitaisiin tai heitä kehotettaisiin suojautumaan. Hakaniemen väestönsuoja Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Aseellisen hyökkäyksen tilanteessa väestö joko evakuoitaisiin tai heitä kehotettaisiin suojautumaan. Hakaniemen väestönsuoja Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Myös epätodennäköisiin skenaarioihin on varauduttava, ministeriö toteaa.

Evakuointien suunnittelu- ja toimeenpano-ohje väestön siirtämiseksi poikkeusoloissa on valmistunut. Sisäministeriö painottaa, että vaikka ohje valmistuikin ajankohtana, jolloin kiristynyt turvallisuustilanne puhuttaa laajasti, ei Suomeen kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa.

– Ohjeen päivitystä on suunniteltu jo kauan ennen Venäjän aloittamaa laajaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Samaan aikaan nykyinen turvallisuusympäristö on auttanut ymmärtämään suunnittelun ja varautumisen tärkeyttä.

Lue lisää ...

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Kaisa Paastela 26.01.2024


Vuoden 2024 pelottavimmat tekoälyuhat

Tietoturvaguru Mikko Hyppönen listasi vuoden 2024 pelottavimmat tekoälyuhat

Suomalainen tietoturvaguru listasi tietoturvan vinkkelistä viisi erilaista tekoälyn käyttökohdetta, jotka aiheuttavat lisää töitä ja pähkimistä tietoturva-alan ammattilaisille.

Tieturvaguru Mikko Hyppönen
Tietoturvaguru Mikko Hyppönen. Artikkelin kuva

Mikko Hyppönen on listannut The Next Web -sivuston haastattelussa viisi päällimmäistä tekoälyyn liittyvää tietoturvahuoltaan.

WithSecuren tutkimusjohtajana työskentelevän Hyppösen mukaan tekoäly muuttaa kaiken: se tuo suuremman mullistuksen kuin internetin aikaansaama muutos elämässämme. Hän uskoo muutoksen tuovan positiivisia vaikutuksia, mutta on samalla huolissaan sen vaikutuksesta uusiin kyberuhkiin.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Suvi Korhonen 11.01.2024


Näitä tietoja ei saa ikinä julkaista somessa – asiantuntijalta varoitus

Tietoturva-asiantuntija kehottaa varovaisuuteen etenkin lasten kohdalla.

Väärinkäytösten riskiä voi yrittää pienentää rajoittamalla some-julkaisujensa näkyvyyttä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Väärinkäytösten riskiä voi yrittää pienentää rajoittamalla some-julkaisujensa näkyvyyttä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Liika avoimuus sosiaalisessa mediassa voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi riidat läheisten ihmisten kanssa, mikäli henkilö julkaisee liian yksityiskohtaista tietoa itsestään ja lähipiiristään.

Yksi suurimmista riskeistä liittyy kuitenkin tietoturvaan. Jos julkaisee verkossa avoimesti tietoja itsestään ja elämästään, on aina olemassa riski, että tiedot päätyvät vääriin käsiin.

Tietoturvayhtiö F-Securen tietoturva-asiantuntijan Laura Kankaalan mukaan uhkien laatu riippuu täysin henkilöstä ja siitä, onko profiili yksityinen vai julkinen.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 09.01.2024