– seuraa lopun ajan aiheita

Vinkkejä verkkopetosten estämiseksi

Neljä yksinkertaista vinkkiä verkkopetosten estämiseksi

Verkko-ostosten lisääntyessä digitaalisista huijauksista on tullut jokapäiväisiä.

Huijaustekstari kännykässä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
Huijaustekstari kännykässä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Suomen Pankin tilastojen mukaan verkkokauppamaksujen osuus maksutapahtumien määrällä mitattuna nousi kymmenestä prosentista 18 prosenttiin vuosien 2019 ja 2022 välillä.

Verkkokauppamaksujen euromääräinen osuus oli Suomessa 37 prosenttia vuonna 2022, mikä tekee Suomesta yhden suurimmista verkkokauppamaksujen käyttäjistä euroalueella.

Verkko-ostosten lisääntyessä digitaalisista huijauksista on tullut jokapäiväisiä. Huijarit luottavat siihen, että emme ole varuillamme vastaanottaessamme teksti- ja sähköpostiviestejä, joissa tarjotaan ”ilmaisia lahjoja” ja kehotetaan antamaan henkilökohtaisia tietoja, ennen kuin jonkin elintärkeä palvelu katkeaa.

Jos ei ole varuillaan, meidät voidaan huijata luovuttamaan henkilökohtaisia tai taloudellisia tietojamme huijareiden suosimalla keinolla, phisingilla. Visa Suomen mukaan on kuitenkin varoitusmerkkejä, joiden avulla vältymme uhriksi joutumiselta. ”Voitto”, ”ilmainen lahja”, ”ekslusiivinen diili” ja ”toimi heti” ovat esimerkkejä suosituimmista ansoista.

Visan vuonna 2022 julkaisemassa maailmanlaajuisessa petosraportissa korostettiin kuluttajien taipumusta langeta vilpillisiin teksti- ja sähköpostiviesteihin.

Ratkaisut, joissa kuluttajia kehotetaan tarttumaan ongelmaan tai tarjoukseen ovat yleisimpiä huijausviestejä ja ne edustavat 87 prosenttia huijaustekstiviesteistä.

Uskomme myös, että muut ovat alttiimpia petoksille kuin me itse. Vaikka luotamme omaan valppauteemme, niin valtaosa (90 %) on huolissaan siitä, että ystävät tai perheenjäsenet saattavat langeta mahdollisiin huijauksiin. Houkuttelevimmissa clickbait-viesteissä hyödynnetään kuluttajien innostusta ja niissä kerrotaan ”voitosta”, ”ainutlaatuisista tarjouksista” tai ”ilmaisesta lahjasta”.

Useampi kuin neljä viidestä (81 %) vastaajasta tarkistaa väärät tiedot viestin aitouden määrittämiseksi ja huomio ominaisuuksia, joita huijarit voivat helposti väärentää, kuten yrityksen nimi tai logo (46 %). Vain 60 prosenttia ilmoitti varmistavansa, että viesti on lähetetty oikeasta sähköpostiosoitteesta.

Neljä vinkkiä verkkopetosten estämiseksi:

1. Pidä henkilökohtaiset tiedot itselläsi.
2. Älä klikkaa linkkejä ennen kuin olet varmistanut, että ne vievät sinut sinne, minne ne sanovat vievänsä.
3. Ota käyttöön ostohälytykset, jotka ilmoittavat lähes reaaliaikaisesti tekstiviestillä tai sähköpostilla tililläsi tehdyistä ostoksista.
4. Soita yritysten verkkosivustoilla tai luotto- ja maksukorttisi kääntöpuolella olevaan numeroon, jos olet epävarma siitä, onko jokin viesti paikkansa pitävä.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ilkka Ahtokivi 25.03.2023