– seuraa lopun ajan aiheita

Ilmaston lämpeneminen

Ilmaston muutos on tämän ajan kuumimpia puheenaiheita. Kuumimpia jo siinäkin suhteessa, että tilastojen mukaan maapallon keskilämpötila on koko ajan kohoamassa. Suuri joukko maailman vaikutusvaltaisia johtajia on parhaillaan koolla, että keskilämpötilan nouseminen saataisiin pysymään kurissa. Mutta mikä tässä kaikessa on sittenkään ihmisten aiheuttamaa ja onko muutoksen estäminen missä määrin edes ihmiskunnan käsissä.

Maailman johtajat ovat tällä hetkellä koolla Skotlannissa Glasgowissa pohtimassa ilmastokriisiä! Kokousta pidetään ratkaisevana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Ilmastonmuutos ja tarkemmin sanottuna ilmaston lämpeneminen on totta. Tajusin sen jo 1990-luvun vaihteessa. Asuimme vuosina 1987-1992 Ruotsissa siirtolaisina Länsi-Götanmaalla. Koti-kaupungissamme Skövdessä oli pidetty joku vuosi aikaisemmin Ruotsin hiihtomestaruuskilpailut. Mutta noina vuosina, joina itse siellä olimme, emme päässeet kunnolla kertaakaan hiihtämään. Myös Etelä-Ruotsissa liikkuessani näin siellä talvellakin lumettomia paljaita rinteitä, joilla ruostuvat hiihtohissit seisoivat yksinäisinä ja toimettomina. Lumiraja oli siirtynyt vuosien aikana yhä pohjoisemmaksi.

Muistan myös, kuinka joskus 1990-luvun vaihteessa ollessamme lomalla Suomessa appivanhempieni luona Sisä-Savossa, seisoin tammikuun alkupäivinä iltamyöhään pihalla. Taivas oli täysin pilvetön ja täysi kuu loisti taivaalla. Kuitenkin oli lämpöasteita. Ihmettelin, sillä olinhan tottunut, että noissa olosuhteissa pitäisi olla paukkupakkanen.

Noista vuosista lähtien olen ollut vakuuttunut, että ilmaston muutos ja lämpeneminen on täysi fakta. Ilmasto on ainakin täällä Pohjolassa muuttumassa kovaa vauhtia lämpimämpään suuntaan. Tajusin tuon faktan jo paljon ennemmin kuin monet nykyisistä vihervaikuttajista olivat edes syntyneetkään.

Mutta siihenpä oikeastaan ainakin omassa ajattelussani nuo faktat loppuvat! Sen jälkeen ei ole enää muuta kuin teorioita, ennusteita, uskomuksia, pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kiivailua tiettyjen ideologioiden puolesta, hysteriaa, pelottelua jne. Ainakaan itseäni ei saa mikään täysin vakuuttuneeksi, onko tämä muutos pelkästään ihmisten toiminnan aikaan samaa, vai onko kyse niistä vaihteluista, joita jopa tieteellisesti todistetusti on ollut kautta vuosisatojen ja -tuhansien.

Onhan faktaa, että keskiajalla on ollut hyvinkin lämmin jakso, ja koko maailman ilmaston lämpöennätys 56,7 astetta mitattiin Kalifornian Kuoleman laaksossa jo vuonna 1913. Tosin tuota ennätyslukemaa halutaan joiltakin tahoilta nykyään kyseenalaistaa, koska eihän se oikein sovi siihen kuvaan, jossa halutaan korostaa tämän päivän ilmaston hätätilaa! Ja onhan aikanaan ollut jopa jääkausi, jolloin tuo Glasgowkin on ollut täysin jään peitossa! Eli kyllä ilmaston historiasta totisesti löytyy suuriakin muutoksia ilman, että ihminen on niihin vaikuttanut.

Tuntuu siltä, että nykyään vedetään liian selviä johtopäätöksiä ilmastoasian suhteen. Ja nuo pitkälle menevät johtopäätökset tehdään lähinnä vihreän liikkeen taholta. Onhan toki hyvä, että Suomen luontoa on suojeltu viime vuosikymmenten aikana markkinavoimien tuholta. Näin esim. vesistömme ovat säilyneet suhteellisen puhtaina. Muistan hyvinkin luokkaretken 1960-luvun lopulla Lappeenrantaan ja siellä risteilyn Saimaalla. Selluloosatehtaat työnsivät jätteensä suoraan vesistöön ja joissakin Saimaan lahdelmissa kellui puolen metrin paksuinen monenkirjava vaahto.

Mutta kritisoin lähinnä sitä, että joiltakin tahoilta yritetään käyttää hyväksi ilmaston muutosta omien kyseenalaisten tavoitteiden ja ideologioiden saavuttamiseksi. Kun vertaan noita tavoitteita Jumalan sanan Raamatun antamiin neuvoihin, ohjeisiin ja ennustuksiin, huomaan usein valtavan ristiriidan.

Tämän ajan mantra ja muotisanahan on hiilijalanjälki. Usein on tuotu esille esim. väite, että jokainen uusi syntyvä lapsi on suurin uhka hiilijalanjäljen kasvattajana. Itse uskon kuitenkin enemmän Raamatun antamiin ohjeisiin ja periaatteisiin. Jumala sanoo sanassaan, 1. Moos. 1:28 ja 9:1: ”Olkaa hedelmällisiä ja lisääntykää ja täyttäkää maa.” Olen varma, ettei Jumala tarvitse tänä päivänä katua tuota ohjetta ja ikään kuin todeta: ”Enpä tajunnut millä vauhdilla ihmiskunta lisääntyykään, tein väärät laskelmat!” Faktahan on tänäkin päivänä, että koko ihmiskunta mahtuisi Inarin järven jäälle. (No, eri asia on toki, kestäisikö tuo jää nykyajan talvina, kun on tuo ilmaston lämpeneminen!!!). Eli ihmisiä ei ole liikaa, mutta ongelma on siinä, että tietty vähemmistö elää kerskakulutuksessa, joka rasittaa luontoa ja luonnon varoja!

Voisi ottaa esimerkkinä vielä toisen mantran, jota on hoettu jatkuvasti luonnonsuojelijoiden taholta, ja se on lihan syönti. Tämän myötä vaaditaan lehmien ja lihakarjan vähentämistä. Kautta vuosituhansien ihmiset ovat kuitenkin syöneet lihaa, ilman, että maailman lämpötila on sen vuoksi noussut tippaakaan. Jumala antoi jo Raamatun alkulehdillä liharuuan ihmisille ravinnoksi (ks. 1.Moos. 9:2,3). Lisäksi Jumala antoi israelilaisille luvan syödä lihaa ilman rajoitusta ja ilman omantunnontuskia. Jumala sanoo 5. Moos. 12:15: ”Kuitenkin saat kaikkialla porttiesi sisäpuolella teurastaa mielin määrin ja syödä lihaa, sen mukaan kuin Herra sinun Jumalasi sinulle siunaa.” Eihän se tietenkään tarkoita mitään mässäilyä, vaan Jumalan antaman ruuan nauttimista kiitollisin mielin. Ja ainakin itse luotan siihen, että Jumala, joka on koko ekosysteemin luonut, tietää, mitä luonto kestää ja mitä ei.

Ihmiskunta on myös käyttänyt monella tavalla kasveja ja puita vuosituhansien ajan hyödyksi, eikä ilmaston tasapaino ole sen vuoksi horjunut. Ymmärrän sen, että sademetsien systemaattista tuhoamista vastaan taistellaan, mutta nyt haluttaisiin ilmastoaktivistien taholta lopettaa kaikki puiden hyötykäyttö jopa omassa maassamme. Ja kaiken huippu vihreän liikkeen taholta on vaatimus julistaa ilmastohätätila maahamme. Sen ymmärtäisi, jos jossakin muualla maailmassa, esim. Aasian miljoona kaupungeissa julistettaisiin tuollainen hätätila, mutta Suomi on luonnon suhteen sittenkin yksi maailman puhtaimmista maista!

On oikeastaan helppo vetää johtopäätös, että ainut syy, miksi vihreät ovat kovasti vaatimassa ilmastohätätilan julistamista, johtuu siitä, että samalla saataisiin poikkeuslait voimaan! Jos Suomeen todellakin julistettaisiin ilmastohätätila, sen turvin hallitus voisi säätää lähes mitä tahansa lakeja. Eli se ei todellakaan tarkoittaisi sitä, että Elokapina olisi silloin saanut tärkeimmän vaatimuksensa läpi, ja enää emme näkisi mitään mielenosoituksia ja katujen valtauksia. Ei, vaan päinvastoin, koska olisi hätätila, silloin voitaisiin vedota siihen, että edes poliisi ei saisi enää puuttua ja estää heidän mielenosoituksiaan, vaatisivatpa ja tekisivätpä he mitä tahansa! Hirvittävin skenaario, joka voisi toteutua, on se, että vihreät saisivat läpi vaatimuksen ilmaston hätätilalaista. Koko yhteiskuntamme olisi sen jälkeen pahimmassa tapauksessa lähes täydellisen anarkian vallassa!

Kaikista silmiinpistävin asia koko ilmastokeskustelussa on se, että Jumala halutaan jättää täysin pois laskelmista. Luotetaan ja uskotaan yksin siihen, että ihminen pystyy ratkaisemaan kaiken. Kaikkivaltias Jumala, joka on koko universumin Luoja, tietää kuitenkin parhaiten, kuinka ongelmat pitäisi ratkaista. Mutta juuri Hänet ihmiskunta haluaa työntää täysin syrjään.

Raamattu tuo selvästi esille, kuinka Jumalan vallassa on koko luomakunta. Hän saa aikaan helteen, Hän nostattaa ukkosmyrskyt, Hänen hallussa on tuulen voima. Jumalan hallussa ovat jopa rakeiden varastot, jotka Hän on säätänyt ahdingon ajaksi, sodan ja taistelun päiväksi, Job. 38:22, 23. Kun tänään tehdään tarkkoja laskelmia ilmaston lämpenemisen kuriin saamiseksi, mitä tekevät viherpiiperot sinä päivänä, kun Herra toteuttaa neljännen vihan maljansa. Ilmestyskirjan 16. luvun jakeet 8 ja 9 sanovat: ”Ja neljäs enkeli vuodatti maljansa aurinkoon, ja sille annettiin valta paahtaa ihmisiä tulella. Ja ihmiset paahtuivat kovassa helteessä ja pilkkasivat Jumalan nimeä, hänen, jolla on vallassaan nämä vitsaukset. Mutta he eivät tehneet parannusta, niin että olisivat antaneet Hänelle kunnian!”

Johtuupa tämän päivän ilmaston lämpeneminen mistä tahansa, joko ihmisten aikaan saamista muutoksista ilmakehässä tai sitten vaan tilastollisista vaihteluista koko aurinkokunnassamme, Raamatun ilmoituksen mukaan ihmiskunta ei pysty sitä hallitsemaan. Ilmestyskirjan mukaan neljäs enkeli vuodattaa vihan maljansa aurinkoon, ei siis ilmakehään, ja niinpä auringolle annetaan valta jopa paahtaa ihmisiä tulella! Luulenpa, että tuolloin ei tarvitse poliisin hätyytellä elokapinallisia pois Mannerheimintieltä. Paahtavan kuuma asfaltti hoitaa kyllä tehtävän luonnostaan!

Suurin ja lopullisin syy koko ilmaston muutokseen niin tänä päivänä kuin lopun aikana on se, ettei anneta kunniaa Jumalalle, eikä pyydetä Häneltä viisautta ja apua asian oikeaan hoitamiseen. Jo Jesaja aikanaan ennusti saman, minkä Ilmestyskirjakin. Koko maailmaa tulee kohtaamaan tuomio ihmiskunnan syntien tähden. Niinpä ”koko maa on saastunut asukkaittensa jalkojen alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton. Sen tähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät, sen tähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat”, Jes. 24:5,6.

Mutta kun Kristus ottaa hallintavallan, parempaa on luvassa. Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä: ”Sillä koko luomakunnan harras ikävöitseminen odottaa Jumalan lasten ilmestymistä… Itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen!” (Room. 8:19-21).

LÄHDE: Patmos blogi/Jouko Koistinen 02.11.2021

INFO: Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.


Lue myös selitys: ”…kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät, sen tähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat”, Jes. 24:5,6.

[ Linkin lisännyt taakkatoimitus ]