– seuraa lopun ajan aiheita

Facebook vahingoittaa käyttäjiään

Facebook myöntää sen itsekin – suosikkisome vahingoittaa käyttäjiään kylmäävällä tavalla

Instagramin haittavaikutuksista nuorille käyttäjille on tehty tutkimusta emoyhtiö Facebookin sisällä. Tulokset vetävät hiljaiseksi.

Täydellistä. Instagramissa esitellään usein vain elämän hyviä ja kauniita puolia. Vadim Ungureanu
Täydellistä. Instagramissa esitellään usein vain elämän hyviä ja kauniita puolia. Vadim Ungureanu

Facebookin tekemät tutkimukset ovat paljastaneet suosikkisovellus Instagramin olevan haitallinen nuorille käyttäjille. Wall Street Journal raportoi (maksumuurin takana) yhtiön sisäisestä tutkimuksesta, jonka mukaan sovellus aiheuttaa monille käyttäjille toistuvia mielenterveysongelmia, ulkonäköpaineita, syömishäiriöitä ja jopa itsetuhoisia ajatuksia.

Viimeisen kolmen vuoden aikana sovelluksen brittiläisiltä ja yhdysvaltalaisilta käyttäjiltä kerätyn tutkimusdatan perusteella teini-ikäiset tytöt kärsivät Instagramin haittavaikutuksista kaikkein eniten. Sovelluksen täydellisiä vartaloita ja loistokasta elämäntyyliä ihannoiva kulttuuri on omiaan luomaan ulkonäköpaineita ja pahentamaan olemassa olevia mielenterveysongelmia, kuten masennusta. Tutkimuksen mukaan teini-ikäisistä tytöistä joka kolmas kokee sovelluksen lisäävän pahaa oloa omasta ulkonäöstä.

Osa itsetuhoisista nuorista yhdisti itsemurha-ajatukset juuri Instagramiin. Briteissä näin ajatteli 13 prosenttia itsetuhoisista käyttäjistä, kun taas Yhdysvalloissa vastaava luku oli kuusi prosenttia.

Nuoret ovat ongelmien ytimessä, sillä sovelluksen käyttäjistä yli 40 prosenttia on alle 22-vuotiaita.

WSJ:n mukaan Instagramin haitallisimmat ominaisuudet ovat myös sovelluksen keskeisimpiä. Toisin sanoen juuri ulkonäkökeskeisyys, täydellisen elämän esitteleminen ja sovelluksen riippuvuutta aiheuttava toteutus tekevät Instagramista sen, millaisena sovellus on totuttu tuntemaan.

Tutkimusta on arvioitu Facebookin ylimpien johtajien toimesta ja sitä esiteltiin myös toimitusjohtaja Mark Zuckerbergille viime vuonna. Ongelmille ei kuitenkaan ole tehty juuri mitään.

Yhtiö on tosin suunnitellut kehittävänsä Instagramista alle 13-vuotiaille lapsille sopivan version. Suunnitelma on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton.

LUE MYÖS

Instagramista ei haluta lapsille omaa versiota: ”Facebook on epäonnistunut lasten suojelemisessa aiemminkin”

Lastensuojelujärjestöt peloissaan: Facebookin halutaan hautaavan lasten Instagramin

Mark Zuckerbergin kyseenalaiselle projektille vaaditaan stoppia – ”altistaa lapset riippuvuudelle”

LÄHDE: TIVI/Antti Kallio 15.09.2021