– seuraa lopun ajan aiheita

Katoaako käteinen raha

Visa tahtoo vetää käteisen rahan kokonaan pois markkinoilta – aikomuksena kehittää tilalle ”digitaalinen dollari”

Visan tuoreesta patenttihakemuksesta ilmenee suunnitelma käteisen vetämiseksi pois markkinoilta.

Artikkeliin liittyvä kuva

Maksukorttiyhtiö Visa on tehnyt patenttihakemuksen lohkoketjupohjaiselle digivaluutalle, kirjoittaa Decrypt. Hakemuksessa esitettyjen suunnitelmien perusteella yhtiö haluaa luoda eräänlaisen ”digitaalisen dollarin” ja poistaa käteisen rahan kierrosta.

Kyseessä on perinteisiin fiat-valuuttoihin sidottu, arvoltaan vakaa kryptovaluutta eli niin sanottu ’stable coin’. Erona bitcoiniin ja muihin hajautettuihin kryptovaluuttoihin on se, että Visan suunnitteleman digivaluutan liikkeelle laskusta ja säätelystä vastaa keskuspankki.

Keskuspankin ja fiat-valuuttojen arvoon sitomisen ansiosta digivaluutan arvon heilahtelua pystytään hallitsemaan, mutta samalla menetetään hajautettu rakenne, joka on kryptovaluuttojen oleellisimpia ominaisuuksia.

Hakemuksen mukaan Visan digivaluutta voisi palvella eri valtioita paikallisen keskuspankin välityksellä ja näin auttaa käteisen poistamisessa markkinoilta. Yhtiön näkemyksen mukaan käteistä voisi viedä pankkikonttoriin tai palauttaa raha-automaattiin tilille siirrettävää digivaluuttaa vastaan.

Tiedot palautetusta käteisestä tallennetaan digivaluutan lohkoketjuun käyttäen hyväksi seteleiden sarjanumeroita. Näin estetään väärennökset ja mahdollinen kaksoistalletus.

Yksi syy bitcoinin suosioon on ollut kryptovaluutan takaama anonyymius. Vaikka Visan suunnitelmissa onkin luoda keskitetty digivaluutta, on siitä määrä tulla myös anonyymi. Patenttihakemuksessa sanotaan, että lohkoketjuun tallennettavassa transaktiodatassa tulisi aina olla osallisten pankkien nimet, mutta yksilöiden nimiä ei tarvita ainakaan pienien siirtojen kohdalla.

LÄHDE: TIVI/Antti Kallio 18.05.2020