Jäätävä varoitus Euroopan sähkökriisistä

”Tämä voi kehittyä todella rumaksi, jos emme toimi pian”

Pohjoismaissa pörssisähkön hinta nousi tällä viikolla ennätyslukemiin ja muualla Euroopassa on kirjattu korkeimpia hintoja 12 vuoteen. Ainakin Kreikka, Italia ja Ranska puhuvat jo tukipaketeista.

Ennätyskallista sähköä. Euroopassa on kirjattu korkeimpia sähkön hintoja 12 vuoteen.Kuva: Petteri Paalasmaa
Ennätyskallista sähköä. Euroopassa on kirjattu korkeimpia sähkön hintoja 12 vuoteen.Kuva: Petteri Paalasmaa

Varoitukset Eurooppaa uhkaavasta sähkökriisistä yltyvät. Sähkön ja kaasun hinta on loppukesän aikana noussut jyrkästi kaikkialla Euroopassa.

Pohjoismaissa pörssisähkön hinta nousi tällä viikolla ennätyslukemiin ja muualla Euroopassa on kirjattu korkeimpia hintoja 12 vuoteen. Italiassa varoitetaan, että kansalaisten sähkölasku voi kallistua 40 prosenttia lähikuukausina.

”Tämä voi kehittyä todella rumaksi, jos emme toimi nopeasti ja yritä täyttää kaikkia mahdollisia sähkövarastoja”, italialaisen energiainfrastruktuuriyhtiö Snamin toimitujohtaja Marco Alvera kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Hän varoittaa, että sähkö voi todella loppua Euroopasta eikä tilanne ole yhtään parempi kaasun suhteen.

Britannian sähkövalvontaviranomaisen Ofgemin entinen toimitusjohtaja Dermot Nolan varoittaa myös talousvaikutuksista, sillä ennätyskallis sähkön hinta vaikuttaa tavallisten kansalaisten ohella rajusti myös teollisuuteen.

Hinnan nousun taustalla on monta tekijää. Asiantuntijat nostavat pääsyinä esiin maakaasupulan ja EU:n päästöoikeuksien kallistumisen. Myös poikkeuksellisen kuiva kesä vaikuttaa vesivoiman tuotantoon. Lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa talouksien nopea elpyminen Euroopassa; se kasvattaa sähkön kysyntää erityisesti teollisuudessa.

Moni Euroopan maa rakentaa parhaillaan kovaa vauhtia tukipaketteja auttaakseen sähkön kallistumisesta kärsiviä kotitalouksia ja yrityksiä Kreikka on jo kertonut 150 miljoonan euron paketista, Italian hallituksen odotetaan ensi viikolla päättävän 3,5 miljardin euron tukipaketista. Ranska harkitsee tukevansa kotitalouksia 580 miljoonalla eurolla.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 19.09.2021