Hamasin terrori uhkaa juutalaisten uskonnonvapautta Suomessa

Päivi Räsänen: Hamasin terrori uhkaa myös Suomen juutalaisten uskonnonvapautta

Olen tänään jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen siitä, että millä tavoin hallitus turvaa juutalaisen seurakunnan turvallisuuden ja samalla uskonnonvapauden järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja myös muistotilaisuuksia Hamasin terrorin uhreille.

Hamasin entinen johtaja on kehottanut islamilaista maailmaa osoittamaan mieltään Israelia vastaan juuri tänään. Tänään myös Helsingissä järjestetään palestiinalaisia tukeva mielenosoitus. Aiemmin, terroristijärjestö Hamasin hyökättyä Israeliin, on Helsingissä jo järjestetty vastaavia mielenosoituksia, joissa on kuultu Israelin vastaisia iskulauseita. Mielenosoituksissa on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös esitetty julkisesti uhkauksia väkivallasta juutalaisia kohtaan. Palestiinalaisten terroristijärjestön hyökkäys Israeliin on johtanut tuhansien ihmisten kärsimykseen ja kuolemaan.

Hamasin kannattajat ovat juhlineet verilöylyä kaduilla eri valtioissa. Esimerkiksi Ranska ja Unkari ovat ilmoittaneet kieltävänsä kaikki palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset Hamasin hyökkäyksen vuoksi. Saksassa puolestaan Palestiina-mielenilmauksia on rajoitettu.

Hamas on julistanut kaikki läntisten maiden juutalaiskohteet maalikseen. Hamasin terrori-iskuja tukevien mielenosoituksien ja mahdollisten väkivaltaisuuksien vuoksi Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut perumaan omia muistotilaisuuksiaan, sekä Shabbat-jumalanpalveluksen. Jumalanpalveluksen estyminen on erittäin vakava uskonnonvapauden ja samalla perusoikeuksien rajoite. Eri puolilla Eurooppaa juutalaisten kouluja on suljettu tai harkitaan sulkemista vedoten lasten turvallisuuteen. Tämä kertoo huolestuttavasti lisääntyneestä antisemitismistä niin Suomessa kuin Euroopassa.

Oikeus mielenilmaisuuksiin on tärkeä kansalaisoikeus, mutta se tulisi turvata ennen muuta niille, jotka ovat joutuneet uhkailujen ja väkivaltaisuuksien kohdalle. Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää turvata juutalaisten mahdollisuus julkisiin muistotilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin.

Alla on kirjallinen kysymys.

Kirjallinen kysymys
Juutalaisten uskonnonvapauden harjoittamisen turvaaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Hamasin johtajana toiminut Khaled Meshaal on kehottanut islamilaista maailmaa osoittamaan mieltään Israelia vastaan tänään perjantaina. Tänään myös Helsingissä järjestetään palestiinalaisia tukeva mielenosoitus. Aiemmin, terroristijärjestö Hamasin hyökättyä Israeliin, on Helsingissä jo järjestetty vastaavia mielenosoituksia, joissa on kuultu Israelin vastaisia iskulauseita. Mielenosoituksissa on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös esitetty julkisesti uhkauksia väkivallasta juutalaisia kohtaan. Palestiinalaisten terroristijärjestön hyökkäys Israeliin on johtanut tuhansien ihmisten kärsimykseen ja kuolemaan. Hamasin kannattajat ovat juhlineet verilöylyä kaduilla eri valtioissa. Esimerkiksi Ranska ja Unkari ovat ilmoittaneet kieltävänsä kaikki palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset Hamasin hyökkäyksen vuoksi. Saksassa puolestaan Palestiina-mielenilmauksia on rajoitettu.

Hamas on julistanut kaikki läntisten maiden juutalaiskohteet maalikseen. Hamasin terrori-iskuja tukevien mielenosoituksien ja mahdollisten väkivaltaisuuksien vuoksi Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut perumaan omia muistotilaisuuksiaan, sekä Shabbat-jumalanpalveluksen. Jumalanpalveluksen estyminen on erittäin vakava uskonnonvapauden ja samalla perusoikeuksien rajoite. Eri puolilla Eurooppaa juutalaisten kouluja on suljettu tai harkitaan sulkemista vedoten lasten turvallisuuteen. Tämä kertoo vakavasta lisääntyneestä antisemitismistä niin Suomessa kuin Euroopassa. Oikeus mielenilmaisuuksiin on tärkeä kansalaisoikeus, mutta se tulisi turvata ennen muuta niille, jotka ovat joutuneet uhkailujen ja väkivaltaisuuksien kohdalle. Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää turvata juutalaisten mahdollisuus julkisiin muistotilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Millä tavoin hallitus turvaa juutalaisen seurakunnan turvallisuuden ja samalla uskonnonvapauden järjestää uskonnollisia tilaisuuksia ja myös muistotilaisuuksia Hamasin terrorin uhreille?

Helsingissä 13.10.2023

PÄIVI RÄSÄNEN

LÄHDE: Patmos blogi/Vieraskynä/Päivi Räsänen 13.10.2023

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.