Ensimmäinen EU-maa rokotuspakkoon

Ensimmäinen EU-maa ottamassa rokotuspakon käyttöön: ”Seuraava askel”

Mario Draghin pöydällä on kaksio vaihtoehtoista mallia. Ensimmäisessä rokotuspakko koskisi kaikkia sekä julkisen että yksityisen sektorin työntekijöitä ja toisessa vaihtoehdossa kaikkia yli 18-vuotiaita italialaisia.

Euroopan korkein rokotuskattavuus. Yli 80 prosenttia italialaisista on saanut kaksi koronarokotetta, mutta siitä huolimatta rokotuspakko on tulossa ajankohtaiseksi.Kuva: epa09660497
Euroopan korkein rokotuskattavuus. Yli 80 prosenttia italialaisista on saanut kaksi koronarokotetta, mutta siitä huolimatta rokotuspakko on tulossa ajankohtaiseksi.Kuva: epa09660497

Udine

Italia on ensimmäisenä EU-maana ottamassa kaikki kansalaiset kattavan rokotuspakon käyttöön.

LUE MYÖS

Kolmas koronavuosi alkaa – Tässä ovat vuoden 2022 tärkeimmät asiat

Koronarokotuksesta kieltäytyjän palkanmaksu voidaan keskeyttää sote-alalla – Nyt sama pykälä halutaan koskemaan myös influenssarokotuksia

Karu varoitus Yhdysvalloista – Anthony Fauci: ”Long covid on riski riippumatta siitä, mikä variantti on kyseessä”

Asia oli esillä maan hallituksen kokouksessa jo ennen vuodenvaihdetta, mutta pääministeri Mario Draghi päätti siirtää päätöksen tammikuun ensimmäiselle viikolle populistien vastustuksen takia.

”Lykkäämme määräystä nyt, mutta hyväksymme sen seuraavassa hallituksen kokouksessa”, Draghi sanoi torstaina.

”Rokotuspakko on seuraava askel”, sanoo puolestaan keskustavasemmistolaisen hallituspuolue PD:n puheenjohtaja Enrico Letta.

Draghin pöydällä on kaksio vaihtoehtoista mallia. Ensimmäisessä rokotuspakko koskisi kaikkia sekä julkisen että yksityisen sektorin työntekijöitä ja toisessa vaihtoehdossa kaikkia yli 18-vuotiaita italialaisia.

Hallituslähteiden mukaan pääministeri on päätymässä jälkimmäiseen vaihtoehtoon saatuaan aluehallintoviranomaisilta viestiä siitä, että rokotuspakon noudattamisen valvominen olisi muuten hankalaa.

Italian perustuslain tuntija, La Sapienza -yliopiston oikeustieteilijä Gaetano Azzariti arvioi useille eri italialaismedioille, ettei perustuslaki aseta estettä rokotuspakon määräämiseen.

”Rokotuspakko voidaan määrätä äärimmäisissä olosuhteissa, jos se katsotaan tautitilanteen takia välttämättömäksi. Pandemian aikana on jo nähty tilanteita, joissa perusoikeuksiimme on puututtu”, hän kommentoi viitaten Italian tiukkoihin sulkutoimiin.

Rokotuspakko on Italiassa jo voimassa terveydenhuollon henkilökunnalle, opettajille sekä armeijan ja poliisin edustajille. Yli 80 prosenttia italialaisista on saanut kaksi rokoteannosta.

Italiassa on vuodenvaihteessa todettu yli 140 000 päivittäistä koronatartuntaa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 02.01.2022