Pankkien asiantuntijat varoittavat: öljykriisin sijaan edessä on ruokakriisi
Venäjän aloittama Ukrainan sota tuo nousupaineita satotuotteiden hintoihin. Suurimpia kärsijöitä ovat köyhät maat.
Öljyn markkinahinnassa on vielä paljon nousuvaraa, mikäli venäläiselle öljylle asetetaan pakotteita Euroopassa, arvioivat asiantuntijat.
”Hetkellisesti voidaan nähdä 200 dollarin hintapiikkejä”, toteaa Nordean ekonomisti Kristian Nummelin. Öljyn WTI-laadun tynnyrihinta on noussut Venäjän hyökkäyksen jälkeen korkeimmillaan noin 130 dollariin tynnyriltä.
Korkea markkinahinta näkyy myös suoraan kuluttajille. Aktian raaka-ainerahastoa hoitava Juuso Atrila sanoo polttoaineen pumppuhinnan kohoavan 2,5 euroon. Torstaina tuo haamurajan kerrottiin menneen rikki ainakin kolmella paikkakunnalla.
Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman huomauttaa, että öljymarkkinoilla kysyntä ja tarjonta reagoivat nopeasti hintapiikkeihin. Esimerkiksi kuluttajien on nähty vähentäneen auton käyttöä bensan hinnan nousun myötä.
”Puolen vuoden horisontilla ollaan todennäköisesti samalla hintatasolla kuin nyt”, Schauman arvioi.
Hänen mukaansa nykyisten hintojen kestäminen kasvattaa painetta politiikkatoimiin, kuten polttoaineveron laskemiseen.
Schauman tai muut asiantuntijat eivät kuitenkaan vertaisi nykyistä tilannetta öljykriisiin. Esimerkiksi Atrila huomauttaa, että öljyn futuurimarkkinat ennustavat hintojen laskevan selvästi vuoden loppupuolella ja ensi vuoden aikana.
Edessä jopa ennennäkemätön nälkäkriisi
Energiatuonnin loppuminen olisi lyhyellä aikavälillä ongelma Euroopalle, jossa moni valtio on riippuvainen venäläisestä öljystä ja kaasusta. Suurin kriisi voi kuitenkin olla edessä kehitysmaissa, joiden ruoansaannin Venäjän aloittama Ukrainan sota ja korkeat energiahinnat vaarantavat.
”Ukraina ja Venäjä vievät molemmat huomattavan määrän viljaa ja vehnää. Valitettavasti nouseva ruoan hinta osuu usein heikoimpiin”, sanoo Kristian Nummelin.
Juuso Atrila arvioi, että myös muiden viljakasvien hinnat tulevat nousemaan, sillä maanviljelijät keskittyvät lisäämään viljan tuotantoa. Lisäksi lannoitteiden hinta on noussut energiahintojen mukana.
YK:n alainen Maailman ruokaohjelma varoitti kuluneella viikolla, että sota Ukrainassa voi aiheuttaa ennennäkemättömän globaalin nälkäkriisin. Asiantuntijat toteavat ruokaketjun riskien olevan todellisia.
”Etenkin erittäin köyhien maiden ruokatilanne on uhattuna”, Heidi Schauman sanoo.
LÄHDE: Tekniikka&Talous/Markus Nieminen 11.03.2022