– älä pelkää aikaa jossa elämme!

Niinistö puhui katurikoskulttuurista ja Venäjästä

Niinistö: Meille on kehittymässä saman­laista katu­rikos­kulttuuria kuin Ruotsissa

Presidentti Sauli Niinistö puhui tiistaina suurlähettiläspäivillä muun muassa Ruotsista, Venäjästä ja Ukrainasta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Suomen on syytä varautua ilkeyteen Venäjän suunnalta.

Hän sanoi näin tiistaina puheessaan Suomen suurlähettiläille Helsingissä. Niinistö piti suurlähettiläspäivien yhteydessä myös tiedotustilaisuuden.

Niinistö puhui suurlähettiläille diplomatian merkityksestä ja siitä, kuinka Suomi hakee kaikkien kanssa yhteistä nimittäjää. Hänen mukaansa aivan kaikkien kanssa se ei kuitenkaan ole mahdollista.

”Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa. Tarpeet ovat ensi sijassa Venäjän sisäiset, mutta vaikutuksia myös ulkoisesti”, Niinistö sanoi.

”Siinä syyt ja seuraukset käännetään päälaelleen. Hyökkääjästä tehdään uhri. Suomesta ja lännestä uhka ja vaara. Sellainen on informaatiosodankäynnin kieroutunut luonne.”

Presidentin mukaan on syytä varautua ”myös monenmoiseen muuhun ilkeyteen” eli erilaisiin kyber- ja hybriditoimiin. Niinistö mainitsi Puolan ja Latvian rajoilla kasvavan laittoman siirtolaisuuden paineen ja Ruotsin kohonneen terrorismiuhkatason.

”Mekään emme ole tällaisille toimille immuuneja. Tämä aika vaatii oman toimintamme ja valmiutemme terävöittämistä. Ei vain suhteessa Venäjään vaan myös laajemmin”, presidentti sanoi ja vaati ”turvallisuuden aukkojen tilkitsemistä”.

Niinistö huomautti, että Yhdysvallat kantaa suurta vastuuta Euroopan turvallisuudesta. Hänen mukaansa Euroopan tulisi ottaa oma vastuunsa huomattavasti vakavammin.

Niinistöltä kysyttiin myöhemmin tiedotustilaisuudessa tarkennusta siihen, mitä aukkoja esimerkiksi lainsäädännössä pitäisi tilkitä.

”Tämähän ei ole ainakaan minun suustani mikään uusi avaus. Olen vuosien mittaan kiinnittänyt huomiota siihen, että meillä on syytä lainsäädännöllisesti varautua. Nyt on tiedustelulakia saatu aikaiseksi ja sitten valmiuslainsäädännön kohdalla on ainakin vielä paljon mietittävää.”

Niinistön mukaan on jatkettava sen pohtimista, mitä kaikkea voi tapahtua ja miten siihen voi varautua. Hänen mukaansa varautumisessa on käytettävä mielikuvitusta siitä, millaisia ongelmia voi tulla eteen.

”Maailma on mennyt – jos tällainen ilmaisu sallitaan – vähän mielikuvitukselliseksi.”

Presidentti Sauli Niinistö suurlähettiläskokouksessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Presidentti Sauli Niinistö suurlähettiläskokouksessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Niinistö kuitenkin kommentoi, ettei sanoisi Venäjän pyrkivän vaikuttamaan esimerkiksi Suomen presidentinvaaleihin.

”Se voi olla vähän vaikea venäläisille löytää edes suosikkiehdokasta.”

Niinistö uskoo, että jatkossa Venäjältä tullaan kuulemaan ”samaa kuin tähänkin asti on kuultu”. Hänen mukaansa ulostuloissa nähtävästi halutaan pitää esillä, että Suomen ja Ruotsin hakeutuminen sotilasliitto Naton jäseniksi ei olisi johtunut Venäjästä.

”Halutaan eroon siitä ajatuksesta. Tämä on tietysti tietyllä tavalla mielenkiintoinen havainto, että on tarve pyrkiä eroon sellaisesta, venäläisen yleisön silmissä.”

Ruotsin turvallisuustilanteesta kysyttäessä Niinistö sanoi, että Suomessa Koraanin polttamiset olisivat rikoksia.

”Meillä muutenkin tunnelmat ovat pysyneet paljon rauhallisempina. Kiitos kaikille siitä, se on hyvä.”

Niinistö muistutti vuosien takaisista uudenvuodenpuheistaan, joiden mukaan Suomen ei pidä luoda olosuhteita, joissa Suomi on kaikkein avosylisin ja Suomessa on kaikkein liberaalein tai sallivin lainsäädäntö.

”Sellainen yhtälö ei todellakaan toimi. Toivottavasti nämä varoitukset huomioidaan. Meillä on kuitenkin selvästi kehittymässä samantyyppistä katuväkivalta- tai katurikoskulttuuria kuin Ruotsissa.”

Niinistön mukaan Ukrainan tilanteessa uutta on, että nyt puhutaan myös rauhasta. Hänen mukaansa rauha lienee kaukana, mutta kaksi tekijää tuo kansainvälistä yhteisöä nyt yhteen keskustelemaan rauhasta.

Niinistön mukaan oli erityisen merkittävää, että Kiina osallistui kansallisten turvallisuusneuvonantajien kokoukseen Saudi-Arabiassa muutama viikko sitten. Toisena tekijänä hän mainitsi kasvavan huolen sodan vaikutuksista koko maailmaan.

Niinistö puhui myös tällä viikolla käytävästä Brics-maiden huippukokouksesta. Hänen mukaansa on syytä seurata tarkkaan, minkälaisia uusia avauksia Brics-maat alkavat tuoda esiin.

”Ne kaikki tuskin ovat lännelle mieleen.”

Niinistö otti puheessaan kantaa myös ilmastonmuutokseen. Hän viittasi aiempiin puheisiinsa ilmastohätätilasta.

”Kulunut kesä on osoittanut, kuinka hätä alkaa olla nyt kädessä”, Niinistö sanoi ja mainitsi helteet, maastopalot, sateet ja tulvat.

Niinistön mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat koskemaan myös Suomea.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: ”Olemme mahdollisesti peruuttamattomien keikahdus­pisteiden äärellä”

Suomen suurlähettiläät ovat parhaillaan Helsingissä koolla kolme päivää kestävässä suurlähettiläs­kokouksessa. Kokous pidetään vuosittain. Nyt se järjestetään uudessa tilanteessa, sillä Suomen hallitus on kesällä vaihtunut ja maa on Niinistö: Meille on kehittymässä saman­laista katu­rikos­kulttuuria kuin Ruotsissaliittynyt Natoon.

Kokouksen yhteydessä kuullaan linjapuheet koko Suomen ulkopolitiikan johdolta.

Kello 13 suurlähettiläille puhuu puolustusministeri Antti Häkkänen (kok). Hän pitää tiedotustilaisuuden kello 13.30.

Maanantaina suurlähettiläille puhuivat ulkoministeri Elina Valtonen (kok), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) ja pääministeri Petteri Orpo (kok). Keskiviikkona puhuu pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Tämän vuoden kokouksen aiheena on, miten moninapainen uusi maailmanjärjestys sekä geotalouden ja teknologian murros vaikuttavat Suomen ja Euroopan asemaan. Kokouksessa pohditaan myös EU:n globaalin roolin edellytyksiä.

LÄHDE: HS.fi/Anni Keski-Heikkilä 22.08.2023