– seuraa lopun ajan aiheita

Inflaatio ja korot nousivat rajusti

Suomen inflaatio lokakuussa 8,3 % – asuntolainojen korot vuodessa +67 %, lentomatkat +46 % toukokuusta ja trendi jatkuu

Lokakuussa energian hintojen nousu oli yhä nopeaa, mutta myös asuntolainojen keskikorko ja kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän.

Kallistunut. Lokakuussa bensa oli noin 15 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Dieselissä nousu oli 33 prosenttia ja kevyessä polttoöljyssä 69 prosenttia. OUTI JÄRVINEN
Kallistunut. Lokakuussa bensa oli noin 15 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten. Dieselissä nousu oli 33 prosenttia ja kevyessä polttoöljyssä 69 prosenttia. OUTI JÄRVINEN

Suomen inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 8,3 prosenttia.

Asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden.

“Nousu toki oli jo odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti syyskuussa ohjauskorkojaan toistamiseen tänä vuonna. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia: asuntolainojen keskikorko 1,3 prosenttia ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 prosenttia. Nämä ovat melko pieniä korkoasteita, kun muistelee 1980-luvun huippukorkoja”, kommentoi Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen tiedotteessa.

Kuukaudessa eniten nousivat kotimaan ja ulkomaan lentomatkojen hinnat, 14,7 ja 23,9 prosenttia. Tähän mennessä nousua on kertynyt noin 46 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Vain 20 hyödykkeen hinta laski viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Ei-korvattavissa reseptilääkkeissä laskua oli 3,2 prosenttia.

Pohjainflaation nousu ei ole vielä ohi

Pohjainflaatio oli lokakuussa 5,1 prosenttia. Koronapandemian alussa maaliskuussa 2020 pohjainflaatio oli 0,7 prosenttia.

Pohjainflaatio mittaa tilapäisistä tekijöistä puhdistettua inflaatiota, joten siinä ei ole mukana elintarvikkeita, alkoholittomia juomia eikä energiaa. Näiden tuotteiden hintoihin kohdistuu paljon lyhytaikaista vaihtelua, joka johtuu maailmanmarkkinahintojen heilunnasta kysynnän ja tarjonnan mukaan.

“Energian hintojen nousut siirtyvät kestokulutustavaroiden ja palveluiden hintoihin viiveellä, joten oletettavaa on, että pohjainflaatio tulee vielä nousemaan”, Nieminen arvioi.

Viime vuoden lokakuusta elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet 15,7 prosenttia. Peruselintarvikkeissa hinnannousu on tätäkin korkeampaa. Yli 20 prosentin hinnanmuutoksia on hyödykeryhmissä jauhot ja muut viljat, pizzat ja suolaiset piirakat, liha, leikkeleet ja kala, maitotuotteet, kananmunat, voi sekä kahvi.

Energian hinnoissa vuosimuutokset ovat olleet kevyessä polttoöljyssä 69 prosenttia, dieselissä 33 prosenttia, bensiinissä 15 prosenttia ja sähkössä 41 prosenttia.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Janne Suutarinen 14.11.2022