Varoitus sähkön säännöstelystä

Fingrid varoittaa sähkön säännöstelystä talvipakkasilla – Kulutuspiikki jopa 15 000 MW, tehoreservi 600 MW

Sähkön toimitusvarmuus pyritään turvaamaan 600 megawatin tehoreservillä, joka on poissa markkinoiden käytöstä. Fingridin mukaan reservi voi näissä oloissa toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta.

Tiukat paikat. Kylmä talvi vaatii paljon sähköä. Anu Kivistö
Tiukat paikat. Kylmä talvi vaatii paljon sähköä. Anu Kivistö

Viime perjantaina päättyi Energiaviraston tehoreservihuutokauppa. Reserviin valitut voimalat ovat marraskuusta alkaen poissa markkinoiden käytöstä ensi vuoden lokakuun loppuun saakka.

Tehoreservillä pyritään varmistamaan sähkön riittävyys mikäli markkinaehtoinen tarjonta ei riitä kattamaan kulutusta. Kokoluokaltaan kyse on 600 megawatin reservistä.

Käytännössä tehoreservissä olevat voimalat ovat poissa markkinoiden käytöstä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta tilanteessa, jossa sähkön hinta huitelee jo valmiiksi pilvissä.

Tehoreserviä hallinnoivan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen on avoin idealle sen hylkäämisestä.

”Näin poikkeuksellisessa tilanteessa tehoreservi voi toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Jos 600 megawatin tuotantokapasiteetti olisi markkinoiden käytössä, näkyisi se varmasti hinnoissa. Ei yhtään huono ajatus”, Ruusunen sanoo.

Hän kertoo tehoreservin pohjautuvan ajatukseen siitä, että normaalitilanteessa kannattamattomat voimalaitokset saadaan hyötykäyttöön. Poikkeustilanteessa tämä ajatus ei välttämättä ole ajankohtainen.

Ruusunen pitää tehoreservin poistamista käytöstä huomattavasti järkevämpänä ratkaisuna kuin esimerkiksi energian hintakattoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen suhtautuu tehoreserviin luottavaisemmin.

”Tehoreservin ylläpito on mielestäni järkevää. Tietysti on aina mahdollista, että tuotantoa lähtee osin myös markkinoiden käytöstä. Reservi on hyvä olla, mutta sen koosta voidaan keskustella. Asia on Energiaviraston toimivallassa”, Huttunen sanoo.

Tällä hetkellä reservissä ovat Fortumin Meri-Porin voimala, Naistenlahden 1-voimala Tampereella sekä Lahti Energian Kymijärven voimala.

Fakta

Tehoreservi

600 megawatin reservi

Talvesta tulossa ainutlaatuinen

Huttunen tunnistaa tulevan talven poikkeuksellisuuden muttei maalaile piruja seinille. Hän muistuttaa kotimaisen sähköntuotannon jatkuvasti kasvavasta määrästä.

Tämän vuoden aikana Suomeen rakentuu ennätysmäärä tuulivoimaloita. Suurin yksittäinen pelastaja on Olkiluoto 3:n joulukuussa alkava tuotanto.

Täydellä teholla toimiessaan Olkiluoto 3:n tuotanto ylittää Venäjältä normaalitilanteessa tuodun energian määrän. Mikäli tuotannon aloitus viivästyy, ollaan Ruususen mukaan ”tiukassa paikassa”.

”Jos mikään muu ei auta, sähköä on pakko säännöstellä sähkökatkoilla. Kysynnän ja tarjonnan on vastattava joka hetki, muuten järjestelmä ei toimi. Mikäli kansalaiset eivät vapaaehtoisesti vähennä sähkön käyttöä, pakkokatkot on otettava käyttöön.”

Suurin yksittäinen tekijä talven niukkuuteen on Ruususen mukaan säätila. Hän kertoo kylmimpään aikaan kulutuspiikin olevan jopa 15 000 megawattia. Lämpimämmällä ilmalla erot ovat tuhansissa megawateissa. Myös tuulisuus on merkittävä tekijä. Tuulivoimalat seisovat tyynellä säällä käytännössä tyhjän panttina.

”Pahin mahdollinen skenaario on kylmä ja tyyni talvi. Siihenkin on varauduttava”, Ruusunen sanoo.

LUE MYÖS

44 300 MW:n edestä hankkeita, 163 000 MW kyselyitä – Räjähdysmäisesti kasvava tuulivoima ajaa Suomen sähköverkon ennennäkemättömään murrokseen

Fingrid: Tuulivoiman ennätyksellinen kasvu tekee Suomen kantaverkosta alttiimman häiriöille – Länsirannikolla ollaan äärirajoilla jo 2024

Venäjältä tehty kyberhyökkäyksiä Suomen sähköjärjestelmään

Olkiluoto 3 on niin suuri voimalaitos, ettei Suomen sähköverkon järjestelmäsuojaus kestäisi toista vastaavaa

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Lauri Petrell 05.08.2022