Äärimmäisistä sääoloista tulee arkipäivää

Tutkijat ovat huollissaan lämpimän ja kostean sään uhkaavan paitsi kaupunkiasumista, myös luonnon kiertokulkua.

Isossa-Britanniassa ollaan viime päivinä kärsitty vakavista tulvista. LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis
Isossa-Britanniassa ollaan viime päivinä kärsitty vakavista tulvista. LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena äärimmäiset sääolot tulevat tulevaisuudessa iskemään ainakin Iso-Britanniaan huomattavasti nykyistä useammin. Asiasta uutisoi The Guardian.

Kulunut vuosi on osoittautunut yhdeksi historian lämpimimmistä. Viimeisen 30 vuoden aikana maapallon lämpötilan tiedetään lämmenneen ainakin 1,2 astetta. Lämpötilan noustessa, ongelmia aiheuttaa myös ilman kosteuden lisääntyminen.

– Erittäin märät kaudet ja niihin liittyvät tulvat tulevat tulevaisuudessa käymään yhä vakavammiksi, kun korkeampi kasvihuonekaasupitoisuus lämmittää ilmaa ja lisää myrskyjä synnyttävää kosteutta. Toisaalta maaperä myös tulee kuivumaan sään lämmetessä, ja äärimmäisiä sääoloja tullaankin jatkossa näkemään paljon nykyistä useammin, kertoo Readingin yliopiston ilmastotieteen professori Richard Allan.

Tällaiset sään ääripäät aiheuttanevat vakavia ongelmia Britanniassa, koska suurin osa maan infrastruktuurista ei ole rakennettu kestämään rankkoja sateita, helleaaltoja ja myrskyjä.

Sään lämpeneminen vaikuttaa myös maatalouteen ja luontoon. Muun muassa puiden lehdet tulevat jatkossa ilmestymään aikaisemmin ja myös putoamaan jo kesän aikana. Tämä sekoittaa luonnon kiertokulkua, eikä esimerkiksi toukille riitä enää ravintoa.

Britannia järjestää marraskuussa Glasgow’ssa YK:n Cop26-ilmastokokouksen, jossa maat yrittävät yhteisvoimin sopia tavasta estää maailmaa lämpenemästä yli 1,5 astetta. 

LÄHDE: Verkkouutiset/Meri Naski 31.07.2021