– seuraa lopun ajan aiheita

Google-haku johtaa huijaussivustolle

Vaarallinen huijaus liikkeellä: Google-haku johtaakin huijaussivulle ja kalliiksi käy

Googlen hakukonemainokset eivät nykyään enää erotu kovin selvästi itse hakutuloksista. Huijaussivustojen pyörittäjät käyttävät asiaa hyväkseen.

Huijaus. Kömpelö suomen kieli kertoo siitä, että huijauksen takana ei todennäköisesti ole oikeasti suomalainen, vaikka mainos onkin ostettu suomalaisen henkilön nimissä.
Huijaus. Kömpelö suomen kieli kertoo siitä, että huijauksen takana ei todennäköisesti ole oikeasti suomalainen, vaikka mainos onkin ostettu suomalaisen henkilön nimissä.

Googlen hakukonemainosten joukossa liikkuu parhaillaan huijaussivuille vieviä mainoksia, jotka on kohdennettu esimerkiksi OmaVero- ja Omakanta-palveluita googlaaville.

Esimerkiksi OmaVero-palvelua googlaamalla saattaa saada ylimmäksi ”hakutulokseksi” aidon näköistä metadataa sisältävän mainoksen. Työpöytäselainta käyttämällä mainos viekin Vero.fi-palveluun kuten lupaa, mutta mobiiliselainta käyttämällä päädytäänkin huijaussivulle.

Aidolta näyttävä sivu houkuttelee käyttäjää tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla kertomalla veronpalautuksesta. Oikeasti kyseessä on huijaus, joka pyrkii varastamaan verkkopankkitunnukset.

Tietokirjailija Petteri Järvinen huomautti asiasta Twitterissä torstaina. Hän spekuloi, että mainosviesti johtaa huijaussivustolle vain mobiiliselaimella siksi, että pienellä älylaitteella ihmistä on helpompi huijata.

Googlen mainostietojen mukaan mainos on ostettu suomalaisen miehen nimissä. On mahdollista, että mainos on ostettu varastettuja henkilötietoja käyttäen.

Google on sittemmin jäädyttänyt mainoksen, todennäköisesti Järvisen ja muiden tekemien ilmiantojen seurauksena. Itse huijaussivusto on kuitenkin edelleen toiminnassa, joten tekijä voinee ostaa sille uusia mainoksia myöhemmin.

Myös muita vastaavia huijausmainoksia on ollut viime viikkoina liikkeellä. Ylen toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen kommentoi Järvisen tviittiketjuun, että viime viikolla samanlaisia huijausmainoksia tehtiin Omakanta-palveluiden nimissä.

Kanta-palvelut tiedottivat 21. helmikuuta, että Kanta-palvelujen ja Omakannan nimissä liikkuu parhaillaan paljon huijausviestejä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Petteri Uusitalo 09.03.2023