– seuraa lopun ajan aiheita

Ihmisistä löytyi 55 uutta kemikaalia

Osa ympäristömyrkkyjä ja enemmistö tuntemattomia mysteeriaineita, joiden alkuperästä ei saatu mitään selvää

Löydöt tehtiin raskaana olevien naisten kudosnesteestä Yhdysvalloissa. Aineiden pitoisuudet ovat todennäköisesti erittäin vähäisiä.

Aihekuva. Nadia Prigoda-Lee (CC-BY 2.0)
Aihekuva. Nadia Prigoda-Lee (CC-BY 2.0)

Terveystieteen tutkijat ovat löytäneet ihmisistä 55 uutta kemikaalia, joita ei ole aiemmin havaittu ihmiskehosta. Niistä useampi kymmenen on kokonaan tuntemattomia mysteeriaineita, joiden alkuperä voidaan vain arvailla.

Nämä seikat paljastuivat laajassa analyyttisen kemian tutkimuksessa yhdysvaltalaistutkijoille San Franciscossa. He seuloivat kudosnestenäytteitä kaikkiaan kuudestakymmenestä raskaana olevasta äidistä ja heidän kunkin vastasyntyneen lapsen napanuorasta.

Se, että kemikaaleja löytyi ihmiskehosta, ei tarkoita, että niitä olisi verenkierrossamme vaarallisina pitoisuuksina. Sen enempää lehdistötiedote kuin tutkijoiden tieteellisen artikkelin tiivistelmä eivät täsmentäneet aineiden pitoisuudesta mitään.

Professori Tracey Woodwardin johtamien tutkijoiden käyttämä havaintomenetelmä, nestekromatografiin kytketty lentoaika-kvadrupolimassaspektrometri (lc-qtof-ms), on kuitenkin hyvin hyvin herkkä. Niinpä on oletettavaa, että ainakin suurin osa uusista yhdisteistä oli läsnä vain häviävän pieninä määrinä, ja välitöntä syytä terveydestä huolestumiseen ei ole.

Uusina löydetyt kemikaalit ovat peräisin useista eri lähteistä. Yksi niistä on torjunta-aine bis(2,2,6,6-tetrametyylipiperidiini-4-yyli)-dekaanidioaatti. Kaksi on perfluorattuja pinta-aktiivisia aineita (pfas). Ainakin näitä kolmea voidaan nimittää kiistattomasti ympäristömyrkyiksi.

10 ainetta tunnistettiin muovien pehmentimiksi, 2 kosmetiikan lisäaineiksi ja 4 bulkkikemikaaleiksi. Suurin osa 55 uudesta kemikaalista jäi tutkijoille silti mysteereiksi ainakin osittain.

Esimerkkinä tutkijat mainitsevat yhdisteen (2R-7-hydroksi-8-(2-hydroksietyyli)-5-metoksi-2-,3-dihydro-4-kromenoni – siitä he eivät saaneet selville tietoa lainkaan.

Tarkkaa lukutietoa täysin tuntemattomien kemikaalien lukumäärästä tai niiden nimistä kuitenkaan ei ollut saatavilla tätä kirjoittaessa. Lehdistötiedotteen mukaan niitä olisi joko 42 tai 37 (kaksi ristiriitaista tietoa), mutta tiedote paljasti, että nämä luvut sisältävät myös sellaiset ”lähes mysteeriaineet”, joista tiedetään jotakin mutta vain vähän.

Myöskään tutkijoiden tieteellisen artikkelin tiivistelmä ei luetteloinut aineita. Artikkeli on julkaistu Environmental Science & Technology -lehdessä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 19.03.2021

LUE MYÖS:

Kemistien vahinkoläpimurto, jonka ”ei ollut tarkoitus toimia”: uusi katalyytti tuhoaa vaarallisen ja lähes ikuisen ympäristömyrkyn 4 tunnissa