– seuraa lopun ajan aiheita

Feminismiä ja vulgaaria vasemmistolaisuutta

Miksi pitää näyttää ulospäin tyhmemmältä kuin oikeasti on, Osmo Soininvaara kysyy.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Vihreiden entisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran mukaan siitä ei pidä olla huolissaan, etteivät vihreät saaneet nykykannatukseensa nähden normaalia 8,5 prosenttia, vaan kannatus jäi 7,4 prosenttiin.

– Huolissaan pitää olla siitä, että 8,5 prosenttia olisi ollut normaali tulos, jos äänestysprosentti olisi ollut 70 prosenttia. Mihin kannatus on huvennut, hän kysyy blogissaan?

Soininvaara toteaa, että vihreiden 90 valtuutetusta naisia on 77 ja miehiä 13.

– Kannatuksen katto on aika matalalla, jos tarkoitus on menestyä vain naisten äänillä. Toinen seikka liittyy puolueen asemointiin oikeisto – vasemmisto akselilla. Vasemmistolaisten osuus on vihreiden kannattajissa viime vuosina noussut huomattavasti, mutta vasemmistolaisten määrä ei ole noussut. Muut ovat vain kadonneet.

Soininvaaran mukaan ongelma ei kuitenkaan ole puolueen ”vasemmistolaisessa” imagossa vaan sen tyhjyydessä.

– Ollaan vasemmistolaisia tunteen tasolla, mutta ei ole esitetty toimivaa ohjelmaa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Luulen, että Ville Niinistö puhui vähän samasta sanoessaan, että vihreät ovat kokonaan poissa talouspoliittisesta keskustelusta. Ilmeisesti tämä on sitä identiteettipolitikkaa. Inhoan sitä yli kaiken, hän kirjoittaa.

Vasemmistolaiset mahtuvat

Hänen mielestään kyllä puolueeseen vasemmistolaisia mahtuu.

– Ongelma on siinä, että pitäisi mahtua muitakin. Minä kaipaisin selkeämpää erottumista demareista ja Vasemmistoliitosta siinä, että nämä ovat täysin SAK:n talutusnuorassa. Korporativismin keinoin yhteiskuntaa ei uudisteta, vaan sementoidaan paikalleen.

Soininvaara toteaa, että mikään ei ilahduta kokoomusta niin paljon kuin se, että vihreät keskittyvät taistelemaan samoista äänestäjistä vasemmistoliiton kanssa ja antavat suosiolla koulutetut kaupunkilaiset kokoomukselle.

Ex-puheenjohtaja kiteyttää puolueen politiikkaa otsikon ”feminismiä ja vulgaarivasemmistolaisuutta” alle.

– Vihreiden näkyvien poliitikkojen ulostulot eivät ole minua ilahduttaneet. Ongelmana on niiden eräänlainen naiivius. Vaikeista asioista ei uskalleta puhua, vaan leivotaan se kummallisen unelmahötön alle. Ei ole ymmärretty, että vihreiden kannattajakunta on aivan erilaista. Sille voi puhua analyyttisesti, Soininvaara opastaa.

Soininvaara kertoo, että häntä on viime aikoina pyydetty eräisiin taustakeskusteluihin, jotka koskevat puolueen ohjelman uudistamista.

– Olen ollut yllättynyt keskustelun syvällisyydestä ja asiapitoisuudesta. Tämähän on kun vanhaan hyvään aikaan! Miksi pitää näyttää ulospäin tyhmemmältä kuin oikeasti on? Vihreät ovat koulutetuin puolue Suomessa. Ei sitä pidä mitenkään nolostella.

– Siinä kuplassa, jossa minä elän, vihreiden kannatus on laskenut rajusti viime vuosina. Puolue oli aikanaan koulutettujen kaupunkilaisten keskuudessa suurin puolue, mutta ei ole sitä enää, Soininvaara toteaa.

Hänen mielestään on ollut hirveä moka vihreiltä keskittyä ”ydinkannattajakuntaansa”.

– Inhoan muutenkin ajatusta muotoilla ohjelmansa sen mukaan, mitä ”kannattajat” toivovat. Jos näin tehdään, pitäisi edes osata tulkita asennemittauksia. Vihreiden ajatus keskittää sanomansa varmimmille ydinkannattajilleen on vähän sama kuin Keskusta puhuisi vain maanviljelijöille. Keskittyminen ydinkannattajakuntaansa = rajautuminen ydinkannattajakuntaansa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ilkka Ahtokivi 25.01.2022