Ruoan hinta voi tuplaantua Suomessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi erittäin huonoista uutisista Suomen ja koko Euroopan ruokajärjestelmän kannalta. Käsillä on ministerin mukaan ruokakriisi ja kovat hinnan korotukset.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ennakoi ruokakriisiä Eurooppaan. [KIMMO BRANDT]
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ennakoi ruokakriisiä Eurooppaan. [KIMMO BRANDT]

Lauantaina Ylen Ykkösaamussa vieraana ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) lateli viikonloppuaamuun kovat madonluvut. Lintilän mukaan Euroopassa on edessä hankalat ajat ruoantuotannon suhteen. Lintilä ennakoi ruokakriisiä.

– Eli kyllä tämä kokonaisuus, koko ketju, on tällä hetkellä haasteellinen. Meillä on kaikki mahdollisuudet eurooppalaiseen ruokakriisin, Lintilä sanoi.

Taustalla on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan ja lännen sen myötä asettamat kovat pakotteet. Venäläisestä energiasta ja raaka-aineista pyritään nyt kovaa vauhtia irti. Se heijastuu suoraan maatalouteen. Samalla myös Ukrainan ruoantuotanto on käytännössä ajautumassa sodan vuoksi pysähdystilaan.

– Toisin kuin nyt on ollut tilannetta, että viljelyjä pitäisi rajoittaa, niin tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että maksimaalinen viljely tulisi saada. Tässä nyt viikolla nähtiin kuinka ongelmallista tämä on lannoitteiden kanssa: Yarahan ilmoitti, että he keskeyttää lannoitteiden myynnin, Lintilä sanoi.

– Nyt puhutaan aidosti siitä, että meidän ruoantuotanto on niin Suomessa kuin Euroopassa isojen haasteiden edessä.

Tilanne näkyy Lintilän arvion mukaan pian myös suomalaisten ruokalaskussa.

– Ruoan hinta on arvioitu, jos se on tällä hetkellä noin 11 prosenttia palkasta tai tuloista, niin se tulee lähes tuplaantumaan, Lintälä sanoi.

Leipomot pulassa

Yksi hankalimmassa tilanteista olevista aloista on leipomoala. Moni leipomo nojaa nimenomaan maakaasuun. Lintilän mukaan leipomoalalla tehdään tällä hetkellä miinusmerkkistä tulosta.

– Elintarvikepuolella on erittäin isoja haasteita. Jos otetaan esimerkiksi tähän energiaan liittyvä maakaasu. Leipomot, jotka tällä hetkellä paistavat leipänsä maakaasulla, tekevät käytännössä miinusmerkkistä koko ajan, Lintilä sanoi.

Lintilä huomauttaa, että tilanteen taustalla on nimenomaan nopeasti kallistunut maakaasun hinta. Vaikka Suomi ei muuten ole kovin riippuvainen maakaasusta, se on kuitenkin tietyillä toimialoilla keskeisessä roolissa.

Yhtenä korjaustoimena Lintilä esittää tukipakettia maataloudelle. Hän ei kuitenkaan avannut tarkemmin mahdollisen tukipaketin sisältöä.

– Todella iso haaste on se, että maatalouden tilanne on erittäin kriittinen jo ennestään. Me tarvitaan hyvin nopeasti selkeä tukipaketti maataloudelle, joka täytyy olla valtion rahaa, mutta sitten myös markkinoilta tuleva, Lintilä sanoi.

Taloustilanne on Lintilän arvion mukaan kaikkiaan sumussa. Tulevaisuudesta ei ole enää kovin tarkkaa kuvaa.

– Nyt ennustettavuus huomattavasti vaikeutuu. Kukaan ei todellakaan tiedä kauanko sota kestää, pakotteiden heijannaisvaikutukset, mitä ne tulevat olemaan. Tämä tekee ennustettavuudesta erittäin vaikeaa, Lintilä sanoi.

Lintilä nosti esiin myös energian merkityksen inflaation kasvussa. Energian hinta muodostaa noin puolet inflaatiosta.

– Sota on tullut Eurooppaan. Meillä on sotahinnat. Sitä voi sanoa Putinin hinnat, Lintilä kiteytti.

LÄHDE: Iltalehti/Jari Hanska 12.03.2022