– seuraa lopun ajan aiheita

Kaksi virusta yhdistyi hybridiksi

Tutkijoiden pelottava löytö: Kaksi virusta yhdistyi ”hybridiksi”, joka kiertää ihmisen immuunijärjestelmän

Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset elävät samassa ekologisessa lokerossa. Kuvituskuva. [AOP]
Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset elävät samassa ekologisessa lokerossa. Kuvituskuva. [AOP]

Tutkimuksissa osoitettiin, että RS- ja influenssavirukset pystyvät sulautumaan yhteen muodostaen hybridin, joka pystyy väistämään ihmisen puolustuksen.

Kaksi tavallista hengityselimissä leviävää virusta on todettu pystyvän yhdistymään hybridivirukseksi.

RS-viruksen aiheuttama hengitystieinfektio on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Lasten lisäksi virus aiheuttaa vaikean hengitystietulehduksen myös iäkkäille henkilöille.

Influenssavirukset aiheuttavat niin ikään hengitystietulehduksia. Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssien ja nuhakuumeiden. Niiden aiheuttamia viruksia tunnetaan terveyskirjaston mukaan pari sataa.

Perusterveillä influenssan aiheuttama tauti paranee yleensä itsestään nopeasti, mutta iäkkäiden ja perussairaiden osalta tauti voi aiheuttaa hankalia oireita sekä yleistä kunnon huononemista.

Aiemmin on tiedetty, että molemmat virukset tartuttavat kohtalaisen usein saman ihmisen, mutta tutkijat ovat selvittäneet, kuinka virukset toimivat, kun ne päätyvät samaan soluun. Asiasta uutisoi The Guardian.

Influenssaa vastaan on kehitetty rokotteita, mutta RS-viruksia vastaan ei tällä hetkellä ole tiedossa suoraa hoitoa.

Hengitystieinfektiot pesivät samaan paikkaan

Glasgown MRC-yliopiston tutkija Joanne Haney kertoo, että tapaukset joissa kaksi taudinaiheuttajaa sairastuttavat ihmisen samanaikaisesti on suhteellisen yleistä, sillä hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset pesivät samaan paikkaan.

– Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset ovat osa virusyhteisöä, joka kohdistuu samaan kehonosaan. Samalla tavalla kuin ekologiset lokerotkin toimivat, tutkija kertoo.

Haneyn johtajama tutkimusryhmä tartutti ihmisen keuhkosoluihin molempia viruksia ja huomasivat elintilasta kilpailemisen sijaan virusten yhdistyvän. Useat muut virukset kilpailevat keskenään elintilasta samaan soluun päätyessään.

RS- ja influenssavirus muodostivat yhdessä uuden hybridiviruksen, joka muistutti ulkomuodoltaan palmua.

RS-virus muodosti ”palmun” tukirungon ja influenssa puolestaan sen lehdet.

Tutkijat julkaisivat tuloksensa Nature Microbiology -lehdessä.

Uusi palmuhybridi on kuin Troijan hevonen

Virusten yhdistymisen jälkeen uusi hybridivirus pystyi tunkeutumaan ympäröiviin soluihin, vaikka niissä olisi ollut influenssaviruksen vasta-aineita.

Lisäksi uusi hybridi pystyy mahdollisesti pesimään hieman eri alueelle hengityselimistössä. Influenssa suosii tavallisesti nenän, kurkun ja henkitorven alueita ja RS-virukset puolestaan henkitorvea ja keuhkoja.

Hybridin ”elinympäristö” on siis mahdollisesti entistä laajempi.

Hybridin ajatellaan mahdollisesti aiheuttavan vakavamman ja joskus jopa kuolettavan tulehduksen ja keuhkokuumeen.

Tutkijat pitävät löydöstä tärkeänä, sillä nyt on mahdollista selvittää tekevätkö virukset saman yhdistymisen myös ihmisessä ja mikäli tekevät, pystyvätkö muutkin virukset muodostamaan erilaisia hybridiviruksia.

Virusten tutkiminen on tärkeää, jotta niitä ymmärretään paremmin ja niiden aiheuttamia infektioita voidaan hoitaa.

LÄHDE: Iltalehti/Leo Kirjonen 25.10.2022