– seuraa lopun ajan aiheita

Viesti vanhemmille kännyköistä

Psykologi jyrisee vanhemmille: Kieltäkää kännykät alle 6-vuotiailta – Riskeinä masennus, keskittymishäiriö ja riippuvuuksia – ”Kuin antaisi 800 cm³ moottoripyörän 1-vuotiaalle”

Espanjalaistutkija on laatinut aiheesta kirjan.

Varo näitä. Ainakin, jos olet pienten lasten vanhempi, neuvoo espanjalainen neuropsykologi Álvaro Bilbao. Josué Goge (CC-BY 2.0)

Alle kuusivuotiaiden lasten ruutuaikaa erityisesti mobiililaitteilla pitäisi rajoittaa tiukasti, tai jopa kieltää näiden laitteiden käyttö kokonaan. Näin sanoo espanjalainen neuropsykologian tohtori Álvaro Bilbao tieteellistä kirjallisuutta kustantavan Taylor & Francis -konsernin lehdistötiedotteessa.

Tohtorin mukaan lasten masennuksen ja riippuvuuksien sekä keskittymishäiriön riski kasvaa sitä myötä, mitä enemmän aikaa he viettävät mobiiliruutujen äärellä varhaislapsuudessaan. Myös ärsyyntyneisyys lisääntyy.

Bilbao huomauttaa, että samaan kuuden vuoden suositukseen ovat päätyneet muutkin tahot, esimerkiksi Yhdysvaltain lastenlääketieteen seura. Hänen mukaansa suositus ja riskiarviot perustuvat vakiintuneeseen psykologiseen tutkimustietoon.

Tiedotteessa ei kuitenkaan mainita tuntimäärää, mitä tarkoittaisi ”tiukka” rajoittaminen siinä tapauksessa, että vanhemmat eivät päädy pienten lastensa ruutuajassa täyskieltoon.

Tuoreessa kirjassaan Bilbao hieman provosoikin lukijaansa osiolla, jonka otsikko käännettynä kuuluu ”Parhaat [mobiili]sovellukset alle 6-vuotiaille”. Tuo luku kirjasta on jätetty tarkoituksellisesti tyhjäksi valkoiseksi paperiksi.

”Monet vanhemmat rohkaisevat lapsiaan älypuhelinten ja taulutietokoneiden käyttöön, mutta kehityksen sijasta se aiheuttaa nähdäkseni hidastumista. Se ei vie lasta kohti vähittäistä keskittymiskyvyn harjoitusta. Mobiililaitteiden antaminen lapselle on kuin antaisi 800-kuutioisen moottoripyörän lapselle, joka on juuri opetellut kävelemään”, Bilbao muotoilee teesinsä.

Bilbaon englanninkielinen kirja käsittelee laajemminkin lasten neurologista kehitystä ja sitä, miten kehitysvaiheet kannattaisi huomioida kasvatuksessa.

Päivitetty 5.4.2023 kello 14:19. Poistettu sana ”adhd”. Keskittymishäiriö on laajempi käsite kuin adhd, joka on synnynnäinen ominaisuus.

  • Lue myös:

Norjalaisprofessori tylyttää Suomea varoittavana esimerkkinä: Koulujen ei pidä hylätä käsin kirjoittamista digihuumassa – kynällä kirjoittaen muistaa paremmin

Ruutuaika myös aikuisille – ”Tähän asti on puhuttu vain lasten ruutuajasta”

Lasten puhelimien käyttö mietityttää vanhempia – asiantuntija kannustaa yhdessä opetteluun

Tietokonepelit ehkäisevät poikien masennusta ja some masentaa tyttöjä? Tästä vihjaa 11 000 koehenkilön tutkimus – mutta kummassakaan tapauksessa ei päinvastoin

Dokumenttivuoto: Facebook halusi houkutella jopa 6-vuotiaat palveluunsa

Pelit eivät kaikkia kiinnosta, joku taas voi pelata päivässä tuntikausia – Pelitutkija: ”Pelaamisen kieltäminen on ehkä väärä tie, parempi olisi neuvotella”

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Tuomas Kangasniemi 05.04.2023